Hej Camila och Mireya!

Bang 2/2013 | HEJ FEMINST

Efter långa samtal om samhället under promenader i Slottsskogen i Göteborg startade Camila Astorga Díaz, som pluggar till journalist, och Mireya Echeverría Quezada, som jobbar med hbtq-kids och pensionärer, Camila & Mireyas podcast.

marc_malmqvist.png

Camila & Mireya, foto: Marc Malmqvist

Samtalet handlade om samhället som de ömsom frustade åt, ömsom skrattade åt. Med podcasten ville de skapa ett tryggt eget rum utanför hetero-, vithets- och medelklassnormen.

Vi är inte rädda för det obekväma” är podcastens motto, varför valde ni det?
CAMILA ASTORGA DÍAZ:
Det var någon av oss som sa det spontant och det kändes klockrent. Vi är inte rädda för att prata om saker som folk gärna hyschar ner. Vi vill sätta fingret på saker som är frustrerande eller jobbiga. Som kvinna, som blatte och som människa måste jag ryta ifrån när människor i min närhet skojar på min bekostnad. Men också våga säga fel, vara oupplyst och tänka ett extra varv. I det rum Mireya och jag har skapat, där vi får säga precis vad som helst, blir jag plötsligt också bekväm i min obekvämlighet.

MIREYA ECHEVERRÍA QUEZADA: Jag tror att många som har tagit på sig uppgiften att peka på maktstrukturer delar erfarenheten av att bli den som är obekväm, den bråkigaste i ett rum. Oavsett om utpekandet sades med ilska eller med värsta babyrösten tolkas det oftast som ett vrål, en provokation. I det eftersträvar jag att vara konsekvent och till exempel peka på klassförakt, vithetsnormer och elitism i mina egna led. Men det handlar även om att få vara fel, plump, ångra mig och komma på en ny tanke. Att inte följa ett manus eller ha tänkt färdigt allt jag har formulerat. Att inte försöka verka smart eller försöka bli omtyckt.

Vad står det i mejlen från era beundrare?
C:
Att vi har förändrat deras sätt att tänka på eller fått dem att skratta. Folk ber oss också om hjälp med att till exempel våga ta upp vissa saker på sina arbetsplatser. Det känns otroligt roligt och viktigt.

M: Tack för att ni har gett mig en ny blick eller tack för att jag äntligen kan känna igen mig i något som berättas. Typ. Börjar alltid vifta lite på svansen av breven.

Vad hade ni för idoler när ni var barn?
C:
Första gången jag såg Spice Girls-videon till Wannabe tappade jag hakan. Blev helt såld, köpte alla planscher och hade en tischa med dem som egentligen var för liten. Älskade dem över allt annat. När jag var riktigt liten var den allra coolaste nog Arja Saijonmaa, för att hon spelade med min mammas favoritband Inti-Illimani.

M: Robinson Crusoe, Slash i Guns N’ Roses och Dylan i Beverly Hills. Översatt: En skeppsbruten kolonisatör, en hårig gitarrist i trollkarlshatt och snubben som seriöst valde Kelly framför Brenda.

Vad blir ni ledsna av?
C: När personer i maktposition är elaka mot folk som inte kan säga emot.

?M:Nyheterna och ensamma människor. Tanter som går vilse.

Vem får för lite medieutrymme i Sverige?
C:
De som lever sina liv varje dag utanför medias radar. De som inte hänger där enkäterna görs, eller inte bor i de områden som journalisterna bor i. De som har två jobb och bor utanför stan.

M:Underklassen. Normbrytarna. 

Radio- eller tv-program ni skulle vilja fanns?
C
:En talkshow där programledaren inte intervjuar män och kvinnor olika och som kan kalla någon som har jobbat i 20 år som vårdbiträde för expert.

M:”Blattekvoten”, en programidé jag haft i flera år nu. Seriöst, så jävla grym! Prisregnvarning. Passar både tv och radio. Producenter, hör av er!

Om ni fick bestämma allt under en dag, vad skulle ni göra då?
C:
Bygga en hel massa hyresrätter, i alla stadsdelar i alla städer. Segregationen måste bromsas asap.

M:Jag skulle väcka liv i tv-programmet ”Förlåt mig” från 1990-talet. Där skulle bland annat Freddan, Tobbe, Beatrice, Blubby och Adde (1) be om ursäkt för den politik de bedrivit. Sedan skulle vi ställa allt till rätta. Och så skulle jag låta bygga en skitstor staty av min mamma i sin mattantsutstyrsel framför Stockholms slott.

Vilka frågor vill ni ställa till Bangredaktionen?
C:
Hur ofta tänker ni att livet vore enklare om ni inte var feminister?

M:Vilka feminister tror ni känner sig inkluderade av den samtalston ni har i er tidning?   

Vad vill ni hälsa till er själva om 20 år?
C:
Glöm för allt i världen inte bort att skratta åt roliga djur på internet.

M: Om du lever ett borgerligt liv i ett segregerat område bland en massa självgoda medelklassare är du en jävla failure. Flytta, ge bort hälften av dina tillgångar till Ingen människa är illegal, göm flyktingar och skärp dig! Btw, nej du passar inte i hatt.

Favoritsymbol??

C:Jag gillar den där emojin som är en smileygubbe som gråter av skratt.

M:Knuten näve.

(1) Fredrik Reinfeldt, Tobias Billström, Beatrice Ask, Lena Adelsohn Liljeroth och Anders Borg.

Lyssna på Camila & Mireyas podcast här eller här.

Publicerat 2013-06-04

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer en skruvmejsel

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen