Sverige kommer inte hjälpa utsatta homosexuella tjetjener fly Ryssland

Text av Redaktionen

I april larmades det om en samordnad utrensning av män som pekats ut som homosexuella i den ryska delrepubliken Tjetjenien. Männen uppgavs ha förts bort, torterats och minst tre av dem ska ha dött. Men beskedet från regeringen är att man inte kommer hjälpa förföljda gay-tjetjener fly till Sverige.

— Vi har inga sådana planer, säger justitieminister Morgan Johansson. Jag tycker nog att Sverige har gjort mer än något annat land, fortsätter ministern och hänvisar till att nästan 60 000 personer väntar för tillfället på asylbeslut, och att över 160 000 sökte asyl i Sverige 2015.
— Och nu tar vi också flyktingar från Italien och Grekland [under EU:s omfördelningsmekanism]. Sverige bidrar också till FN:s flyktingorganisation, UNHCR, och den internationella organisationen för migration, IOM, säger Johansson.

Det var den ryska tidningen Novaja gazeta som först larmade om att polis och säkerhetsstyrkor i den ryska delrepubliken Tjetjenien med början i februari verkställde en samordnad förföljelse av män som pekats ut som homosexuella. Ett hundratal män sades ha förts bort, satts i interneringsläger och under tortyr tvingats ange andra homosexuella. Minst tre ska ha dött – två av tortyr, en av sin familj i ett hedersmord.

En kvinna håller upp texten CHECHNYA -visas -shelters -internationa investigation LET MY PEOPLE GO

Novaja gazeta-journalisten Elena Kostjutjenko vädjar om visum till hbt-tjetjener under Warszawas pride.

Många homosexuella tjetjener flydde sina hem och i dagsläget gömmer sig ett femtiotal i andra delar av Ryssland, enligt Tatjana Vinnitjenko som jobbar för Russian LGBT network, organisationen som samordnar en räddningsinsats.

Medan de tjetjenska myndigheter har avfärdat anklagelserna – enligt en talesperson går det inte att förfölja och fängsla personer som “inte existerar” i republiken – har det internationella samfundet har tagit fasta på Novaja gazetas avslöjande och senare rapporter från människorättsorganisationerna Human Rights Watch och International Crisis Group. Kritiken har varit hård och högljudd.

Emmanuel Macron och Angela Merkel, Frankrikes och Tysklands statschefer, har bett Rysslands president Vladimir Putin att använda sitt inflytande för att stoppa förföljelsen. Frankrike, Tyskland och Litauen har dessutom utfärdat visum till några personer så att de kan lämna Ryssland och söka asyl i deras länder. Totalt har fem sådana visum bekräftats. Även Sverige har fördömt händelserna. Utrikesminister Margot Wallström har tillsammans med brittiska, franska, nederländska och tyska ministerkollegor skrivit ett brev till sin ryske motpart, Sergej Lavrov, där de uttryckt sin oro och manat till ett stopp av förföljelsen.

Ändå vill den svenska regeringen inte följa Frankrikes, Tysklands och Litauens exempel.

Enligt Vinnitjenko är det bara ett fåtal EU-länder som samarbetar med Russian LGBT network i evakueringen av förföljda tjetjener.

— Utländska regeringar har sin fulla rätt att säga nej, säger hon till Bang. Men samtidigt har organisationen ännu ingen plan på vad de ska göra med människorna de gömmer om dessa inte kan fly utomlands. Vissa överväger att återvända till Tjetjenien trots faran det medför.

Human Rights Watch:s representant Tanja Loksjina säger att den internationella kritiken ändå har varit viktig, och verkningsfull.

— Vi ser att förföljelsen har avstannat, och att Tjetjenien är högre upp på den internationella agendan än på mycket länge, säger Loksjina och påpekar att interneringslägren inte skapades för de homosexuella. I många år har de använts av den tjetjenska regimen för att fängsla och tortera människor, ibland utan annan anledning än för att ingjuta skräck i befolkningen.

Samtidigt är det Loksjinas bestämda uppfattning att homosexuella tjetjener inte är säkra i Ryssland och måste därifrån.  

— Det finns inga garantier för att utrensningen inte tar vid igen. Och även om det inte kommer några sådana order från ledningen så kan homosexuella ändå dödas av sina familjer då Tjetjeniens företrädare har öppet manat till hedersmord av hbt-personer.

 

Text: Aleksandra Eriksson
Bild: Marianna Wybieralska/Miłość nie wyklucza

 

Vill du hjälpa hbt-tjetjener kan du skicka bidrag till Russian LGBT networks insamling. Pengarna går till att gömma tjetjener i säkra lägenheter i Ryssland och ibland även till visumansökan och flygbiljetter ut ur landet.

Stöd feministisk och antirasistisk journalistik genom att prenumerera på Bang.

Publicerat 2017-07-13

One Comment

  • Martina says:

    How can the Swedish gouverment say no to help these People. Hur kan Sveriges regering säga nej till att hjälpa de här människorna. Mvh, Martina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer en häftapparat

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen