Hej Nachla!

Bang 3/2014 | HEJ FEMINIST

Spoken word-poeten Nachla Vargas Alaeb är 27 år och bor i Rotebro utanför Stockholm. För närvarande ägnar hon sig åt turnén Revolution Tour som pågår fram till april 2015. Bakom turnén står organisationen Revolution Poetry, som Nachla även är ordförande för. Den startades för att skapa ett forum för spoken word i Sverige, och för att det behövdes en plats där unga från förorter kunde dela sina känslor, erfarenheter och berättelser.

hej-feminist-Foto-Cim-Ek

Foto Cim Ek

Vad gör spoken word med en?
För mig är spoken word min ventil, mitt sätt att sanera mitt inre. Jag får utlopp för min kreativitet, mina känslor och mina tankar via spoken word.

Vad gör spoken word med dem som lyssnar?
Spoken word är en väldigt fri konstform som berör. När man går på ett av Revolution Poetrys evenemang så sätter man sig i en känslomässig bergochdalbana. Många tackar efteråt för att vi delat något som de själva känt eller för att vi satt ord på deras känslor. Det är verkligen en vacker och enande känsla.

Hur hittar du nya vänner?
Jag vet inte riktigt faktiskt. Jag är bara mig själv och så dyker folk upp i mitt liv.

Vad moraliserar du över?
Jag är en person som drivs av mitt rättvisepatos, så jag funderar en hel del kring vad jag tycker är rättvist och orättvist. Något som jag tänker mycket på är strukturell orättvisa samt maktstrukturer i samhället. I dagsläget moraliserar jag även lite extra kring den ständiga fokusen på jaget – på individualismen och bekräftelsebehovet i vårt samhälle. Det har växt fram en form av accepterad narcissism där vi marknadsför oss själva som om vi vore objekt/handelsvaror.

Vem är drömgästen i din talkshow?
Che Guevara.

Vem skulle du vilja höra mer i radio och tv?
För mig handlar det inte om att höra en specifik person, utan att arbetskårerna på landets radio- och tv-kanaler ska vara representativa för hur samhället faktiskt ser ut. Idag är det inte så. Speciellt public service tycker jag inte alls lever upp till den roll de ska ha. Det måste anställas mer människor med annat ursprung ifrån Sveriges förorter, det vill säga människor med en annan blick än den som är rådande i public service idag.

Jag har också en halvt hemlig dröm om att ha ett eget tv-program där jag skulle gå loss kreativt.

Vad glädjer dig just nu?
Tanken på att jag snart ska resa iväg med mina vänner.

Vad skrämmer dig?
Människors hybris, egocentrism och högmod.

Senaste nynnade låt?
Chance the Rapper feat Childish Gambino: ”Favorite Song”.

Fråga du önskar få?
Fråga nummer 1: Vill du gifta dig med mig? Jag vill gärna få frågan i Paris.
Fråga nummer 2: Vill du bli chef över SVT?
Fråga nummer 3: Vill Revolution Poetry gästa Nyhetsmorgon?

Vad har du för relation till naturen?
Väldigt nära relation, skulle jag säga. Jag älskar att cykla i skogen, sätta mig vid en sjöoch bara tänka, ta fotografier eller skriva. Naturen inger mig ett själsligt lugn.

Vad säger du inte till andra (men tänker)?
Jag vet inte riktigt. För jag är rätt så bra på att säga det jag tänker, känner och tycker.

Vad skulle du säga om alla lyssnade?
Jag skulle vilja säga så mycket så jag vet inte riktigt var jag ska börja. Men kanske skulle jag starta med något så essentiellt som att påminna alla om kampen mot sitt ego.

Ett intro på detta tal skulle kunna se ut såhär:
Kampen! Kampen börjar med kampen mot en själv.
Vill ni bestrida ondska? Då måste ni våga börja med er själva.
Tappa inte bort er i egots mörka korridorer utan sök efter det vackra inom er.
Jag uppmuntrar er alla att våga vara mer spirituella och våga söka efter svar.
Medmänskligheten är det vackraste vi har, det är den som definierar oss, det är den som gör oss till människor. Göm er inte bakom fula fasader utan kämpa för att finna empatin och den verkliga styrkan inom er.

Publicerat 2014-09-23

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer ett batteri

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen