Jag, jag, jag

Text av Trifa | Bang 1/2008 | TEMA JAG, JAG, JAG

Alla bara tänker på sig själva, det är bara jag som tänker på mig. Ska vi sammanfatta en av det gångna året mest hätska inomfeministiska debatter är det frestande att låna konstnären och Marianne Lindberg De Geers självupptagna titel på sin lika självbespeglande måleriutställning. Kvinnokamp, frigörelse, befrielse - ja visst. Men från vad - och till vad? För vem, och på vilkas bekostnad? Frågan om kvinnors rätt att komma ut som "sig själva" är en het potatis.

Innehåll

Ledare, Jag, jag, jag

JAKTEN PÅ OSS SJÄLVA
Nina Lekander nystar i feminismhistoriens egodrömmar.

JAG MÅSTE HA EN VISION SOM GÅR BORTOM MIN EGEN ROFYLLDHET
Maja Ljung försöker finna mening i kvinnokulturens nya tempel.

PLURAL MAJESTÄTIS
Ida Therén blir bra slickad.

KÖPLUST
Isobel Hadley-Kamptz vill liberalisera den kvinnliga sexualiteten.

LIBERALISM HJÄRTA PURITANISM = SANT
Katrine Kielos vill klä av liberalismen dess sexiga maskeradkostym.

FÖRTINGLIGAD
Aylin Bloch Boynukisa läser Sara Ahmed.

DE VILL HA EN MORSA SOM SLÅSS. INTE EN SOM BLIR SLAGEN.
Unni Drougge om destruktiv kvinnlig självrannsakan.

NOTHING BUT A NUMBER
Annette Kullenberg ruttnar på svensk åldersfixering.

SMAL, SOM JAG
Lena Sohl har klassrest på ätstörningståget.

I ANNE-MARIE BERGLUND-LAND
Lia Fallenius om Sveriges okända kända författare.

ETT EGET EGO
Catrine Andersson ställer de sociologiska frågorna om vår plats på jorden.

I AM WITH THE BAND
Victoria Larsson skriver på sin rockbiografi.

MÄNNISKO-MANS-MASKINEN
Lisa Gålmark gör upp med termodynamiken.

VÅLDTÄKT OCH ROMANTIK
Utdrag ur Katrine Kielos kommande bok.

FRIHET, JÄMLIKHET – SYSTERSKAP?
Kajsa Ekis Ekman samtalar med tre feministiska aktivister.

GÄSTKRÖNIKA: DAM, JAG?
Heidi von Born känner sig inte tilltalad.

Publicerat 2008-03-08

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer en kaffekopp

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen