Ledare: Funny girl

Text av redaktionen

Att bestämma vem och vad som är roligt är att ta sig rätten att uttrycka hur världen ser ut och vad allas vår plats i den innebär.

Frågan är inte: Gillar kvinnor att vara roliga? Frågan är: Vad kan vi åstadkomma?
När två flickor skämtar i ett rum, hetsar fram de vassaste, elakaste, mest briljanta svaren ur varandra tills ögonen tåras och vrålskrattet tystar orden. Det. Är till exempel vad vi kan åstadkomma.

Därför brister våra hjärtan samfällt när hon mitt i dejtens hetluft inser att han inte skrattar. Vi skämtar inte: han fnissar inte ens. Vad i den milda gudens namn är det som pågår här? She’s a funny girl, så varför tar du inte bara och ligger med henne här och nu? Låt oss bruka allvar nu. Varför säljer han inte sin häst och gård och besjunger hennes lov land och rike runt? Varför är det så svårt att tillerkänna kvinnor rollen som roliga? Kanske därför att humor är ett sätt att reglera makt. När hon bestämmer vem och vad som är roligt tar hon sig rätten att uttrycka hur världen ser ut och vad allas vår plats i den innebär.

Humor är inte bara en privat angelägenhet, den blandar sig i det amerikanska presidentvalet, den är ett urgammalt verktyg för att avslöja korruption och håna idioti. Och folk frågar om kvinnor gillar att dra skämt. Vi ber. Humor ser till att det finns en plats för människor att uttrycka något utanför ramen. Humor fyller oss med känslan av inner sexy och badassness. Humor har gett oss människor som Margareta Krook, Tina Fey, Annika Lantz, Jennifer Saunders, Nour El Refai, Larry David, Mia & Klara – hell, humorn gav oss till och med Johan Rheborg.

Det står skrivet att en av de bästa feministiska strategierna är att värdesätta och hylla starka, smarta och roliga kvinnor. Att prisa dem för deras idéer, deras mod och deras skärpa utan att göra misstaget att tro att deras briljans förminskar dig. Det kommer att finnas några tillfällen till det i det här numret.

Vi vill avsluta med att citera en man som i sin hyllning till ovan nämnda karaktärsdrag har skapat tv-serier som Buffy, Firefly och Dollhouse. I ett tal på en fest för människorätts-organisationen Equality now svarar regissören Joss Whedon på frågan om varför han skapar starka kvinnokaraktärer:
– Jämställdhet är inte ett koncept eller något att sträva efter. Jämställdhet är som gravitation, den är en nödvändighet.

Publicerat 2009-06-03

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer en lampa

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen