Bangs sista Orakel Tiina Rosenberg har svarat på läsarnas frågor!

Sista Oraklet Tiina Rosenberg har svarat på era frågor!

Bang 4/2018 | Juliet Atto

Bangs sista Orakel Tiina Rosenberg har svarat på era frågor om utbrändhet och om feminismens nutid och framtid, samt gett oss tips för ett hållbart engagemang!

Tiina Rosenberg är professor i teater­vetenskap vid Stockholms universitet och genusforskare. Hon är queerfeminist och var medlem i gruppen som startade Feministiskt initiativ 2005. Hon är aktuell med boken HBTQ spelar roll – mellan garderob och kanon.

Hej Tiina. Jag hörde dig gästföreläsa när jag pluggade på Malmö högskola 2004 eller 2005 och det inspirerade mig till att läsa kurser i genus och medier i Lund. Du har varit en inspirations­källa och förebild för mig men också för många andra feminister. Har du själv några inspirationskällor eller förebilder? /Vian på redaktionen

Tiina: Tack Vian för dina vänliga ord. Mina viktigaste inspirations­ källor är flicklitteraturens orädda och ofta föräldralösa hjältinnor som ofta blir lärare och författare. Dessa berättelser har ofta dömts ut som alltför senti­mentala, men de har haft en enorm betydelse för mig: Louisa May Alcotts Unga kvinnor och allt Lucy Maud Montgomery har skrivit, i synnerhet Emily-­böckerna.
– Jag var väldigt glad att Elena Ferrante i Neapelkvartetten låter sina huvudkaraktärer Lila och Lenù läsa ett vältummat exemplar av just Unga kvinnor. Vänskap flickor och kvinnor emellan samt viljan att (ut)bilda sig är något som jag fick med mig från mina bokslukarår. Det är kärlek som aldrig falnat.

Hej Tiina. Jag undrar hur du ser på statens registrering av kön? Jag förstår de statistiska fördelarna med att staten vet vilket kön medborgarna har, men har egentligen staten med det att göra? Skulle ett land kunna välja att sluta registrera kön helt? Fördelar/nackdelar? /Daniel

Tiina: Hej Daniel, frågan är knepig. Den uppenbara fördelen är att kunna få tillförlitlig statistisk kunskap om kvinnors och mäns livs­villkor, exempelvis löneskillnader. Här tänker jag främst på Statistiska centralbyråns (SCB) uppdrag och på den forskning där kunskap om kön är avgörande.
– Nackdelen är att systemet bekräftar och upprätthåller en binär könsupp­delning. En framkomlig väg är en kompromiss som ger oss den informa­tion och kunskap vi behöver om kvinnors och mäns livsvillkor, samtidigt som det behövs en flexibilitet i systemet som tar hänsyn till och inkluderar människor som inte kan inordnas i ett binärt könssystem.

■ Bästa Tiina! Vad tycker du är den viktigaste feministiska frågan just nu? Och finns det någon fråga som du känner har glömts bort? /Shuri

Tiina: Jag tycker att den viktigaste feministiska frågan just nu är att bekämpa högerpopulismen, nationalis­men och fascismen i Europa och världen i övrigt. Alla feminister är ju inte politiska utan koncentrerar sina insatser på de kvinnogrupper som de själva tillhör, vilket dessvärre ofta utesluter fattiga, queera, rasifierade och kvinnor med funktionsvariationer. Feminister bör tydligare se sig själva som en demokratirörelse, en del av ett större politiskt sammanhang. 

■ Jag ser allt fler ideellt engagerade kvinnor som blir utbrända eller hoppar av så jag undrar om du har några tips på hur man ska orka vara en del av den feministiska kampen långsiktigt? Hur brinner man utan att brinna upp helt enkelt? /Trött kämpe

Tiina: En mycket angelägen fråga. Se alltid upp när någon kallar dig ”eldsjäl” eftersom det betyder obetalt arbete. Mitt bästa tips är att ta pauser mellan varven. Aktivister bränner ut sig eftersom det är lätt att ta på sig för många uppdrag. Se till att arbetet delas jämlikt i den grupp där du är verksam. Lär dig att säga nej när du inte orkar och ta det lugnare under perioder du behöver vila ut. Om du har råd, åk på semester och stäng av telefonen. Bli inte en feminist för allt och alla utan se till att vissa uppdrag rullar från den ena till den andra så att ingen ska behöva bränna ut sig. Tänk på att det finns många feminister och att det är helt okej att slänga sig i soffan och lägga sig tidigt på kvällen trots att världen står i brand.
– Tips: Börja dagen med raska promenader då du umgås med dig själv och sorterar dina tankar och känslor. Jag börjar varje dag med en promenad. Det ger energi och skapar ordning i den mentala tillvaron. Det är dessutom helt gratis.

■ Vilken eller vilka böcker, tidningar, poddar, studiecirklar, sociala medie-konton eller så skulle du rekommendera för en ung feminist som precis börjat engagera sig och vill lära sig mer? /Storasyster

Tiina: Det finns oändligt mycket att välja på dessa dagar. En feministisk läsgrupp är en jättebra början. Du kan skapa en egen läsgrupp med dina vänner eller ansluta dig till en befintlig grupp som finns där du bor, arbetar eller pluggar. När det gäller böcker så skulle jag vända mig till biblioteket eller söka upp feministiska bibliotekarier på nätet och följa upp deras senaste boktips. Läs Bang och gå till Kungliga biblioteket, där du kan plocka fram alla nummer av Bang genom tiderna för att se hur den feministiska debatten sett ut under de senaste decennierna. Kolla upp genusvetenskapliga utbildningars litteraturlistor för inspiration. Vad gäller radio och poddar så håller jag mig till Sveriges Radios P1 och P2, men det beror antagligen på att jag är äldre och mindre aktiv i sociala medier.

■ Känns som queerrörelsen i Sverige inte riktigt rör sig. Har vi verkligen kommit så långt med hbtq-personers rättigheter eller är det frågor/perspektiv som osynliggörs? /Ung flata

Tiina: Du har rätt i det att hbtq-relaterade teman inte riktigt ryms i debatterna just nu eftersom andra frågor bedöms som mer akuta. Det vore ett ödesdigert misstag att låta hbtq-frågorna bero och ägna sig åt annat i dagens högerpopulistiska och högerkonservativa klimat som inte gynnar minoriteter. Det är bra att följa upp RFSL:s arbete för a hålla koll på aktuella frågor. Det gäller också att hålla ett öga på hbtq-frågor i vardagslivet, i skolan, på universitetet och på arbetsplatsen.
– Det är en vanlig missuppfattning att jämlikheten redan uppnåtts, men så är det inte. Sök en grupp för tankeutbyte. Hittar du ingen så starta en egen grupp där ni kan diskutera, lära av varandra och tillsammans tyda tecken i tiden.

Den här texten publicerades i Bang 4/2018 med tema Tidspressen.
Stöd feministisk och antirasistisk journalistik genom att swisha till och/eller prenumerera på Bang! 

Publicerat 2019-01-10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer en hammare

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen