Vi höll inte måttet *

Hälsningar från Bangs formgivare Alexandra Falagara och Brita Lindvall: I 4 år har vi arbetat som art directors/formgivare på Bang och nu är det dags för oss att packa ihop våra hamster-butts och kattungar och gå vidare mot nya äventyr!

omslag-samlingVår vision för vad vi ville uppnå när vi 2012 fick uppdraget att re-designa Bang var denna:

Vi vill bjuda in till en oförglömlig åktur med världens vassaste gäng. Vi vill att Bang ska vara en plats för vilda visioner, högljudda samtal, knivskarp konst, peptalk och direkt aktion! Vi vill betona att bild och form spelar en normkritisk roll. Vi ser till att Bang ska se ut precis som den är: stark, överraskande, oundviklig och alldeles underbar.

Med facit i hand och 15 nummer senare, kan vi se att vår vision blev verklighet. Vi ville undersöka vad normkritisk design kan vara på en feministisk tidskrift och fördjupade oss i en visuell värld av underbara krockar för att göra en tidning som en vill sätta upp på väggen. Tillsammans med redaktörerna skapade vi en ny struktur för tidningen, för att skapa förväntningar och igenkänning.

Vi har haft privilegiet att samarbeta med fantastiska bildskapare som förgyllt vårt arbete, Bangs form har uppmärksammats både i Sverige och utomlands och vi – och flera av våra bildskapare – har både nominerats och prisats i flera designtävlingar. Vi döpte om det typografiska begreppet ”horunge” till det trevligare alternativet ”busunge”. Det har skrivits uppsatser och artiklar om Bangs form, designstudenter mailbombar oss regelbundet med frågor och tidningen används t.o.m. som studiematerial. Att använda kvinnliga typografer – en av de feministiska formstrategier vi sjösatte i Bang – har till vår stora glädje gett ringar på vattnet och många fler har hakat på. Maktkritik i relation till grafisk form är numera ett eget ämne som både berikar och normbreddar formgivningsbranschen.

Vi ville skriva feministisk designhistoria och vi är så glada att vi har haft möjligheten att göra detta på Bang! Det är med varma händer vi nu lämnar plats åt vår efterträdare och önskar hen all lycka till.

Våra allra varmaste hälsningar,
Alexandra Falagara & Brita Lindvall

* Vi sprängde det!

PS Om du vill läsa mer om normkritisk formgivning och arbetet med Bangs form, har vi samlat ett antal artiklar här.

omslag-samling2

Publicerat 2015-12-22

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer en tumstock

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen