Hej Mireya!

NYHETER

Vad är ditt första minne av Bang? Mireya Echeverría Quezada, som ska vikariera som chefredaktör för Bangs höstnummer, berättar om sin av- och på-relation med tidskriften.

mireya2.jpgMireya Echeverría Quezada, som vikarierar för Anneli Carnelid, är en av initiativtagarna till plattformen Rummet och en i podcastduon Camila & Mireya. Hon arbetar även med projektet Queera berättelser och på Egalia, en mötesplats för unga hbtq-personer. Tillsammans med Johanna Palmström kommer hon att göra Bang 3/2014, numret kommer ut i slutet av september.

Vad är ditt första minne av Bang?
– Jag tror det var på gymnasiet som jag först råkade på Bang, jag hade sedan några år tillbaka kallat mig för feminist och varit ganska ensam om det. Men på gymnasiet träffade jag andra likasinnade och vi snackade om feminism, drev en feministisk förening på vår skola och läste bla Bang. Det var viktigt och ballt. Omslagen och innehållet var inte som de andra tidningarna jag läste i min tonår. Bang talade till mig på ett annat sätt och jag ville så gärna vara en del av denna nya värld jag introducerades för, även om jag långt ifrån fattade allt.

Vad har du för relation till Bang?
– Vi har haft en av och på-relation. I början var jag så glad över att Bang fanns. Jag var nyförälskad och impad. Så fort jag tjänade lite pengar så började jag att prenumerera vilket jag gjorde i flera år. Men ju säkrare jag blev på mig själv som feminist desto större krav vågade jag ställa på feminismen. Så från att ha varit tacksam lackade jag. På tonen, på innehållet, på allt. Bang började liksom kännas som den där jobbiga på festen som bara snackar men inte lyssnar. Men sen snubblade jag över några artiklar med klassperspektiv som föll mig i smaken. Och efter ett tag kom Bang med choklad och blommor vilket innebar att jag hamnade på omslaget med podden och publicerade Rummets manifest. Lättköpt som jag är smälte jag. På så vis började vi lappa ihop vår relation igen. Idag är vi polyamorösa.

Vad vill du göra med Bang under ditt vikariat?
– Röja. Jag vill ha in fler röster som tilltalar andra än vita medelklassfeminister. Fortsätta på det arbete som påbörjats. Det handlar inte bara om att personer som rasifieras ska få skriva, utan även vilka rasifierade som anförtros ta plats. Vilket språk de använder sig av, från vilken position de talar. Fler experter från arbetarklassen! Fler aktivister! Mer humor och inspiration för feministisk och antirasistisk kamp! Jag hoppas väl kunna öppna upp lite för att Bang ska nå en annan läsarkrets samtidigt som den gamla vill vara kvar. Drömmer om att omslaget till nummer 3 frontas av hiphoparna Rawda och Rosh samt att mittuppslaget består av en hunkaffisch på författaren Johannes Anyuru i bar överkropp.

Vad har du för intressen, vid sidan av det du arbetar med?
– Att slappa.

Vad ser du fram emot just nu?
– En valrörelse med klassanalys, antirasism, hbtq och feminism i fokus, som förhoppningsvis även påverkar valutgången. Och såklart ett gott samarbete med redaktionen som förhoppningsvis tillåter mig att stöka till det lite på Bang. Är sjukt pepp!

Bang 2/2014 kommer ut i början juni och fokuserar på politik inför höstens val. Bang kommer även bevaka valrörelsen i Bangs nya podcast och här på hemsidan.

Publicerat 2014-05-08

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer en kudden

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen