Mireya Echeverría Quezada är ny chefredaktör på Bang

Pressmeddelande

Tidskriften Bang värvar chefredaktör från den unga antirasistiska och feministiska rörelsen. Skribenten Mireya Echeverría Quezada, medgrundare till sajten Rummet blir ny chefredaktör och delar chefredaktörskapet med Johanna Palmström.

Mireya Fotograf Camila Rojas

Foto: Camila Rojas

– Jag är väldigt nöjd med att Mireya Echeverría Quezada nu blir fast på Bang. Hon har redan visat att hon har mycket att tillföra, säger Jenny Grenander ordförande för föreningen Bangs styrelse.

Mireya Echeverría Quezada har tidigare bland annat arbetat med hbtq-frågor, drivit den antirasistiska och feministiska plattformen Rummet samt frilansat som skribent. Sedan maj 2014 har hon vikarierat som chefredaktör och fortsätter nu alltså sitt arbete på Bang.

– Det har varit sjukt kul att få utforma en tidning jag följt sedan tonåren och det ska bli ännu roligare att kunna planera för Bang på längre sikt. Jag ser fram emot att fortsätta att praktisera Bangs intersektionella linje genom att tillgängliggöra Bangs tilltal och hitta nya röster att publicera. Men just nu är jag mest pepp inför att pröva nya grepp, Bang kommer att äga och överraska mycket under 2015, säger Mireya Echeverría Quezada.

I över tjugo år har Bang varit en väletablerad feministisk röst i mediebruset som följt och upprätthållit feministisk diskussion och idédebatt. 2014 startade redaktionen en podcast och lanserade en ny hemsida. Nu riktar Bang in sig på en tillgängligare feminism med ännu tydligare antirasistisk profil.

– Bang och andra kulturtidskrifter behövs i samhällsdebatten och kulturlivet. Vid sidan av att göra en riktigt bra tidskrift satsar vi nu stort på att nå fler och det ska bli jättekul att fortsätta det arbetet tillsammans Mireya. Det är väldigt roligt och vi märker att det är många idag som efterfrågar antirasistiska och feministiska perspektiv och artiklar, säger Johanna Palmström.

FAKTA
Mireya Echeverría Quezada är ny chefredaktör på Bang. Skribent. Medgrundare till sajten Rummet. Har även podcasten ”Hämndens timme” på Expressen Kultur tillsammans med Judith Kiros.

Johanna Palmström är journalist och chefredaktör för Bang sedan 2011. Skriver även ledare på Dagens Arena och har tidigare arbetat som utställningsproducent och skrivit böcker tillsammans med Moa Elf Karlén.

Tillsammans har Mireya Echeverría Quezada och Johanna Palmström gjort Bang 3/2014 med tema trovärdighet och Bang 4/2014 med tema krig.

Bang nominerades 2014 till årets läsning i Nöjesguidens Stockholmspris och Bangs formgivare Brita Lindvall och Alexandra Falagara nominerades till Tidskriftspriset för årets AD.

Bang startades 1991 av studenter på Stockholms universitet och ges ut med stöd från Kulturrådet. Tidskriften kommer ut med fyra nummer per år. Genom åren har personer som Lawen Mohtadi, Ulrika Westerlund, Malena Rydell, Sonja Schwarzenberger och Ulrika Stahre varit chefredaktör. Mireya Echeverría Quezada efterträder Anneli Carnelid.

Publicerat 2015-01-19

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer ett kuvert

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen