”Kom aldrig hit igen”

Text av Malin Arnell | Bang 1/2005 | TEMA SJÄLVKÄNSLA

Delar ur en performance av och med Malin Arnell, framförd på Galleri ETC i november 2004. Texterna är utdrag ur konstnärens autentiska journal och egna dagbok från 1995.

05-1_sjalvkansla.jpgSÖNDAGEN DEN 17/12 1995

Somnar ovägd kl. 24.00.

Trodde jag skulle klara av att se en film som gick på TV4 om en amerikansk bullemisk tjej men det kanske var tur att jag inte orkade sitta uppe.

MÅNDAGEN DEN 18/12 1995

Klockan väcker mig 06.30 ungefär jag funderar på dagen oroar mig men går ändå upp och kokar min vanliga portion gröt

1 dl korngryn (120), 100 g äpple (58), 1 dl sojamjölk (36) 214 kcal

Jag äter monotomt utan att tänka på det. Tvättar mig lätt. Klär mig. Sedan kommer M och J och vi går ner till vårdcentralen. Det ända jag gör är att väga mig och ta pulsen 60/100 tror jag han sa att jag hade. Han faxade sedan min vikt till KE. Vi går hem till lägenheten igen. M och J vill gärna äta frukost jag säger att det finns fil och flingor men inget bröd och ingen frukt. Så J handlar medan vi går hem. Vi gör i ordning te och sedan sätter vi oss runt bordet det känns skönt att se dem äta och att vi sitter där och tar det lugnt.

(Nu tänds gatlyktorna utanför fönstret där jag sitter och skriver, tisdag kl. 15.05)

M hjälper mig att packa. J diskar. Vet inte vad jag ska packa med mig riktigt men jag packar några trosor, undertröjor, långkalsonger osv. böckerna som jag fått låna av M, papper och pennor. Gymnastikskor.

Vi ringer klockan 10.00 efter taxi som kommer och hämtar oss det tar bara några minuter och kostar mig 52 kr. Vi slår oss ner innanför entrén och väntar på KE som tidigare ringt hem på morgonen och sagt att jag skulle åka direkt till Psykavd. 6 och att vi skulle mötas där vilket vi gör. Hon frågar lite om hur jag mår och vad jag känner. Hon ber M och J att bära in mina väskor i hissen och säger att de får höra av sig eller sitta ner och vänta men hon föreslår att de åker hem. Möts sedan av avdelningsföreståndaren. Men först slår sig KE och jag oss ner i ett rum och väntar på bitr. överläkare AT som från och med då är min ansvarige läkare på avdelningen här, sedan är min underläkare JN, ansvarig sjuksköterska: L, kontaktpersoner: A och R. I rummet möts AT, JN och KE. De försöker höra efter var jag befinner mig. Jag säger att jag inte vill ha någon ångestmedicin och att jag inte vill gå upp i vikt. Därför kallar dom det tvångsintagning. De undrar om jag förstår vad de säger hela tiden och pressar på. JN undersöker mina reflexer lyssnar på hjärtat och lungorna. Glömmer att fråga hur det är, vad han kommer fram till. Jag märker att han är tvär. Jag är undanfallande. Han ställer så konstiga frågor.

Blir sedan presenterad för min kontaktperson A. Hon visar mig min plats och hör sig för om jag har några önskningar. Vad jag sysslar med osv. Hon ordnar med en radio till mig samt att jag får en remiss till arbetsterapin. Vi hänger in mina saker i garderoben. Hon går igenom mina saker så att jag inte har med mig något konstigt. Det pratades om att jag skulle flytta direkt till Medicinkliniken för att de ska ta hand om mig där, men de har ingen plats än så länge så jag får ligga kvar här över natten visar det sig. Sedan ska jag få dropp. Sjuksköterskan vid namn L, tror jag, gör några försök att hitta bland mina ådror men efter tre försök på vänster arm får han ge upp. Istället ringer de efter en sjuksköterska från Medicinkliniken hon gör först ett dåligt försök, men lyckas sedan sticka bra i handen så där sitter nu nålen. (Satte in en ny påse kl. 13.00, tisdag) Sedan låg jag till sängs fram till det var dags för samme man sjuksköterskan L att ta blodprov på mig men han misslyckade återigen så de fick ringa efter en annan sjuksköterska från Medicinkliniken då gick allt bra.

I rummet här ligger M, en äldre kvinna, med vilka problem vet jag inte men hon klagar hela tiden över sin svullna mage. Bredvid henne ligger S, en bullemiker, som för två veckor sedan gjorde ett självmordsförsök och hamnade här då och är nu tillbaka igen. Hon har gått på Embla i gruppterapi under hösten. Vi har samtalat en hel del. Hon är fin. Om hur hon har uppfattat situationen. Om hur livet har varit. Hon äter mycket ångestmedicin. Kräks mycket. Hon har hållit på i 8-9 år.

(Nu är jag trött så jag får fortsätta att skriva senare, tisdag kl.16.00)

(Nu är kl. 21.45 onsdag den 20 december. Jag ligger med ett nytt dropp som de satte in kl. 15.15 idag här på Medicinkliniken, där jag från kl. 14.00 idag har legat i ett eget rum. Här har jag egen telefon och tv. Det är helt annorlunda här)


JOURNALER

INTAGNINGSANTECKNINGAR

Pat inkommer med chöl Karin Enzell efter att ha varit i kontakt med avd 6, dr Boldemann, u-t samt Maria Rudberg.
Ställningstagande för inläggning och vårdplanering.

Chöl Karin Enzell, Embla kliniken har varit i kontakt med chöl Anna Åberg. Vid dagens samtal är pat i ett sådant psykiskt och fysiskt skick att hon bedöms vara i oundgängligt behov av. Initialt somatisk vård och sedan fortsatt psykiatrisk vård, på grund av kraftig kakexi, grava ätandestörningar och underliggande depression. Vid dagens samtal går det heller inte att utesluta en schizofreniprocess med utgångspunkt att pat bejakar hörselhallucinationer.

LPT- skrives ut av dr Jan Nordström, u-s gör en § 6 bedömning och kontaktar sedan dr Jan Nordström medklin för att pat skall överföras dit för parenteral nutrition. LPT-plats finns på avd 6, där fortsatt vård är planerad initialt efter medicinkliniken. Chöl Karin Enzell är med under samtalet och helt införstådd med handläggningen och nöjd med denna. Och paradoxalt nog är pat också nöjd över att ansvaret för hennes ätande tas helt ifrån henne.

Vaken, kaktetisk, orienterad till tid och rum och situationen och försöker medverka till undersökningen. Utslätad mimik, svarar med lång latens, bejakar hörselhallucinationer, stark splittring inom sig med en kraft som vill förhindra henne från att äta och en kraft som ändå vill leva. Tankeinnehåll och tankeförlopp i övrigt svårpenetrerat då pat inte säger något spontant och svarar så kortstavigt som det överhuvudtaget går. Bejakar att hon vill dö, att hon håller på att svälta sig till döds och är införstådd med att detta kommer att bli resultatet av hennes svält. Oklar sjukdomskänsla, ingen som helst sjukdomsinsikt.

Bedöms som kvinna med bulimiska besvär sedan tonåren, där ett helt nytt ätandemönster har debuterat under våren -95. Pat har satt sig själv i absurd diet som har lett till en kraftfull viktminskning, från ca 70 kg till 41-42 kg under några månader. Pat önskar försvinna och är införstådd att dieten kommer att leda till att hon dör, men har inte själv kraft att samplanera ang. livsuppehållande diet. Helt LPT-mässig. Bakomliggande depression, schizofreniprocess?

ANTECKNINGAR

Undertecknad har varit i kontakt med Medicinkliniken, Dr Boris Nylander, under gårdagen för att diskutera ett eventuellt övertag, men det visar sig att Medicinklinik är överhopad med pat pga. den rådande sköterska strejken. Pat är insatt på väntelista och 5 % glukos 1500 ml fram till idag. Mår ungefär som igår dvs. klar orienterad, uppegående utan snedsteg.

Labmässigt dominerar kalium 5,7, calcium 1,67 varav det senare alltså talar för en genuin hypocalcemi all den stund albumin ej är påfallande lågt 44.

Prover i övrigt, kreatinin 77, natrium 135, Hb 132.

Vid kontakt med gastentrolog Sörstad visar det sig att situationen på medicinkliniken är oförändrad svår och man lovar komma åter under dagen för ställningstagande ett övertag alternativt regelbundna konsulter. Till dess exspektans.
Remiss Medicinkliniken var god se denna vid behov.

SAMMANFATTANDE ANTECKNINGAR

Us har informerat fadern och modern som ringde på undertecknads telefontid den 19 angående allvaret i pats situation och att hon är i oundgängligt behov av vård och paraenteral nutrition. De båda är införstådda i behandlingen och har inte motsatt sig eller försökt bagatalisera svårigheterna i pats tillstånd. Pat överförs till Medicinkliniken.

Publicerat 2005-03-08

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer en hammare

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen