Illustration: Emma Rendel

Ledare: Visionera mera!

Text av redaktionen

Valrörelsen 2010 präglas av stark nytänksfobi. För att råda bot på det visionära dödläget gav Bang en rad feminister, akademiker och aktivister fria händer att skulptera fram sin egen utopi. Vad ska vi göra för att rädda klimatet? Hur skapar vi kultur utanför pengasystemet? Är det möjligt att organisera sina relationer, till både djur och människor, bortom maktstrukturer? Och hur kommer vi ha sex i framtiden?

Sedan 1990-talet har klyftorna mellan de som har mycket och de som saknar det mesta ökat, och fyra år med alliansregeringen har påskyndat den utvecklingen. Långtidssjukskrivna kvinnor har utförsäkrats utan annan möjlighet till försörjning än socialbidrag, en tidigare självfinansierad a-kassa har “reformerats” med följden att hundratusentals människor tvingats lämna den. Samtidigt har medel- och överklassen belönats med stora skattesänkningar, bekostade av just besparingar på sjuka och arbetslösa.

Det stundande valet har av många beskrivits som ett ödesval: antingen fyra år till med Reinfeldts nedskärnings- och privatiseringsiver, eller också de rödgröna och … kanske en andningspaus. I skrivande stund är det fyra veckor kvar till avgörandet. Hittills har valrörelsen handlat mest om kronor och ören och fastighetsskattens eventuella utformande. Det enda annorlunda förslaget – Socialdemokraterna i Stockholms idé om tunnelbanenära förskolor och matbutiker – blev utskrattat av en samlad medie- och internetkader på grund av formuleringen “butlerliknande tjänster”. Oavsett vad man tycker om Socialdemokraterna eller deras förslag blev det tydligt att “vilda” idéer, eller ens blygsamma drömmar om något annat än olika sorters försiktig förvaltning av det vi redan har, hamnar direkt på skampålen.

För att råda bot på det visionära dödläget gav Bang en rad feminister, akademiker och aktivister fria händer att skulptera fram sin egen utopi. Vad ska vi göra för att rädda klimatet? Hur skapar vi kultur utanför pengasystemet? Är det möjligt att organisera sina relationer, till både djur och människor, bortom maktstrukturer? Hur kommer vi ha sex i framtiden? Dessutom: Kajsa Ekis Ekman ger surrogatförespråkarna svar på tal, Nanna Johansson sätter ljuskäglan på mans-hatarna och våra vänner på internet, tja, de var minst sagt upprörda över förra numret. Välkommen tillbaka till framtiden!

Publicerat 2010-09-09

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer en kudden

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen