Hej Sanna!

Text av Redaktionen

Bang har fått en ny chefredaktör i Sanna Samuelsson och naturligtvis måste alla Bangläsare få lära känna denna person som vill föra in mer fiktion, klass och feministiska horoskop i Bang.

Hej Sanna Samuelsson ny chefredaktör på Bang!
Tja!

Nå, vad är det första du ska ta dig för när du tillträder som chefredaktör för Bang?
Det första jag, Valerie och Mireya kommer göra är att hitta nya grymma formgivare och sätta igång processen med att skapa en ny form för Bang. Det ska bli svinkul. Bangs form har ju varit så tongivande under åren, särskilt nu senast, och ska fortsätta vara det. Vi ska också hitta på nya format och grepp för tidningen. Även det, svinkul.

Är det något du redan nu vill erkänna för dina nya kollegor?
Ja, jag är glad att ni inte frågade om det här på arbetsintervjun men jag har väldigt svårt att prata och skicka ett sms samtidigt. Och tända en cigg och gå. Samtidigt. Det är svårt. Å andra sidan tillhör jag också den allt mer exklusiva skaran som kan koncentrera mig i mer än 30 sekunder.

Enligt ryktet har du läst Bang sedan du var liten, är det något särskilt du minns från ditt tidiga läsande?
Nej, jag minns ingen specifik artikel. Men jag har tänkt på hur jag förhöll mig till feminismen som tonåring. Jag läste Fittstim när jag var tolv. Jag minns det så väl, jag låg i mitt rum på bondgården jag växte upp på, och det var som att få insyn i någon jättecool subkultur av brudar. Jag ville vara en del av det där. Det var lite som att bli punkare. Och man kände igen andra på stan som också var punkare, men vågade inte prata med dem. Men tack och lov släppte jag ju det där när jag blev äldre. Feminismen är ingen subkultur, eller borde inte vara det i alla fall. Det är en systemkritik av samhället, och en metod för att arbeta och organisera sig.

Finns det något du skulle du vilja göra i Bang som du inte riktigt vågar?
Jag har funderat på feministiska horoskop men jag undrar om folk skulle tycka att det var cheesy! (Jag är fisk).

Vilken feministisk diskussion är du trött på?
Jag är trött på diskussionen om vem som är feminist och inte. Det är sådan renlevnadslära som kanske passar inom veganismen, men inte inom feminismen. Det är ju gemensamma mål som förenar feminister i kampen för rättvisa(-or). Inte om någon gör rätt eller fel i en viss situation. Och så är jag trött på att det blir rubriker av att kändisar är feminister. Typ att Miley Cyrus kommer ut som feminist. Ja, tro fan, det är väl det enklaste sättet att framstå som lite progressiv?

Du ska göra dina två första nummer tillsammans med skribenten och geniet Valerie Kyeyune Backström. Vad hoppas du ska komma ur det samarbetet?
Två svinbra nummer, där vi verkligen sätter tonen och skärpan för nya Bang. Jag och Valerie har jobbat ihop lite förut, och det har varit kul, så jag är väldigt peppad. Jag respekterar Valeries brains och kritiska perspektiv väldigt mycket, så det ska bli fint att få ta del av det på daglig basis.

Vilken feminist skulle du vilja dejta?
Gud, det finns så många. Men om jag säger dem här, förstör jag min chans då? Hmm, jag säger Hari Nef eller Missy Elliot. Eller Eva & Efva.

Hur kommer Bangläsarna märka att du sitter vid rodret?
Först och främst kommer jag ju göra tidningen tillsammans med Valerie, så det kommer nog snarare att bli den gemensamma summan av våra hjärnor och hjärtan som kommer märkas. Jag är ett stort fan av långa texter där skribenten verkligen får brodera ut texten, så det kommer bli mycket av det. Jag är också intresserad av hur fiktion och poesi kan vara sätt att prata om svåra ämnen. Jag tycker det behöver skrivas mer om klass i allmänhet, som ju i Sverige allt mer hänger ihop med rasifiering, enligt den sorgliga statistiken för hur våra segregerade storstäder ser ut. Och om mäns våld mot kvinnor, och hur det får kvinnor och transpersoner att leva i en form av polisstat, samt om centrum och periferi, hur orterna, landsorten och förorten, räknas bort.

Annars då, vad pysslar du men när du inte gör tidning?
Jag läser mycket skönlitteratur, gärna sci-fi nu när den riktiga världen är så vidrig. Jag håller på med ljud, och lär mig programmet Ableton Live just nu. Det är lite av ett projekt. Och jag skriver. Jag lagar mat. Jag går på fest.

Vad ser du fram emot just nu?
Jag ser fram emot Bangs stora 8mars-fest på Debaser Medis den 5 mars !

Publicerat 2016-02-11

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer en penna

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen