Ledare: Fria ord

Text av redaktionen

Avsaknaden av yttrandefrihet är på många håll i världen, som i Iran, en fråga för feminister. Bang har samarbetat med systertidningar på andra platser för att undersöka kopplingen mellan demokrati, rätten att tala och skriva och kvinnors rättigheter.

Det som är så egendomligt med den iranska regimens systematiska förtryck av kvinnor är att det inte verkar finnas ett moment där makten är rädd att tappa masken. Det existerar ingen aktivitet för att dölja något. Detta något kan vi kalla diskrimineringen mot kvinnor på livets alla områden. Det är en underordning som är inskriven i lagen.

Det motsatta, det vill säga ett samhälle byggt på allas lika värde, är inte bara en befängd tanke – det är olagligt. I ett sådant system svarar kvinnorörelsen med att kräva att de diskriminerande lagarna mot kvinnor upphör. Det är ett farligt krav. Det sätter hela den teokratiska diktaturen på spel.

Sommaren 2009 hölls de största demonstrationerna mot den islamiska diktaturen sedan revolutionen 1979. Valfusk och vad som nu av många kallas en statskupp fick bägaren att rinna över. Det blev tydligare än någonsin att väldigt lite kan vara väldigt mycket.

Parvin Ardalan formulerar det mest grundläggande kravet från demokratirörelsen så här: Rätten att välja, rätten att tala och skriva.

Parvin Ardalan är en av de mest tongivande aktivisterna inom den iranska kvinnorörelsen. Hon fick 2007 års Olof Palme-pris för mänskliga rättigheter men blev nekad att åka till Stockholm och ta emot det. Minuterna innan planet lyfte från Teherans flygplats blev hon hämtad av iranska säkerhetspoliser.

Vi är hedrade att inleda Bangs temanummer om yttrandefrihet och feminism med en text av Parvin Ardalan, skriven exklusivt för Bang i Teheran augusti 2009.

Avsaknaden av yttrandefrihet är på många håll i världen, som i Iran, en fråga för feminister. Utan möjlighet att tala om det egna livet, om relationer och omgivningen, om samhället och idéer, blir kvinnors röster inte räknade.

Bang presenterar i det här numret fem feministiska tidskrifter genom att översätta artiklar ur dem. Texterna handlar om skönhetsoperationer i slidan, slöjor och synlighet, lesbiskhet i afrikanska länder och mycket annat. I andra texter tar vi upp villkoren för kvinnoorganisationer och feminister i offentligheten i bland annat Polen, Colombia, Tanzania, Indonesien och Bosnien och Hercegovina.

Med det här numret hoppas vi kunna visa på kopplingen mellan demokrati, yttrandefrihet och kvinnors rättigheter.

Publicerat 2009-09-16

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer en mössa

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen