Ledare: Kulturfobi

Text av redaktionen

Vilken är den hemliga ingrediensen i receptet på succé? Bang smakar av det svenska kulturutbudet.

På ett litet museum pågår en utställning om fobier. En grupp vetenskapsmän har kommit fram till vilka rädslor som har rätt att upphöjas till diagnostiserad rubbning. Spindlar, duvor och trånga rum. Det finns till och med fobi för kinesisk kultur och jordnötssmör som fastnar i gommen (arachibutyrofobi). Motvilja för män har sin egen skylt, men ingenstans går det att läsa om kvinnofobi. Det kanske är lite för vanligt för att föräras en egen genre.

I kulturbranschen råder samma normaltillstånd. Det är en värld där kvinnor flimrar förbi som biroller, hinder, främmande väsen. Argumenten för den här diskrimineringen är antingen att kvinnor inte berättar något, eller att deras berättelser inte håller tillräckligt hög kvalitet. Epiteten nyskapande, succé och djup (men samtidigt kul) sammanfaller som av en händelse med mannens allmängiltiga existentiella berättelse. Till skillnad från kvinnans navelskådande, specifikt kvinnliga, begränsat intressanta erfarenhet. Om den erfarenheten dessutom kommer från ett annat håll än den vita, heterosexuella medelklassens reduceras allmängiltigheten ännu mer.

I det här numret av Bang undersöker vi hur kulturbranschen i Sverige hanterar sin lilla fobi för människor som säger: Det räcker inte att vara man längre, man måste vara bra också.

Publicerat 2009-12-15

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer en kudden

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen