Inte din jävla hundvalp

Text av Trifa Shakely

Frihet och makt är en ouppnåelig utopi för de ­miljoner papperslösa kvinnor som kämpar för ­människovärde i Fort Europa. Trifa Shakely svarar på ofta förekommande frågor om människor i exil och på flykt: Var de egentligen kommer ifrån och varför de är så fula.

Min hudfärg, klädnad och kultur, identitetsprocesser, nationalitets- och språkbyten sysselsätter tusentals människor.What I know about Swedes is that they are blond and beautiful. But darling; What happened to you?

Vänta damen, jag ska bara blöta mitt långfinger och köra upp det i min hals. Ha inte så bråttom, vi är på en paradisö, jag ska bara spy upp min fulhet right in front of you. Lite av allt kan komma upp, lite kroppsdelar, lite blod, en smula exotisk historia med action. Tillåt mig min glömska inför din känslighet, alla de mardrömmar som orsakas av min saga tar jag ansvar för.
Visst fan är jag ful. Det är hål i min fasad, nästan överallt. Det saknas reservdelar och estetisk balans, färgen har flagnat och huden är ett törstigt landskap slaget av vind och regn.

Mina kroppsdelar lyser som vägmärken längs alla de vackra ­kusterna. Mina bröst, dem sålde jag till båtägaren för den lilla ­trippen mellan Turkiet och Lesbos. Min söndertrasade, våldtagna fitta har jag sedan länge begravt i djungeln vid Calais där fransmännen och engelsmännen möts upp. Där hade jag en dejt med lastbilens underrede, där asfalten drog förbi snabbare än hjulen och gränsvakterna hade dödliga vapen i högsta hugg.
Do you like hunting, my lady?

En gång mötte jag en vit man vars hobby var att skjuta alla de fula mörka kryp som smugglades över de vassa taggtrådar som skiljde hans inpinkade revir från andras. Precis som hans förfäder gjorde i en annan, nästan bortglömd tid. Exakt där, där vinden blåser varmast, fladdrar mina blodiga tarmar med fettet rinnande på marken. De är min nationsflagga. Den riktiga, från där jag Egentligen kommer ifrån.

But I know one real swede: Agneta!

Och hon är mycket riktigt naturligt blond och vacker, naturligtvis. Med sina stora blå ögon stirrar hon på mig och säger ”Vi tillhandahåller ett erbjudande om trettiotusen kronor så att du kan fullborda din återvändandeprocess.” Nej, jag vet, ni bombar mig inte direkt för att visa hur oönskad jag är, inte som italienarna eller spanjorerna. Från dem återvänder de besegrade, hjärtekrossade och avvisade båtarna till den grekiska kusten, eller till den turkiska kusten eller vilken kust som helst vars välkomnande inte består av en karneval av eld och svavel. Ser du! Jag har blivit riktigt bra på detta med nationella gränser och maktens geografi. En het p-rulle, äkta eländespornografi som du kan gotta dig med under din fikapaus. ”Ja, det är så hemskt, helt fruktansvärt! Jag hörde om en vars barn drogs ur hennes famn och kastades som barlast i havet. Usch, visst är det helt sanslöst! Vilken förälder sätter sitt barn i en sån situation?”

Och nej, jag kan inte bevisa mina sexuella preferenser så att jag skulle få stanna på grund av förmildrande omständigheter. Du skulle nog aldrig förstå mitt begärs komplicerade skönhet, inte begripa dess avancerade form, inte ens komma i närheten av att föreställa dig nyanserna i de regnbågsfärgade glittrande skiftningarna i min lustas landskap vars gränser bevakas av min groteska utklädnad. Jag vet att det hela gör dig förvirrad, men damen, rör mig inte! Dessa muskler kom inte till genom strippdansen på gymmet. Jag har burit rissäckar, trasiga tv-apparater och mängder av skit på ryggen. Dödliga vapen och avsvimmade kamrater har jag släpat på. Rör mig inte! Min rättslöshet till trots vägrar jag vara föremål för ditt blandade äckel och din tvetydiga upphetsning.

Vet du förresten vad som händer med de oönskade, de mobbade, de bortglömda och avvisade? Dör de ut? Glöms de bort och för­tvinar? Eller hämnas de kanske?

More tea lady? Are you having a pleasant afternoon tea party?


Vi kanske ska
börja om på nytt: Det var en gång en vacker flicka från bortans landskap som flög runt i världen på sin färgsparkande flygande matta. Hennes mörka hår fladdrade i vinden och hennes ögon glänste under månskenets magiska lyster. Hon landade i en vacker gränd vid havet en skön sommarkväll. Då träffade hon en vis dam från lyckans land som undrade:

BUT DARLING, WHAT HAPPENED TO YOU?

Jag har drivits på flykt, jag har styckats i tusen bitar och portionerats ut på världskartans alla hörn, mina minsta rörelser och min hjärnas aktiviteter har blivit mål för undersökningar, analys och tolkningar. Om min vaginas form och betydelse har det skrivits böcker. Nyanserna i min hudfärg, klädnad och kultur, mina identitetsprocesser, nationalitets- och språkbyten, sysselsätter tusentals människor. Mitt namn, mitt efternamn, mina kiss- och sov- och sexseder kan vara material till en bestseller när som helst på din begäran.

Krama mig inte. Jag har ingen lust till mänskligt umgänge. Jag vill inte att din välgörares hjärta ska skänka mig några slag. Jag har inte bett om jämlik behandling. Under din neutrala flagga finns det inte en skugga för mig att pusta ut, dina jämställdhetslandskap rymmer mig inte. Din mänsklighets kostym är alldeles för tajt, jag kan inte smöra in mig i den. Dina gränser är så skyddade att man varken kan klättra uppför eller gräva en tunnel under dem. Dina asociala koder är svårtolkade, jag kan inte dechiffrera dem i hopp om lite kommunikation.

Jag är ful, jag ljuger när sanningen inte räcker till och slåss för att komma fram. Jag spyr alla mina smittosamma sjukdomar över dina finputsade skor och torkar min röv på ditt avvisningsbeslut.

Damen, både du och jag vet att nationella slutpunkter, länders storlek och kartor likt kvinnokroppar granskas, bevakas och studeras med millimeterprecision. Du behöver inte leka obetald gränsvakt i onödan.

Så nu: Jag lägger mig rakt på rygg i det turkosa, tjockt honungs­liknade havet mellan mitt och ditt och låter vattnet ge mig min kropp, min skönhet och mina konturer tillbaka. Det återger mig min sälta, min bittra, sura smak, det fyller ut mina hål, helar min hud, formar mig.

Gör mig vacker, gör mig självklar.

Publicerat 2010-09-15

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer en penna

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen