Jag villl äta upp dig!

Text av Mireya Echeverría Quezada | Bang 2/2015 | TEMA ILLUSTRERAD VETENSKAP

Hur hantera all söthet i gulliga kattfilmer eller i mötet med knubbiga bebisben? Tillhör du dem som får en impuls att klämma lite för hårt? Forskare vet varför.

Scenario 1. Du väntar på bussen och märker plötsligt att något nafsar på din fot, du ser ner och märker att en Bulldog-valp med småkorvig mage fumligt leker med ditt skosnöre. Du registrerar denna bedårande information och får lust att klappa valpen, men stundens gullighet är för överväldigande. Du drabbas plötsligt av en känsla av att vilja klämma hårt på valpens rundade former, springa runt med den och skrika ut din lycka för att sedan slunga iväg den så långt du orkar. Inget av detta gör du, men lusten till detta rusar snabbt genom din kropp.

Scenario 2. Du träffar ett litet barn med mycket stora ögon, rundade kinder och krullig frisyr. Barnet är iklädd små koalaformade tofflor, en body som blottar de mjuka tjockislåren och äter samtidigt förnöjsamt på en fruktbit. Du registrerar denna charmerande uppsyn och slås av en lust att nypa lite för hårt i barnets kinder och bita i barnets lår. Inget av detta gör du, men tanken slår dig.

Skärmavbild 2015-06-04 kl. 12.46.40

Känslan av aggressivitet i samband med att en råkar på något väldigt gulligt kallas av psykologer för ”cute aggression”. Även om det är väldigt tydligt att personer som upplever ”cute aggression” varken har för avsikt att bita barnlår eller kasta iväg valpar så intresserade sig ett forskarlag vid Yale University för att ta reda på varför. Människor använder exempelvis uttrycket att de vill äta upp barn, ett beteende som uppenbarligen inte är eller uppfattas som hotfullt på riktigt. Men varför sägs det då?

Under ledning av doktorn i psykologi Oriana Aragon började en grupp forskare genomföra olika experiment. Resultatet visade att de dubbla känslor många upplever kring positivitet, som glädjetårar eller att vilja skada söta valpar verkar ha som funktion att upprätthålla en emotionell balans.

”Det verkar inträffa när människor överväldigas av starka, positiva känslor, och människor som agerar på detta vis verkar återhämta sig bättre från de starka känslorna” sa Oriana Aragon till sajten psychologicalscience.org.

Personer som uttryckte ”cute aggression” visade sig enligt studierna även gråta under lyckliga stunder i filmer. Detta tolkade forskarna som att många människor har en mekanism som hanterar positiva känslor. Med hjälp av de negativa känslorna regleras intensiva känslor, vilket ger möjlighet att återhämta sig och ge balans till känslolivet.

Något annat som undersökningen visade var att det finns ett tydligt samband mellan styrkan i ”cute aggression” och rundhet. Som en del av studien bad forskarna deltagare att utvärdera bilder av olika barn. Ju rundare ansikten och ju större ögon barnen hade,desto mer gav deltagarna uttryck för ”cute aggression”. Det framkom även att deltagarna uttryckte mer omsorg för rundkindade barn med tydligt barnsliga drag. Deltagarna sade saker som att de ville ta hand om de runda barnen, för att i nästa mening uttrycka att de ville ”äta upp dem”.

”De här nya upptäckterna börjar förklara vanligt förekommande saker som många människor gör men inte förstår sig på” sa Oriana Aragon till psychologicalscience.org.

Publicerat 2015-06-02

3 Kommentarer

  • Alex says:

    Jaha, så de som på italienska och spanska har benämnts som “bebisätare” (kommunister) lider bara av “cute aggression”, hehehe!

  • MLI says:

    vilken tur, trodde bara att jag var knäpp. Undrar om det är samma när katter plötsligt biter en när man kelat med dem harmoniskt en stund innan

  • […]  JAG VILL ÄTA UPP DIG! Cute aggression! Tillhör du dem som får en impuls att klämma lite för hårt av att se gulliga kattungar och tjocka bebiskinder? Forskare vet varför du känner så. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer en brandsläckare

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen