”Mycket gripande”

Text av Johanna Palmström | Bang 4/2013 | UGANDA

Livstids fängelse hotar hbtq-personer i Uganda. Därför skickade Bangredaktionen filmen Call Me Kucho till migrationsminister Tobias Billström (M). Nu har han sett filmen och uppmanas att sprida den inom EU.

skärmavbild_2013-12-09_kl._14.59.10.png– Situationen i Uganda är fortfarande mycket allvarlig. Hbtq-personer blir trakasserade av grannar, familj och av polisen. För närvarande sitter fem personer häktade, anklagade för sodomi, och de utsätts för påtryckningar och utpressning, säger aktivisten Kasha Jacqueline Nabagesera till Bang.

Kasha Jacqueline Nabagesera, som skrev i Bang 1/2013, medverkar i Call Me Kucho. Hon arbetade nära aktivisten David Kato som mördades 2010, och som är en av huvudpersonerna i filmen. Innan David Kato mördades hade en dagstidning publicerat namn och bilder på hbtq-personer med rubriken: Häng dem! Vid den tiden fanns även ett lagförslag i Uganda om att införa dödsstraff för homosexualitet. Förslaget möttes av kraftiga protester från omvärlden.

Lagförslaget drogs tillbaka och i stället kom ett nytt förslag som bland annat förespråkar att hbtq-personer ska kunna dömas till livstids fängelse och att ugandiska medborgare har ansvar att ange hbtq-personer. Lagförslaget, som har varit bordlagt sedan början av året, är nu färdigbehandlat och kan tas upp till diskussion i parlamentet när som helst.

Eftersom asylprocessen för hbtq-personer har varit och är som ett lotteri och eftersom Sverige fortsätter att utvisa hbtq-personer till Uganda har Bangredaktionen under året på olika sätt uppvaktat migrationsminister Tobias Billström (M). Han och migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson har fått rapporten ”Okänt folk” och biobiljetter till Call Me Kucho, när den visades på dokumentärfilmfestivalen Tempo i Stockholm. I september skickade Bang till slut en dvd med filmen till Tobias Billström.

Några veckor senare meddelade migrationsministers pressekreterare i ett mejl att Tobias Billström sett filmen och att han tycker att den är ”mycket gripande”. Som svar på frågan om vad Tobias Billström ska göra för att Sverige ska sluta utvisa hbtq-personer från Uganda som sökt asyl här hänvisar pressekreteraren till Migrationsverkets pågående arbete med hbtq-frågor och en översyn av asylärenden från landet.

­­Ulrika Westerlund, ordförande för RFSL, tycker att det finns saker också för Tobias Billström att göra, till exempel en översyn av utlänningslagen.

– I förarbetena till lagen finns motstridiga formuleringar som leder till mycket problematiska situationer. Det står både att ingen ska behöva göra avkall på sin sexuella läggning och till exempel ”leva dolt” i sitt ursprungsland – och samtidigt att det kan komma att få betydelse för riskbedömningen om en person inte ”levt öppet” tidigare.

Konsekvensen av detta är att Sverige ger avslag till asylsökande från länder där det inte är möjligt att leva öppet som hbtq-person, med motiveringen att de asylsökande inte gjort det. Trots att det innebär att de kommer att vara tvungna att ”leva dolt” och göra avkall på sin sexuella läggning.

– Bland annat har avslag på dessa grunder getts till en asylsökande homosexuell man från Saudiarabien, ett av de länder i världen som har dödsstraff för samkönade sexuella handlingar, säger Ulrika Westerlund.

Hon efterlyser också att Migrationsdomstolen ska ta upp ett fall som gäller en asylsökande hbtq-person, för att klargöra vad som egentligen gäller.

– RFSL har väntat sedan 2006 på detta, men det har hittills inte skett. Nu anser vi därför att bollen ligger hos lagstiftaren, som borde göra en översyn för att ta reda på varför tillämpningen inte lever upp till lagens intentioner, trots alla dessa utbildningsinsatser hos ansvarig myndighet.

Kasha Jacqueline Nabagesera tycker att det är bra att Tobias Billström har sett Call Me Kucho.

– Jag vill uppmuntra fler statstjänstemän och politiker att se den, för det ger dem information om vad som verkligen sker. För att hjälpa oss borde han sprida filmen inom EU, för det är inom EU som de flesta hbtq-personer söker asyl.

Call Me Kucho visades i oktober på UR, med den svenska titeln Homofobi i Uganda. Filmen går att se på UR Play fram till april 2014 och finns även på Netflix.

Publicerat 2013-12-09

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer en kaffekopp

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen