På flykt undan den rosa geggan

Text av redaktionen | Bang 4/2008 | TEMA SKAMLIGT KVINNLIGT

Skammen är så förbunden med kvinnors liv att man undrar om det är kvinnor som smutsar ner tingen eller tvärtom. Kan vi röra vid chicklit, glitter och tyllkjolar utan att de muterar oss till bakåtsträvande biologistvåp? Utan att svika?

Känner du dig kvävd under det rosa täcket? Jovisst, vi är upplysta, vi kämpar för att få vara människor och inte könsroller. Vi har kommit långt, men något hugger tag i hälarna, vi vänder oss om och får syn på den – skammen.

Den är så förbunden med kvinnors liv att man undrar om det är kvinnor som smutsar ner tingen eller tvärtom. Den har varit med så länge att vi till och med förväntar oss att de som överlevt misshandel och våldtäkt värdigt ska bära den. Och i fortsättningen inte bli påkomna med att parta loss eller knulla runt.

Den förhatliga rosa geggan kletar av sig överallt där kvinnor drar fram: i litteraturen, yrkeslivet, idrotten, kropparna, tv-serierna och vetenskapen. Den befriade kvinnan må välja och vraka bara hon väljer rätt. Därför fortsätter vi att kokettera med hur oerhört få brudpoäng vi har, att vi minsann inte står längst ner i ekosystemet, där honmonstret, den brudiga bruden, huserar.

Men hur flå lösnaglar och silikonbröst av Dolly Parton?

Kan vi röra oss fritt och oh my gosh, röra vid chicklit, glitter och tyllkjolar utan att de muterar oss till bakåtsträvande biologistvåp? Utan att svika? Ja naturligtvis.

Men det handlar om mer. Vilka visioner har vi gett upp om vi inte har lust att befatta oss med något så ohemult dammigt som vård, omsorg, fred och solidaritet? Om vi inte tar kampen om en annan ekonomi, nya värderingar och ett helt annat system till förmån för att få leka med grabbarna på toppen? Och har vi gjort det, delvis för att det mest pinsamma skulle vara att bli påkommen med den där rosa kvinnlighetssmörjan under skorna?

För några månader sedan träffade Bang författaren och debattören Susan Faludi på bokmässan i Göteborg. Hon avslutade sitt tal med att säga så här:

– Målet med feminismen var aldrig att få in några kvinnliga schackpjäser på det patriarkala brädet – det var att rita om hela spelplanen!
I det här numret inleder Susan Faludi speciellt för Bang några texter som inte låter sig styras av skammen, som vill inspirera och visionera och som vågar klafsa runt i det rosa träsket. Väl bekomme!

Publicerat 2008-12-12

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer en penna

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen