Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Vi presenterar: NYA BANG!

Bang 2/2016 | GÖR LEMONAD

När Bang 2/2016 nu landar i tidningshyllorna är det inte bara texterna som är nya. Hela tidningen har fått sig en omgörning.

Hej,

När vi, alltså Sanna Samuelsson och Valerie Kyeyune Backström, började på Bang hade vi stora diskussioner tillsammans med Mireya Echeverría Quezada. (Wow, det var bara tre månader sen, men det känns som mer?) Vi pratade om vad vi vill vara, om vilka vi tror att vi är. Vi pratade om känslor, om våra känslor inför Bang, att vi ville ha mer känslor generellt, att vi ville att ni, läsarna, ska bli arga, ledsna, glada, roade, av att läsa. Vi ville inte vara neutrala. Vi ville ta ut svängarna, öppna fönstren, släppa in ny luft.

Vi funderade på vem vi vänder oss till. Vi funderade över vem som alltid känner sig inkluderad av Bang, och vilka som måste förneka delar av sig för att kunna läsa. Vi tänkte på att majoritetsfeminister måste öva sig på att inte alltid vara direkt tilltalade. Och på att det samtidigt finns många som har fått vänja sig vid att aldrig bli det. Vi sa att vi vill försöka rucka på det där.

Bang är ingen en hemläxa. Bang är ingen moraliserande storasyster. Vi är din feministiska polare, som tar din hand och leder dig in på dansgolvet.

Vi satsar på blandningen mellan systemkritik och humor, vi satsar mer på det journalistiska reportaget och på det skönlitterära. Vi fortsätter med de långa texterna, med den djupa analysen, men vi har fler kortare grejer också, som angriper strukturerna från andra vinklar. Vi gillar det akademiska, men det är bara en av många grejer som vi gillar.

Så sedan i mars har ett intensivt arbete pågått här på Bang. Vi, nya chefredaktörerna Valerie och Sanna, har inlett en stor omgörning av tidningen, tillsammans med Mireya Echeverría Quezada, som just nu är tjänstledig. Vår nya formgivare Emelie Palmcrantz har dessutom gett tidningen en helt ny skrud. Hon har lyckats kombinera läsbarhet och lyftandet av texten, med färgrikheten, lekfullheten och obryddheten som alltid varit vårt signum. När vi skriver det här finns vårt första nummer ute, med Kayo Shekoni på omslaget, fotad av Elisabeth Ohlson Wallin. Vi är så jävla stolta. Vi hoppas att ni också ska vara det!

tillnyhetsbrevet

Foto: Justina Hüll

Publicerat 2016-06-08

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer en skruvmejsel

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen