Under sina drygt sju år på jobbet har de bara sett en person bli frisk från sitt missbruk. Maaret Rissanen och Eivor Johansson (i blått) anmälde bristerna på behandlingshemmet. Foto: Jan-Åke Eriksson/Arbetaren

Stockholms stad sätter besvärliga kvinnor på konfliktkurs

Text av Mattias Pettersson | Bang 4/2008 | TEMA SKAMLIGT KVINNLIGT

Personalen slog larm om att det såldes droger på behandlingshemmet där de arbetade. Som svar hyrde Stockholms stad in en konflikthanterare för att lära personalen att undvika "kvinneri": skitsnack, konspirationer och känsloutbrott.

Läs första artikeln om diagnoser av kvinnor i offentlig sektor här: Lider du av kvinneri?

– Vilken parodi på kvinnor! Det hade blivit ramaskri om någon annan grupp utmålades på det här sättet, säger Maaret Rissanen (bilden) som tillsammans med Eivor Johansson anmälde behandlingshemmet Krukis enligt Lex Sarah. Krukis är ett behandlingshem för drogmissbrukare och har även en avgiftningsavdelning. Större delen av de intagna är där frivilligt, medan några är placerade på hemmet som en del av ett fängelsestraff.

– Det bedrivs ingen behandling på Krukis, det handlar mer om förvaring. En klient som inte var motiverad att sluta missbruka sa till mig: “Krukis är det bästa ställe jag varit på för här behöver jag inte göra någonting.”

Enligt Maaret benämner man klienterna på hemmet som en “svår målgrupp”. Men eftersom de inte får någon behandling kan man inte veta om de är svåra att behandla.

– Klienterna reagerade själva på att inget händer. Vissa sover bort hela dagarna. Det blev värre på slutet med fler återfall. De som var besvärliga och krävde mer behandling blev utskrivna, skjuter Eivor in.

Behandlingsassistenterna Maaret och Eivor har arbetat i sju åtta år på Krukis och upplever att det har blivit värre de senaste två åren. I anmälan mot behandlingshemmet påpekas bristande kontroll av införsel och försäljning av droger i huset.

– Efter anmälan städades det som aldrig förr på Krukis, eftersom man trodde att länsstyrelsen eller socialtjänstnämnden skulle komma och göra kontroll. Det städades och journaler lades i ordning, men ingen kom. Anmälan lades ner utan att en enda ansvarig politiker vare sig från länsstyrelsen eller socialförvaltningen satte sin fot på Krukis, berättar Eivor.

– Nedläggningen av anmälan kändes som ett slag i ansiktet. Jag kände mest frustration, att det inte tas på allvar, att missbrukare inte är människor, att tillsynsmyndigheten inte bryr sig, att de inte kommer ut och kontrollerar, säger Maaret.

 

Eivor Johansson delar ut flygblad

Eivor Johansson delar ut flygblad om konflikten. Både hon och kollegan Maaret blev omplacerade efter sin kritik. Foto: Jan-Åke Eriksson/Arbetaren

Enligt Maaret och Eivor har ledningen för behandlingshemmet valt att kalla det här för samarbetsproblem och personalkonflikt, istället för att göra något åt de verkliga problemen. Under sommaren låg deras fack i förhandling med Stockholms stad och parterna kom överens om att låta en oberoende person utreda kritiken om missförhållanden. Men protokollet från förhandlingen justerades aldrig. Istället kallades de till en ”konflikthanteringskurs” ledd av Nicklas Andén från Jan Atle Andersens företag Idrinia. Som kurslitteratur fick de läsa Skick och oskick på jobbet – konfliktbehandling på arbetsplatsen. En bok som kartlägger typiska beteenden hos kvinnor med begrepp som ”högdramatiska”, ”brunnpissare” och ”medsysterlig klickbildning”.

Maaret berättar också att mellancheferna på socialtjänstens HVB-hem för vård och boende i våras åkt på konferens där Annica Dahlströms teorier om skillnaden mellan kvinnliga och manliga hjärnor lärdes ut.

– Man undrar vilka konservativa vindar det är som håller på att genomsyra socialtjänsten i Stockholm just nu.

Är ni sådana här “brunnpissare” som springer till pressen med en intern konflikt?
– Som offentligt anställda har vi meddelarskyldighet och måste informera skattebetalarna när deras pengar inte används rätt. Under vår tid på Krukis har vi sett en person bli frisk. Våra klienter är värda mer, och skattebetalarna har rätt till mer resultat av de pengar som satsas, säger Maaret och Eivor.

Blandar ni ihop problem i ert privatliv, som ni förväntar er att arbetsgivaren ska tolerera, med problem i arbetet?
– Vi pratar inte alls om privatlivet på jobbet, det är en privatsak. Inte springer vi ut från möten och lipar heller. Det här handlar om att vi i vår yrkesroll vill ge professionell behandling till missbrukare.

Både Maaret och Eivor var sjukskrivna under konflikthanteringskursen. Efteråt har de mot sin vilja omplacerats inom socialtjänsten. Stella Delious, personalchef på socialförvaltningen, hänvisar till den utredning länsstyrelsen har gjort där man går på socialförvaltningens linje att inga grova missförhållanden förekommit på Krukis.

– Vi kan inte kommentera det här då det är ett personalärende. Mer än att det saknar grund och att det kommer från två enskilda personer. Vilket vår kontrollmyndighet länsstyrelsen kommit fram till. Sedan respekterar vi allas rätt att kritisera missförhållanden.

Idrinias åsikter om “kvinneriproblem” och om att gå till pressen vill hon inte heller kommentera, då hon inte läst deras bok.

– Vi har haft ett seriöst intresse av att lösa det här eftersom det inte är bra för någon. Konsulten har vi fått rekommenderad av andra för att han i olika konflikter lyckats komma väldigt långt. Han är seriös och många har sagt att han bidrar. Det handlar om att undvika att prata skit och hitta ett gemensamt kommunikationsmönster, avslutar Stella.

Bang har mejlat över alla citat från “Skick och oskick på jobbet” ur vår artikel till Stella Delious så att hon har fått en möjlighet att sätta sig in i kurslitteraturen. Vi har frågat om hon anser att det finns speciella kvinneriproblem och om de problemen finns inom Stockholms stad. Om hon och Stockholms stad delar Idrinias åsikt att anställda som går till pressen är brunnpissare. Och hur det i så fall går ihop med det meddelarskydd Stockholms stads anställda ska omfattas av. Hittills har det inte kommit något svar.

Publicerat 2008-12-12

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer en mössa

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen