Hej Johanna!

Text av Redaktionen

Efter fem år slutar Johanna Palmström som chefredaktör på Bang. Här berättar hon om vad som varit svårast, varför det är bra att alltid ha med sig tejp och vad hon tänkte när hon började!

Cover

Johanna Palmströms första Bangnummer: Bang 2/2011

Hej Bangs avgåendechefredaktör Johanna Palmström som idag slutar på Bang efter fem år! Minns du hur det kändes att börja?
Jag var så himla glad och stolt när jag började på Bang, det var mitt absoluta drömjobb. Sen var jag självfallet också väldigt nervös och funderade på om jag skulle klara av att ta vid efter tidigare redaktörers arbete.

Bang är lite som en feministisk brandfackla som passeras från en feministisk generation till en annan då de olika redaktionerna själva ska få sätta sin prägel på tidningen. Hur har ditt chefredaktörskap synts i Bang?
Hm, jag låter de nummer jag gjort stå för det, för de innehåller de artiklar och de skribenter som jag och mina kollegor velat läsa. Rent utseendemässigt så genomgick Bang en stor omgörning under mitt första år. Vårt mål då var att skapa en tidning som har plats för olika typer av artiklar och material, både kort, långt, snabbt, långsammare, roligt, allvarligt med mera. Bangs pulsåder, temat, fick faktiskt maka på sig lite.

Vad har varit bäst med att vara chefredaktör på Bang?
Oj! Många saker! Jag är oerhört förtjust i princip alla delar av tidningsprocessen från idé till färdig tidning som det går att bläddra i. Jag känner lite “mamma kolla vad jag har gjort!” varje gång ett nytt nummer kommer från tryck. Det är också helt underbart att jobba på en plats som betyder så mycket för så många, jag kan inte riktig beskriva det, men det är jäkligt stimulerande att ha ett jobb som så många tar på allvar.

Vad har varit svårast?
Att anpassa vilda fantasier, drömmar och konkreta idéer till urbra reportage efter Bangs krassa verklighet som ganska fattig kulturtidskrift.

Din efterträdare blir Sanna Samuelsson, har du några tips till henne?
Bangjobbet innebär ofta att du bär runt på en eller flera tunga kartonger med tidningar. Ett tips är att alltid ha med tejp… Allvarligt talat, så tycker jag bara att det ska bli jättekul att se vad Sanna hittar på!

Ditt sista nummer kommer i nästa vecka. Vad har Bangläsarna att vänta?
Det är en joker! Numret har en underbar tillfällig form signerad 2typer (Sepidar Hosseini och Moa Schulman) och Summer studio (Minna Sakaria och Carolina Dahl). Innehållsmässigt är nog numret väldigt jag, temat är ekonomi och många artiklar skildrar klyftor i samhället…

Vad ska du göra nu?
Jag ska fortsätta skriva, redaktöra och ägna mig åt att leda samtal, och jag börjar som frilans.

Varför ska man prenumerera på Bang?
För att det är en av Sveriges bästa tidskrifter! Och för att stödja feministisk media!

Teckna prenumeration HÄR.

Publicerat 2016-02-24

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer en mössa

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen