Svensk humorcensur

Text av Anna Lundin | Bang 2/2001 | TEMA BANDIT

Säkerhetspolisen vill bestämma vad som är tillåtet att skämta om i Sverige. Det skriver Anna Lundin, åtalad för uppvigling efter brands temanummer om så kallade herrtidningar och tjejtidningar.

Dom vill verkligen sätta dit dig, sa min advokat häromdan.
– Jag vet, svarade jag.

Jag är åtalad för uppvigling. Det är säkerhetspolisen som har gjort anmälningen, justitiekanslern som har väckt åtalet och demokratiminister Britta Lejon som har godkänt att målet går till rättegång.

Den 7 december 1999 dömdes Linus Brohult till ett års fängelse för uppvigling. Han dömdes som ansvarig för tidningen Ekologisten. Den hårda domen motiveras med att man i Ekologisten beskrivit hur man kan förstöra vägmaskiner. Polisen försökte också åtala Linus för att faktiskt ha förstört några vägmaskiner, men det lyckades man inte med. I själva verket lyckades man inte sätta dit en enda miljöaktivist trots att vägbygget vid Södra Länken i Stockholm försenades med flera månader och vägmaskiner och material för flera miljoner förstördes. I en anda av “vi måste i alla fall göra nånting” så åtalades Linus istället för uppvigling.

När polisen inte kan komma åt aktivister satsar de alltså på att strypa deras tidningar.

Det är den svenska polisen inte ensamma om. Runt om i Europa har systemkritiska och anarkistiska tidningar åtalats. I England har tidningen Green Anarchy åtalats, i Nederländerna Ravage, i Tyskland Radikal och i Sverige Ekologisten och nu alltså Brand.

Brand nummer 1 2000 var ett temanummer om så kallade herrtidningar och tjejtidningar. Vi kopierade Veckorevyns logga och layout. Vi varvade analys med ironi, hade en antisexistisk sexguide, en gör-om-mig-sida med trendsättaren Ulrike M och ett stort test där var och en kunde få fram sin alldeles egen aktivistprofil. Om du är en sann AFA-aktivist så ska du enligt fråga 5: Hur reagerar du när en snutbil åker förbi? svara med alternativet E: Du noterar nummerplåten samtidigt som du drar upp huvan och täcker ansiktet med båda händerna.

En av artiklarna var den nu åtalade Kravallguiden med ingressen: “Vi vet alla svårigheterna i att planera en lyckad kravall. Vilka ska jag bjuda, hur ska jag klä mig och vilka metoder finns det, ja frågorna är många. För att underlätta har vi gått igenom de senaste trenderna, följ bara listan A-Ö så blir just din kravall en garanterad succé.” Artikeln var layoutad i rosa och ljusblått och illustrerad med en bild på Spice Girls med ditritad maskering.

I Brand nr 1 2000 lånar vi en känd form – veckotidningens – och fyller det med vårt eget innehåll. Detta är den gängse definitionen av ironi. Vi driver både med oss själva och med polisen. För detta riskerar jag nu fängelse.

Det hör inte till vanligheterna att en så kallad demokratiminister åtalar det fria ordet i Sverige eller att man sätts i fängelse som ansvarig utgivare för en tidning. Men nu utvidgas cirkeln av misshagliga människor som ska placeras bakom galler för att lära sig veta hut. I våra svenska fängelser idag är de marginaliserade grupperna starkt överrepresenterade medan miljonärerna och skattefifflarna fortfarande går fria.

En väldigt angelägen säkerhetspolis driver just nu ett åtal där de vill bestämma vad som är tillåtet att skämta om i Sverige. Vi i Brandredaktionen uppmanar alla att komma till tingsrätten i Göteborg när rättegångsdatumet är bestämt och säga vad ni tycker om det.

Publicerat 2001-06-01

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer en skruvmejsel

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen