Hej Sooz!

Aktuellt | HEJ FEMINIST VALSPECIAL

Hej feminist valspecial med genusvetaren och transfeministen Sooz Romero. Läs om vad hen anser vara orättvist med valet samt vad Linda Pira spelar för roll.

Sooz

Vad är ditt första politiska minne?
Politiken har alltid funnits I mitt liv. Några av mina första minnen hemifrån är hur min pappa pratar om demokrati och mänskliga rättigheter, han pratade om Amnesty och att han skulle få hjälp från dem för att få asyl i Australien. Jag förstod inte varför människor skulle förfölja min pappa när han förespråkar lika rättigheter för alla. Sedan dess har jag varit nyfiken och har lärt mig mycket genom min familjs kunskap och erfarenheter.

Vilken valfråga är sjukt tröttsam?
Ingen

Om du fick utse valfri ministerpost. Vilken skulle det vara och vem skulle få den?
Sissela Nordling Blanco som justitieminister och statsminister

Hur tar du dig igenom ett avsnitt SVT Debatt?
En skämskudde, kall dusch och varm choklad. Allt i denna ordning.

Var vänder du dig för bästa valbevakningen?
Aftonbladets webb-tv

Varför ser Carl Bildt och Maria Corazza Bildt ut som tvillingar?
De är en mimesis av ett Moderat fenomen helt enkelt.

Vad pratas det för mycket om i valrörelsen?
(Skev) demokrati. Folk använder yttrandefriheten som en demokratisk handling för att rättfärdiga fascistiska och rasistiska diskriminerande uttalanden. Det är en paradox som har fått allvarliga konsekvenser. Om en vill handla för verklig demokrati då måste regeln att enbart svenska medborgare har rösträtt slopas. Även de med permanent uppehållstillstånd bör ha rösträtt. Det är en otroligt långsam process då det tex finns personer som bott i Sverige under många år i väntan på sin att få svar från Migrationsverket om de får stanna eller ej. Under denna tid lever dessa människor i Sverige enligt medborgares plikt och med samma skyldigheter, att inte ha rösträtt är att beröva människor rätten att påverka sina liv vilket är odemokratiskt.

Vad får dig att plocka fram skämskudden under valrörelsen?
Alliansens lögner och hyckleri.

Vad med valet gör dig arg?
När regeringspartier utnyttjar demokrati, feminism och antirasism till sin förmån för att vinna röster medans de under åtta år i makten visat minimalt intresse för dessa frågor.

Vems öga skulle du sätta en snigel på?
Jimmy Åkesson – han förtjänar inte ens en tårta

Vad är din hjärtefråga?
Välfärd för alla på lika villkor. Det vill säga en ickediskriminerande arbetsmarknad, migranters rättigheter och transpersoners rättigheter. Hälsa som en prioritetsfråga och rätt till bostad för alla.

Hur sköter sig media so far?
Inte så duktiga på att lyfta verkliga problem då de fokuserar mest på skandal och tillskriver extremism på grupper som kämpar för sina rättigheter att leva i en värld där alla har samma möjligheter. Media pekar på symptomen o ej på problemet. Vi behöver fler journalister som vågar prata om verkligheten utan att kompromissa. De som intervjuas är de som redan hörs mest, vilket gör dem mer trovärdiga, medans det finns andra viktiga röster som ignoreras.

Vad gör dig skeptisk med hela valet?
Att valet ej är rättvist då inte alla har rösträtt som jag nämnde tidigare och att partier som har starka ekonomiska tillgångar utövar sin makt för att upprätthålla en kapitalistisk politik som gynnar de själva. Det är en fråga om klass, makt och resurser.

Hur soundtrackar du dig fram till valdagen?
Le Tigre, Serengeti, Linda Pira, Violeta Parra och Mercedes Sosa!

Vilken fråga vill du ska finnas med i partiledardebatterna?
Transfrågor, rättigheter för asylsökande hbtq-personer, psykisk vård och stöd för Romers rättigheter.

Vad får vi inte glömma bort?
Mänskliga rättigheter, solidaritet och kärlek

Vilken är din egen slogan?
No one is free when others are oppressed

 

Publicerat 2014-08-28

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer en brandsläckare

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen