Hej Valerie!

Under 2016 händer en massa fantastiska saker på Bang, bland annat får Bang en grym chefredaktörsvikarie i Valerie Kyeyune Backström. Läs om hennes planer för er favvotidning som bland annat innebär tillgänglighet och tjejtidningsestetik.

Hej Valerie Kyeyune Backström som ska vikariera som chefredaktör på Bang!
Hej!

Vad är det första du tänker göra som chefredaktör på Bang?
ÄNDRA ALLT! Närå, men hela Bang ska ju göras om nu, både till form och upplägg, så det är väl det jag och Sanna ska jobba med, och det ska bli så spännande! Jag tänker att det är lite som att renovera en lägenhet, ungefär som i Property Ladder? Men i tidningsform, samt att Bang ju är i extremt bra skick. Men det är fantastiskt kul att få komma in och vikariera i en sådan här omvälvande period, när hela Bang är ens ostron och man får gå loss, och förhoppningsvis komma ut med en ännu bättre tidning!

Hur kommer du att piffa din kontorsplats?
Kanske sätta upp en nakenbild på Trey Songz, det känns piffigt och peppande? Och jag vill jättegärna ha en sån där humoristisk mugg som bara jag får dricka ur, en dröm sedan lågstadiet ska äntligen besannas!

Är det något du redan här och nu vill erkänna för dina nya kollegor?
Jag kan må illa om jag dricker för mycket kaffe! Men är samtidigt lättövertalad och faller för grupptryck… Brukar även va fult klädd till vardags.

Enligt ryktet har du en ambivalent relation till Bang, kan du berätta lite om det?
Jamen samtidigt som jag älskar Bang så är den ju också ganska svårtillgänglig, och lite snobbig? Det har genom åren känts som att man varit ganska uttänkt uteslutande, att man ska vara på ett visst sätt och det har tidningen speglat. Och det hoppas jag tidningen kan komma bort ifrån, samtidigt som jag vill behålla det underbara djup som finns och som är unikt för Bang. Men att exempelvis omslaget med Nicki Minaj upprörde en del läsare för att hon är den hon är samt bar urringing kändes lite talande för detta: vilka kvinnor eller feminister man värderar som viktiga versus ”problematiska”.

Finns det något du skulle du vilja göra i Bang som du inte riktigt vågar?
Jag älskar ju tjejtidningsestetik, glossiga magasin och internetgifar samt humor! Skulle gärna föra in mer sådant, men kanske inte så mycket att alla gamla läsare lackar? Feg som man är.

Vilken feministisk diskussion är du trött på?
Extremt många. Vem som är sann; feminist, antirasist, vad det nu kan vara. Jag är också, hör och häpna, trött på diskussionen om kulturell appropriering när den sjunker till individnivå. Men ännu mer trött blir jag på frågor som hyllas som feministiska för att de hjälper vissa kvinnor på bekostnad av andra.

Du ska göra två nummer tillsammans med The New Boss Sanna Samuelsson, vad hoppas du ska komma ur det samarbetet?
ALLT! Har ju jobbat lite med Sanna förut och det har varit så kul, så känns fett lyxigt att få jobba ihop varje dag! Och Sanna kan ju så mycket grejer på så många olika områden; mode, konst, musik osv som den renässansmänniska hon är – så känns som att jag kommer få lära mig mycket också!

Du ska vikariera för Mireya Echeverría Quezada, hur påverkar det dina nerver?
Det är ju väldigt stora skor att fylla i, Mireya har gjort så grymma saker med Bang under sin tid som chefredaktör, men jag försöker andas, be, och hoppas på det bästa.
(För transparens gentemot våra läsare vill redaktionen kommentera att Mireya ställde denna fråga vilket kan ha påverkat svaret.)

Vilken feminist skulle du vilja dejta?
Alla mina favoriter är upptagna, så just nu väntar jag ut några förhållanden; exempelvis Chimamanda Ngozi Adichie. Men jag tror iofs att Michelle Rodríguez är singel nu?

Hur kommer Bangläsarna märka att du sitter vid rodret?
Förhoppningsvis kommer det ju märkas i teman, skribenter och vinklingar – men tidningen görs ju tillsammans med Sanna och där kompletterar vi ju också varandra. Men jag hoppas Bang ska bli lite roligare och samtidigt bättre på att spegla dagens feminister och antirasister.

Annars då, vad pysslar du men när du inte gör tidning?
Jag frilansar ju, och skriver till exempel litteratur, konst och teater-kritik för Expressen, och krönikor på lite olika ställen. Annars gillar jag att titta på tv.

Vad ser du fram emot just nu?
Att börja jobba för Bang såklart!

Publicerat 2016-02-11

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer en mössa

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen