"Vi reclaimar våra kroppar"

Text av Justina Hüll | Bang 1/2016 | AKTUELLT

Bianca och Tiffany Kronlöf, systraskapet bakom SVT:s humorstjärna Full Patte är tillbaka med ännu en säsong som ger samhällsnormerna en spark där solen aldrig skiner. Här samtalar de med Bang om att bli representanter för feminismen, att ta tillbaka sin egen kropp från samhället och om sex.

Full Patte säsong två – har något förändrats från första säsongen?

Tiffany: Man märker att ordet feminist inte är lika läskigt nu.
Bianca: Ibland blir det konstigt när man blir någon sorts representant för feministiska frågor och får frågor som ”när blir det jämställt då hörni?” av gubbar. Man ba, “den 18:e februari”.
Tiffany: Vi gör inte det här för att få gubbarna att förstå, vi gör det för att unga tjejer som inte är bekväma med att kalla sig för feminister ska förstå.

Apropå gubbar, något som har tagit större plats i år är ju era pikar mot machokulturen. 

T: Ja debatten har skiftat mer emot till exempel mäns våld mot kvinnor. Det finns ett problem i manligheten. Vi ville göra ett avsnitt om machokulturen och då blev det avsnittet ”Den slaka kukens evangelium”.
B: Det är helt ärligt en hyllning till den slaka kuken! Och att erkänna att kuken är slak nästan hela tiden. Oftast när man pratar om mjuka män så uppfattas det som att man driver med dem. Den bilden förstör allt.
T: Folk förstår bättre nu att det inte handlar om manshat utan att vi har ett problem som vi behöver lösa.

Det är ändå ganska tunga ämnen som ni pratar om väldigt humoristiskt. Hur arbetar ni med det?

B: Humor är vårt språk. Det är det mest effektiva sättet att vara normkritisk.
T: Vårt mantra är att alltid sparka uppåt. Om man skämtar om en slak kuk så är det väldigt viktigt att folk ska förstå att vi kritiserar ståndet – vi kritiserar über-manligheten.
B: Som tjej är det också viktigt att ha ett intersektionellt perspektiv och inse att ibland har vi också mycket makt. Killar går in i den här rollen för att de tänker att det är vad kvinnor vill ha. Där har vi makt att säga att det är okej att till exempel vara mjuk.

När vi ändå snackar kvinnor och sex. Varför är det viktigt hur man pratar om sex? 

T: Även om Sverige är ett väldigt öppet land, så är det när man pratar om sex som patriarkatet dras till sin spets. Att man som tjej skäms över sin egen sexualitet, hur man förhåller sig till sig själv och till det motsatta könet säger ganska mycket om patriarkatet.
B: När man tittar på konservativa värdegrunder är det första de gör till exempel inte att bara förbjuda homosexualitet, utan det är att inskränka på kvinnokroppen. Det är något farligt med den kvinnliga sexualiteten.
T: Och den kvinnliga kroppen.
B: Det är därför vi pratar mycket om kvinnlig sexualitet. Den är allt. Den är din kropp, den är din självuppfattning, men det är också att lita på en annan person.

Är det många som blir provocerade av det? 

T: Ja det är många som frågar ”vad är poängen med att provocera hela tiden?”
B: Grejen med provokation är att det som är frigörande för en person är provocerande för någon annan. Det som upprör mest är att vi svär så mycket och att jag är naken. Det är mer provocerande att jag är naken än att Tiffany tvingar barn att sälja gräs i säsong ett.

 

Foto: Saga Berlin/SVT


Vad tror ni att det gör med föreställningen av kvinnor och sex?

T: Det har väl lite med hela den här ”hor-grejen” att göra. Att man blir någon annan så fort man har legat. Varför kan jag inte bara få vara mig själv?
B: Också att objektifiering är första steget innan våldet kommer, då har man gjort om en annan människa till en sak.

Hur har ni själva upplevt det att bli sexualiserade?

B: Egentligen kanske man har sitt första feministiska uppvaknande man är 15 år och undrar ”varför vill de att jag ska vara söt hela tiden?” Att någon sexualiserade min kropp innan jag ens hade formulerat mig själv som en sexuell varelse. Att killar i min klass tog på min kropp innan jag ens förstod att det fanns något som hette sex. Folk tryckte upp sexualiteten i mitt ansikte.
T: Och att den alltid var någon annans. Det är därför vi pratar så mycket om sex, att vi reclaimar våra kroppar.

Ni har ju blivit lite av feministiska profiler, hur känns det? 

B: Vi är inte allvetande människor som kan allting. Vi är absolut inte längst fram i kampen, men vi försöker hänga med.
T: Därför läser vi Bang, hehe.
B: Vissa saker vi tar upp har vi en strategi kring, exempelvis när vi pratar om våldtäktskulturen, det är ett super-allvarligt ämne utifrån vår kontext. Då gör vi en analys som man kan hålla med om, eller så gör man inte det. Men vissa grejer vi tar upp är bara sådant vi tänker på och undrar – varför ser det ut så här?

Ja varför ser det ut så här? 

B: Ja varför gör det det?
T: Det roliga är ju att folk faktiskt reagerar kraftigt och sedan påstår att vi inte lever i en sådan kultur för att den inte är en kvinnoförtryckande diktatur. Fast de har ju fortfarande reagerat och så säger de ”fast de kanske bara är jag” och så känner man – eller så är det alla. 

Publicerat 2016-04-05

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer en tumstock

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen