Kvinnodagen-special: Aborträtten i Europa

I Bang nr 4/2018 publicerade vi ett stort reportage om aborträtten i Europa, en rättighet som står under ständig diskussion. På måndag den 4 mars kommer vi att publicera den första delen i serien om kvinnors rättigheter och aborträtten i Europa på vår webbplats.

Det kan verka som att aborträtten i Sverige är ohotad, men vi har två partier som är mer eller mindre emot abort. Sverigedemokraterna föreslår att barnmorskestudenter ska slippa lektioner om abort, de föreslår sänkt abortgräns och de vill införa samvetsfrihet, eller rättare sagt vårdvägran. Sverigedemokraterna har ett av de partier som är med i reportaget som förebild – Ungerns nationalistiska parti Fidesz. Där ses jämställdhet, kvinnors rättigheter och abort som ett hot mot nationen. Även Kristdemokraterna, som har duckat och vacklat i frågan om abort, har signalerat att de vill se över abortlagstiftningen och införa samvetsfrihet.

Under 2017 uppmärksammades det så kallade ”barnmorskemålet” i Sverige. En kvinna stämde region Jönköping för att de inte anställt henne som barnmorska och inte gett henne rätt att vägra vissa moment. Hon ville inte behöva skriva ut mediciner som leder till abort, sätta in kopparspiral eller lämna ut dagen efter-piller. Ett liknande fall togs upp i Sörmland, där en kvinna stämde landstinget för att ha nekats anställning då hon inte ville utföra aborter.

När kvinnan som stämde region Jönköping förlorade i Tingsrätten och Arbetsdomstolen, togs fallet vidare till Europadomstolen. Att fallet skulle tas upp i Europadomstolen var kvinnans och kvinnans advokaters mål från början. Det är en strategi som kommer från kristna konservativa i USA och nu har börjat användas i Sverige. Syftet är att genom rättsfall tvinga på länder rätten till samvetsfrihet och därmed göra det svårare att göra abort.

Även om aborträtten i Sverige inte verkar hotad just nu, har den konservativa och högerextrema rörelsen växt sig starkare i resten av Europa. De vill stänga gränser, förvägra hbtq-personer sina rättigheter och begränsa aborträtten eller gå så långt som att förbjuda abort. Och det går snabbt när de väl kommer till makten.

I Rumänien, där sexuell och reproduktiv hälsovård och utbildning är näst intill obefintlig växer konceptet ”kristen vård”. Det är en rörelse som riktar sig till vårdpersonal och propagerar mot bland annat abort. Ungerns nationalistiska regering vill att kvinnor ska föda fler barn för fosterlandet och angriper mänskliga rättigheter på flera fronter. I Polen, som hade fri abort under 60- och 70-talet, hotas den numera snäva aborträtten av ännu fler begränsningar gång på gång.

Samtidigt har Irland, ett av Europas mest konservativa länder, röstat för att avskaffa en skrivning i konstitutionen som jämställde den gravidas och fostrets ”rätt till liv”. Det gjorde att parlamentet kunde anta en ny lag som ger rätt till abort upp till tolfte graviditetsveckan. Abort blir också tillåtet efter vecka tolv om den gravidas liv eller hälsa är i fara eller om fostrets liv eller hälsa är gravt hotad.

Ger de östeuropeiska länderna oss en glimt av aborträttens framtid i resten av Europa eller är Irlands framsteg ett tecken på att det finns hopp för aborträtten?

På måndag den 4 mars kommer Bang att publicera den första delen i serien om kvinnors rättigheter och aborträtten i Europa. Den andra delen kommer publiceras på Internationella kvinnodagen, den 8 mars, innan Bangs 8 mars-fest!

Reportaget publicerades i Bang 4/2018 med tema Tidspressen.
Stöd feministisk och antirasistisk journalistik genom att swisha till och/eller prenumerera på Bang! 

Publicerat 2019-02-28

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer bilnycklar

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen