Hej Julia!

Aktuellt | HEJ FEMINIST VALSPECIAL

Hej feminist valsepcial med Julia Cagan! Student och kattfantast som älskar postkolonial feminism, socialism och chokladglass så länge alla får äta lika mycket. Här efterfrågar hon konkret politik och fantiserar om Annie Lööf som DJ.

JuliaVilken valfråga är sjukt tröttsam?
Förstår vikten i att vara repetitiv som litet parti för att väljarna ska veta vart de har dig men börjar tröttna på att alla samtal med Vänsterpartiet och resten av partierna domineras av vinster i välfärden. Det här är en så basic och självklar socialistisk fråga att jag liksom känner att jag vill gå vidare nu och höra djupare diskussioner kring hur vi minskar de sociala och ekonomiska klyftorna. Jag vill veta hur vi ska förbättra livet för kvinnor, arbetare, hbtq-personer, flyktingar, icke-vita och alla de många som passar in i flera av dessa kategorier.

 

Om du fick utse valfri ministerpost vem skulle få den?
Jag skulle utse Rossana Dinamarca till statsminister in a heartbeat! Jag litar på att hon och hennes parti skulle implementera fantasistiska feministiska och antirasistiska reformer, förbättra livet för papperslösa och driva en mer ansvarsfull utrikespolitik, t.ex. i form av en mer restriktiv vapenexport, om de satt på makten i Sverige. Sedan kanske det kan kännas lite fånigt att prioritera representation men jag tror personligen att diskussionen kring kön, ras och svenskhet skulle kunna fördjupas om Sverige fick sin första kvinnliga, icke-vita statsminister.

Var vänder du dig för bästa valbevakningen?
Nöjesguidens Supervalblogg! Där snackar vi laughter therapy när till exempel rasistisk reklam tillåts sändas i svensk tv (TV4, I’m looking at you).

Varför ser Carl Bildt och Maria Corazza Bildt ut som tvillingar?
På grund av århundraden av inavel bland den europeiska överklassen? (Men SKOJA, herregud, lugna ner er.)

Vilken politisk profil skulle du helst festa med och varför?
Anders Borg för att det känns som att han skulle vara riktigt vild, typ beställa in 14 flaskor dyr champagne och sen gå ut stupfull i tv och prata lite mer ohämmat om den politiken han tycker är bäst i Sverige. Jag tror landet skulle gynnas av lite oförsiktig ärlighet från högern, á la Äkta moderaterna, så att folk får veta vad det faktiskt är de röstar på.

Vilken röst klarar sig Sverige inte utan i debatten?
Rummet och alla andra fantastiska postkoloniala antirasister som belyser strukturer i det svenska samhället som inte debatterats ordentligt typ någonsin.

Vad pratas det för mycket om i valrörelsen?
Vem som är ”mest” feministisk. Alltså, skulle inte kunna bry mig mindre om vem som anser att de har störst symbolisk claim på feminismen. Jag vill hellre veta vilka partier som har utformat konkreta förslag som kommer förbättra tillvaron för kvinnor som befinner sig längst ner i den samhälleliga hierarkin. Predika inte för mig om akademiska teorier, för det går jag till seminarier på Feministiskt forum. Ge mig konkret politik istället! Vilka förslag kommer faktiskt öka välmåendet och underlätta för arbetarklasskvinnor till exempel?

Vad får dig att plocka fram skämskudden under valrörelsen?
Alla gubbiga försök till att vara skojsiga som verkligen får min pappas pappaskämt att verka som Aamer Rahmans standup i jämförelse. Like, vi fattar, du har en superlång lista. Den är ganska lång. Helt ärligt, om du vill få mig att skratta kan du hälla olivolja på din flint och låta Annie Lööf scratcha fram ett beat istället.

Vad med valet gör dig arg?
Urvattnandet av termerna ”yttrandefrihet” och ”demokrati”. Demokratin är ett väldigt luddigt begrepp egentligen och innefattar en massa olika komponenter. Bland dessa ingår rätten att slippa få sitt existensberättigande ifrågasatt på grund av ras, religion, sexuell läggning eller könsidentitet. Därför är det helt orimligt att försvara antidemokratiska, rasistiska och fascistiska organisationer med just dessa idéer. Yttrandefriheten varken är eller bör vara absolut. Lagen om ”hets mot folkgrupp” är ett exempel på hur yttrandefriheten är begränsad för att värna om demokratin. Det gör mig arg att liberala ledarsidor felanvänder dessa koncept för att bygga en hegemoni som värnar mer om fascisters rätt att sprida sin propaganda än vissa människors grundläggande mänskliga rättigheter. Sen kan jag skratta ibland också för att dessa ledarsidor upprepar samma bristande koncept en miljard gånger på helt osammanhängande och ofta egocentriska sätt.

Vad är din hjärtefråga?
Flyktingfrågan. Jag önskar verkligen att vi värdesatte de tusentals människor som dör som resultat av bristen på lagliga vägar in i Europa och alla papperslösa i vårt land som lever under odrägliga förhållanden tillräckligt för att nämna dem under valdebatterna.

Hur sköter sig media so far?
De uprätthåller den borgerliga hegemonin genom att jaga någon högst subjektiv ”opartiskhet” och måla upp vänstern som våldsam så fort vi anstränger oss för att motarbeta antidemokratiska krafter i samhället. Så precis som vanligt.

Vilka vill du ge extra pepp?
Alla unga elever på skolor som vägrat släppa in rasister, nazister och fascister in i sina skolor under valtider och i allmänhet! Ni är helt fantastiska och om femtio år så kommer åtminstone ni veta att ni gjorde ert bästa för att hindra den högerextrema utvecklingen i Europa.

Vad gör dig skeptisk med hela valet?
Parlamentarism och den otroligt snäva, liberala ramen olika politiker och partier måste passa in i för att ha en chans att få inflytande.

Vad händer efter den 14e september om du får bestämma?
Vi får ett regeringsskifte, skatterna höjs och välfärden börjar byggas upp på nytt. Vi börjar värna om alla, främst kvinnliga och icke-vita, kroppar som slits ut när de ger oss vård, städar våra arbetsplatser och tar hand om våra barn. Vi slutar exportera vapen till länder som Saudiarabien. Vi slutar importera varor från länder som Israel. Vi påbörjar omfördelningen av resurser för att motarbeta klyftor som alltid funnits där men som ökat rejält under den senaste högerregeringen. Vi tar ansvar över vårt land och vår roll i världen helt jävla enkelt.

Tre saker du inte klarar dig utan under denna period?
Facebook-chatter med vettiga vänner, börek och Nabila Abdul Fattahs klockrena texter i ETC!

Hur soundtrackar du dig fram till valdagen?
Lyssnar mycket på Lowkey och Shadia Mansour just nu och Tracy Chapman, alltid!

Vilken fråga vill du ska finnas med i partiledardebatterna?
Vi får många frågor som är formulerade om ”invandring” eller ”flyktingar” men inga om antirasistiska strategier eller rasbaserad diskriminering. Jag vill veta hur politiker tycker att vi minska den strukturella rasismen på arbetsmarknaden, bostadsmarknaden och samhället i stort? Vilka strategier vill ni tillämpa för att minska utanförskapet som samhället skapar för de som kommer hit? Varför motarbetar inte Sverige rasistisk organisering som FN krävt gång på gång? Och om ljudliga demonstrationer inte är rätt väg att gå hur föreslår ni att vi motarbetar nazismen om ni är realistiska både historiskt och samhälleligt? Hur föreslår ni att vi ska ändra diskursen till att sluta handla om hur man ska villkora olika icke-vita kroppars människovärde och istället fokusera på hur vi slutar förknippa svenskheten med ”godhjärtade, blonda, blåögda tanter”? Tack på förhand för svar, guys!

Vilken är din favoritslogan och varför?
”Gör en Filippa i september, säg hejdå till Fredrik!” Nej, vänta, det är från en Kartellen-låt?

Vad är ditt första politiska minne?
När min pappa talade och uppträdde med saz (ett turkiskt stränginstrument) i olika alevitiska sammanhang. Min alevitiska bakgrund är väldigt starkt kopplad till mitt sociala och politiska engagemang då den religiösa minoriteten jag tillhör är väldigt förtryckt i Turkiet, där mina föräldrar föddes. När jag växte upp vistades jag ofta med mina föräldrar i dessa sammanhang där politik har en väldigt stor kulturell roll. Vi pratade nästan exklusivt om vikten av att dela det man har jämlikt, kvinnors rättigheter och ett samhälle där allas olikheter inte bara tolereras men värdesätts. Det har präglat mycket av personen jag är idag.

Vilken är din egen slogan?
Be the nasty bitch you want to see in the world.

 

 

Publicerat 2014-09-04

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer en kaffekopp

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen