Hej Haifaa Al Mansour

Bang 1/2013 | HEJ FEMINIST

Den 8 mars har filmen Den gröna cykeln premiär i Sverige. Filmen handlar om tioåriga Wadjda som drömmer om en egen cykel, men i Saudiarabien där hon bor är det inte tillåtet för flickor att cykla omkring på gatorna. Haifaa Al Mansour har skrivit och regisserat filmen, som är hennes debut. Hon kommer själv från Saudiarabien, men bor för tillfället i grannlandet Bahrain. Den gröna cykeln har hyllats världen över.

(c) Tobias Kownatzki RazorFilm

Hej Haifaa! Hur ska du fira internationella kvinnodagen 8 mars?
Vi ska visa filmen under öppningskvällen på filmfestivalen Birds Eye View Film Festival i Storbritannien. De har ordnat en särskild 8 mars-gala, den ser jag fram emot !

Vilket är ditt bästa partytrick?
Att låtsas att jag är trevlig och oskyldig.

Hur är ditt morgonhumör?
Bra, särskilt efter jag har druckit kaffe. Jag är som mest kreativ på morgonen.

Vad är det bästa med att vara regissör?
Att dirigera arbetet som gör att berättelsen du skrev ensam i soffan magiskt nog får liv.

Var spelade du in din film?
Vi spelade in hela filmen i Riyadh, det är den första filmen som någonsin spelats in i landet. Med ett helt saudiskt team. Det var viktigt för mig att representationen av mitt land var autentisk.

Vilken är din favoritreaktion på din film?
Självklart var de tio minuternas stående ovationer under filmfestivalen i Venedig en höjdpunkt! Jag var också väldigt glad över att så många saudier kom och såg filmen när den visades i Dubai. Jag är glad för att de gillade den och såg sig själva och sin värld porträtterad i en film.  Det gör mig stolt.

Är du tacksam mot någon av dina föräldrar?
Ja! För att de inte brydde sig om vad alla andra omkring oss sa och för att de aldrig begränsade våra valmöjligheter. I Saudiarabien finns så mycket press på att passa in och följa vad som är ”accepterat”. Mina föräldrar gav aldrig efter för det.

Vad gör dig nervös?
Min treåring när hon cyklar. Men hon gör det bra!

Vad är du rädd för?
Radikal förändring. Nu ser vi negativa effekter av revolution i min region. Förändring måste komma från hjärtat.

Finns det tillfällen du önskar att du inte var feminist?
Feminist är ett negativt laddat ord i Saudiarabien, så människor kallar mig det för att misskreditera mig. Jag har ärligt talat aldrig kallat mig feminist, jag råkar bara prata om kvinnofrågor för att det är den värld jag känner bäst. Men jag tar inte heller avstånd från feminism. Det är många feminister som inspirerat och banat väg för mig som filmmakare. Jag har stor respekt för feminister runt om i världen och vad de gjort för kvinnor.

Beskriv ditt drömsamhälle med ett ord.
Förlåtande.

Vad anser du om bilden av Saudiarabien som du möter när du reser?
I väst är det ett fåtal som känner till hur vardagslivet för kvinnor ser ut i Saudiarabien.Det är svårt att vara kvinna där och jag vill att omvärlden ska känna till hur starka kvinnorna i mitt land är. Den nya generationen har en helt ny utsikt och ett fönster mot världen. De är starka och motiverade att förbättra sin status i samhället på ett sätt som min generation aldrig kunde ha föreställt sig. De är överlevare.

Vilken är den bästa bloggen eller hemsidan om feminism i Saudiarabien?
Eman Al Nafjans blogg: saudiwoman.me

Vad ska din nästa film handla om?
Jag vill fortsätta att berätta om Saudiarabien. Spänningen mellan modernitet och tradition gör det till en så dynamisk miljö för historieberättande. Även de enklaste interaktionerna i Saudiarabien har så många lager av komplexitet att dramat kommer av sig självt.

När tror du att det blir tillåtet för alla barn att cykla i Saudiarabien?
Den tiden kommer snart. Det är faktiskt ett vanligt kulturellt tabu i arabvärlden, att cykla antas hota kvinnors heder. Jag tror att de flesta flickor som växer upp med internet och satellit-tv kommer vara mer öppna för att deras döttrar ska cykla.

Vad skulle du göra om du inte kunde arbeta med film?
Jag funderar på standup. Det finns så många ironiska och intressanta saker att säga om saudisk kultur.

Publicerat 2013-03-05

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer en penna

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen