Ledare: Nördar

Text av redaktionen

Idag är nörden kulturell hårdvaluta. Men vilka är det som kan göra anspråk på rätt sorts nördighet, den lekfulla intellektualismens hederstitel?

Att göra ett helt nummer om nörderi var naturligtvis en oemotståndlig tanke. Nörden som har gjort resan från 80-talets frånstötande, längst ned i näringskedjan-placering till … Ja, det är inte en slump att glasögon, byxor med hög midja och propra portföljer seglade in på modehimlen under 2000-talet i svallvågorna efter it- och spelbranschens framgångar. ­Serieikoner som Peter Parker har på bio blivit sådana formidabla blockbusters att det snart inte finns någon hjälte i tights kvar på tur. Att vara en nörd är inte längre att vara en tönt, utan signalerar intresse, intellekt och autenticitet. Kulturell hårdvaluta.

Naturligtvis finns det en hel värld av mindre presentabla ambassadörer för nördarnas skara. De mumlande, ohygieniska och buttra människor som aldrig kommer att fronta omslaget på kulturdelen. De som valt passionen framför normsamhällets spelregler. Men det finns också de möjligen charmiga excentriker som passerar nålsögat: tabellbitarna, hästtjejerna, modebloggarna, arkivarierna. Skillnaden är att denna brokiga skara har börjat synas i rampljuset. Och berättelserna om dem blir fler.
 
Nördar eller nörderi är inte ett viktigare tema än något annat. Men det är ett väldigt ­tydligt och ­intressant exempel på hur det lilla sammanhanget fungerar exakt som det stora. ­Könsmaktsordningen må trä på sig alvöron och slängkappa, men svansen känner vi igen. Uppdelningen i människor och kvinnor. Rollspelare och tjejer. För vem är det där pojk­rummet öppet? Nörden är inte och har ­aldrig ­varit bara vit, heterosexuell och man, ändå verkar lekrummet så perfekt skräddat för just de ­egenskaperna.

I det här numret vill vi undersöka varför kvinnliga nördar har så svårt att claima sin ­nördighet. Vi vill ifrågasätta den potentiella geekrevolutionen och framför allt ta reda på vad ­intellektuellt sug kan leda till för framtidsvisioner. Om det finns en värld där passion och intresse kommer före kön och kroppsliga ­begränsningar, vill vi gärna besöka den.

Publicerat 2010-03-08

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer en klocka

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen