Vi är här!

Text av Webbredaktör

Var befinner sig den antirasistiska feminismen idag? Bang gläntar på dörren till något vi önskar ska komma och ser sig samtidigt över axeln, mot de som röjt vägen. Möt pionjären Mira Kakossaios, välj och vraka ur Bangs inspirationsguide om rasism och läs om identitetspolitik som har kört fast, etnifierade våldtäkter och blonda nationalklenoder.

Innehåll

Ledare: Att gripa in i linjernas banor

Bangs guide till kunskap om rasism
del 1: Böcker och del 2: Filmer
Inspirationstips till läsarna, från läsarna.

Kvinnor med något gemensamt
Det började med en kontaktannons. Meriam Chatty om en kamp som är okänd för många och en kvinna vars glöd berörde de flesta.

Kärleken i ett delat skrivbord
Vad är passion? Vill all text beröra? Hur ser du på din mamma? Två vänner frågar varandra om vänskap, ensamhet och varför man söker de berättelser man söker.

Svartlistan
Caroline Ringskog Ferrada-Noli undrar varför den rasistiska djurvännen Brigitte Bardot får vara fransk nationalklenod.

Den viktigaste kvinnorörelsen i världen
“Svenska feminister har slutat reflektera över vad som händer kvinnor i Mellanöstern.”

Omöjligt att ställa sig utanför
Paulina de los Reyes efterlyser feministisk mobilisering för Gaza

Vit(s)vit
Poesi av Athena Farrokhzad

Begär vs identitet
Den identitetspolitik som bevarar identiteten istället för att övervinna den blickar inte framåt. Leila Brännström tolkar Wendy Brown.

Speech Acts
En antropolog upptäcker gamla videofilmer i ett arkiv i staden Twomen. En ung kvinna har gjort betydande insatser för internationell solidaritet. Konstprojekt av Jeuno JE Kim och Johanna Gustavsson.

Kampsystrar
Rörelserna där kvinnans främsta plikt är att föda fler vita barn till världen. Lisa Bjurwald och Maria Blomquist om moderskapets nyckelfunktion i rasistisk ideologi.


Arbetarskam
35 000 människor lever utan rättigheter mitt ibland oss. Anna Hellgren undrar varför facket och feministerna låtsas som det regnar.

Lhbt-personers liv och migration
Analysen av den internationella migrationens inverkan på det lokala gaysamhället kan hjälpa oss att förstå vad lesbiskhet och gayness är. Dina Avrahami undersöker.

Den Andre Mannen
En feministisk seger? Maria Elander om hur internationella våldtäktsdomar slår fast vilka folkgrupper som är våldtäktsbara och vilka som kan våldta.

Fiktionen Rana
En flickas historia blev en representation som passar så väl in i ett mönster att alla andra aspekter förbises. Rebecka Thor ser en film om många människor, men inte om Rana.

Publicerat 2009-03-08

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer ett batteri

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen