Möt årets första gästande bildredaktör: Aida Paridad!

Text av Nora Mlik | Bang 1/2018

Aida Paridad är gästande bildredaktör för Bang 1/2018: Livspusslet! Hon är aktuell med Beatrice Elis senaste musikvideo till låten ”That’s Not Us”. Aida har en stark förkärlek för rörlig bild och normkritik. Foto av Emilia Bergmark-Jiménez.

Aida Paridad. Foto av Emilia Bergmark-Jiménez

Hej Aida! Vad jobbar du med?

– Man skulle kunna säga att jag är en mångsysslare inom fälten rörlig bild och kommunikation men främst kallar jag mig för producent och det är för produktionsbolaget Fembot, som jag har grundat. Mina andra områden innefattar bland annat att föreläsa och utbilda inom normkritik, leda olika typer av samtal, vara konferencier eller show host. Och då och då skriver jag fortfarande texter på valfritt tema som jag för stunden kan rage:a över.

 

Vad tycker du bäst om med rörlig bild kontra stillbild?

– Jag tror inte jag skulle ställa dem mot varandra eftersom de är så pass olika form av berättande. Men det som gjort att jag förälskat mig så djupt i rörlig bild som konstform är just den oändliga potentialen i att berätta något som kan beröra och drabba publiken. Jag har sedan barnsben känt mig trollbunden av den rörliga bilden och länge känt själv att det är den berättandeformen som passar mig mest.

 

Vad tänkte du om temat Livspusslet i Bang nr 1?

–  Jag älskar det! Framför allt så känner jag starkt för de underteman och inriktningar som Bang-redaktionen valt att fokusera på. Jag tänker att det är relevant att angripa teman som rör miljö och klimathot med en maktanalys, som lyfter problematiken på ett djupare plan än att folk och länder måste bli mer ”miljövänliga”. Jag tycker att texterna i det här numret lyfter frågor som får oss att reflektera kring hur vi människor i första hand är konsumenter som förväntas (över) konsumera konstant. Men att vi också i ett kapitalistiskt system, är lika lätt ersatta och förbrukningsbara som varor. Vilket blir rätt övertydligt då vi förlorar vårt mänskliga värde i takt med att vi inte längre kan vara nyttiga och produktiva.

 

Vilken del i Bang tyckte du var roligast att bildsätta?

– Jag blev väldigt glad när Vian Tahir (Bangs chefredaktör reds anm.) berättade om texten ”Välfärdslögnen” som handlar om nedmonteringen av välfärdssamhället. Jag tänkte direkt på Niki Lindroth von Bahrs fantastiska stopmotion-film Min börda. Den är bland det vackraste, mest politiskt klockrena och samtidigt fulländat producerade jag sett i sin genre och jag älskar att jag fick tillfälle att använda stillbilder från den till en text här.

 

Har du några bra normkritiska tips till foto/bild/film-intresserade Bangläsare?

– Jag tänker att Bangs läsare ofta redan är väldigt medvetna om basic genusvetenskap när det kommer till representation, ”the male gaze” och så vidare. Men jag skulle kanske rekommendera att ha en lika självkritisk som normkritisk ingång på i princip alla instinktiva val en gör. För mig är det ett sätt kvalitetssäkra mina egna idéer, eftersom jag tvingas argumentera för olika ingångar inför mig själv och då brukar jag också lära mig något om mig själv eller om andra perspektiv, vilket både är bra i sig självt och ofta berikar ens verk.

 

Vad är du aktuell med just nu?

– Jag är glad över att numret kommer ut strax efter publiceringen av min senaste musikvideo, som jag producerat för Beatrice Eli. Samarbetet med Beatrice har varit en straight up blessing för mig som producent. Det var ett rent nöje och fantastiskt kreativt stimulerande att jobba med en artist som sitter på både otroliga mängder konstnärlig integritet och konstnärligt sprängstoff, som vi tillsammans översatt mellan musik och rörlig bild. Videon är till låten ”That’s Not Us” och finns att hitta på Youtube och samtliga Instagramkonton som hypar den, inte minst mitt och Beatrices.

Den här texten publicerades i Bang 1/2018 med tema Livspusslet.
Stöd feministisk och antirasistisk journalistik genom att prenumerera på Bang!

Publicerat 2018-02-07

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer ett kuvert

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen