Hej Sara!

Aktuellt | HEJ FEMINIST VALSPECIAL

Idag är det skribenten, debattören och kattälskaren Sara Abdollahis tur att dela med sig av sina tankar inför valet. Läs om varför hon i valtider ibland brister ut i sång och vad Anna Hedenmo gör för fel.

SaraVad är ditt första politiska minne?
Under kriget i Iran när soldater marscherade på gatorna och sjöng visor om kriget, jag brukade springa ut i tofflor och sjunga med.

Var vänder du dig för bästa valbevakningen?
Sociala medier, där det finns en blandning av ”experter”, tyckare och folket. Men även olika väletablerade medier, det är intressant att se deras vinklingar och perspektiv.

Vilken valfråga är sjukt tröttsam?
Regeringsfrågan, det finns tusen olika sätt Alliansen kan ta ansvar på för att ha trashat Sverige, försöka skifta fokus till regeringsfrågan är inte ett av dom. Jag vill att politiken ska vilja förändra människors levnadsvillkor till det bättre.

Om du fick utse valfri ministerpost, vem skulle du ge den till?
Jag ska vara ärlig, det är svårt för mig att urskilja politiker som utmärker sig på ett sätt som gör att jag på rak arm kan dela ut ministerposter. Jag brukar sällan utse vita personer till höga poster, för vi vet alla att höga poster redan är reserverad vitheten. Men Lotta Lundgren som matminister. Jag tycker hon är skarp, har humor och framförallt är hon intresserad av mat på ett sätt som gör att jag också blir intresserad.

Hur tar du dig igenom ett avsnitt SVT Debatt?
Frågan är hur någon någonsin tar sig genom SVT Debatt?! Genom att läsa arga tweets om programmet kanske.

Varför ser Carl Bildt och Maria Corazza Bildt utsom tvillingar?
Borgerligheten vill bevara ”den starka klassen”?!

Vilken röst klarar sig Sverige inte utan i debatten?
Alla röster är lika viktiga. Jag gillar blandningen av gräsrötter, akademiker och opinionsbildare (från vänster såklart).

Vad får vi inte glömma bort?
ACAB, All Cats Are Beautiful.

Beskriv det bästa som kan hända efter valet med fem ord.
Socialism kräver mer än fem ord.

Vad pratas det för mycket om i valrörelsen?
Vad andra partier gör för fel. Alla som har makt har också ett ansvar, rannsaka dig själv och ditt eget parti. Frågan är inte vad andra partier inte gör för väljarna, frågan är vad ditt parti kan göra för folket.

Vad får dig att plocka fram skämskudden under valrörelsen?
Programledare som inte är pålästa och/eller ställer frågor som inte är relevanta, typ om Gustav Fridolin skjutit ett djur som Anna Hedenmo frågade honom i partiledarutfrågningen. Jag skäms också för att representationen inom politiken ser ut som den gör, vit, borgerlig och gubbig. Sverige 2014, kom igen vi kan bättre än så.

Vad med valet gör dig arg?
Att det är för lite polemik, och att många partier gärna vill vara lite sådär lagom och liberala samtidigt som samhället brinner. Men jag ser hopp när jag ser mobilisering av antirasister och feminister som finns spridda i olika partier men även utanför partier.

Vems öga skulle du sätta en snigel på?
White white eyes.

Vad är din hjärtefråga?
Asylpolitiken, jag shamear inte de som inga röster ger. Men för oss som har varit flyktingar så är det uppenbart att vilka som sitter i Rosenbad spelar roll för flyktingpolitiken. Även om samtliga regeringspartier måste bli tusen gånger bättre på asylpolitik och att värdera människoliv; Om alla är lika viktiga, måste vi se till att föra en politik som visar på detta rent materiellt.

Hur sköter sig media so far?
Högermedia kör All In med debattörer från högerhåll som fortsätter sin demonisering av vänstern. SVT anses opartiska men ändå tydligt hur var vissa programledares sympatier ligger, inga namn nämnda, inga glömda.

Vilka vill du ge extra pepp?
Alla som kämpar i fronten, mellan skarvarna och i perfierin: Historien är inte slut än, vi är framtiden.

Vad gör dig skeptisk med hela valet?
När politiker låter opinionsiffror styra istället för att vilja styra opinionsiffrorna.

Hur skulle du förändra allt som är knas?
Genom att fördela resursfördelningen jämnt,   när det gäller allt från utrymmen till pengar.

Vad händer efter den 14e september om du får bestämma?
Högerförskjutningen måste stoppas på något vänster. Så jag hoppas på en röd vinst och partier som är intresserade av politik baserad på klass, feminism och antirasism. Med det menar jag att dessa ska appliceras i de politiska reformer som man tar fram när det gäller bostäder, utbildning, jobb, utrymmen, asylpolitik (nationalstaten upprätthåller förövrigt gränsers värde framför människors) och utrymmen. Alla pratar till exempel om att minska arbetslöshet, det är ju bra eftersom ökad arbetslöshet är del av den kapitalistiska logiken, men vi behöver också politisera följande; hur mycket ska vi jobba egentligen, under vilka villkor ska vi jobba och hur omfördelar vi pengar så att vissa inte behöver slava och vara underbetalda, medan andra i princip bara går på massa möten och får sjukt mycket pengar för det.

Tre saker du inte klarar dig utan under denna period?
Mitt skrivande, andras skrivande och sömn.

Hur soundtrackar du dig fram till valdagen?
Jag utbrister själv i sång lite då och då hemma för att avreagera mig.

Vilken fråga vill du ska finnas med i partiledardebatterna?
Frågan om resursfördelning, för vi kan inte längre slå oss för bröstet och tycka att Sverige är bättre än resten av världen när det så uppenbart inte är så. Jag tänker på rasismen; Reva, afrofobin och den strukturella rasismen. Jag tänker på klassklyftorna; Sverige är det land i norden där klyftor har ökat mest, detta är allvarligt och politiker har ett ansvar. Jag tänker på asylpolitiken, på Hbtqi-frågor och människor som faller mellan skyddsnäten (som förövrigt verkligen behöver stärkas).

Vilken är din favoritslogan och varför?
“The moment of change is the only poem”

 

 

 

 

 

 

 

Publicerat 2014-09-11

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer en kaffekopp

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen