Hej Macha Colón!

Text av redaktionen | Bang 1/2014 | HEJ FEMINIST

Tropisk psykedelisk pop med en rockattityd – så beskriver den puertoricanska musikern Macha Colón, eller Gisela Rosario Ramos som hon egentligen heter, sin musik. Just nu arbetar hon som chef på kulturcentret Casa de Cultura Ruth Hernández Torres och den 8 mars spelar hon med sitt band på Bangs fest på Debaser Medis i Stockholm.

macha-colonVem var din idol när du var liten?
Hmm… Jag tror att mina idoler var Miss Piggy, Roberto Clemente och Jesus. Ja, jag var väldigt katolsk och ville bli nunna. Jag tror inte jag behöver förklara varför jag gillade Miss Piggy. Varje kvinna som vågade marschera till takten av sin egen trumma var min idol.

Vem är din idol nu?
Alla de fantastiska kvinnor som jobbar inom olika sociala och samhälls-påverkande projekt. Från riktigt kända som Annie Lennox till de som är nära mig, som Hilde Guerrero som jobbar med haitiska och dominikanska kvinnor i Puerto Rico.

Vad önskar du att någon hade sagt till dig när du var tonåring?
Att jag var vacker precis så som jag var och att det var okej för mig att visa hur smart jag var.

Vilka konstnärliga verk har förändrat ditt liv? Varför?
Massvis. Det är därför det känns som att jag har haft så många liv. Alice Walker förändrade mig med The Temple of My Familiar. Den fick mig att se allting i ett annat ljus, särskilt mäns och kvinnors roll i samhället. Men musik har varit min bästa följeslagare i svåra tider, den har lärt mig med sina oförklarliga helande makter.

Vad gör dig arg?
Själviskhet och lögner.

Hur skulle du beskriva en av dina konserter med tre ord?
Rolig, konstig, helande.

Vad för slags party föredrar du?
Dans, dans, dans! Bjud inte in mig till en fest för att prata. Jag vill bara dansa!

Vad vill du uppmärksamma på internationella kvinnodagen?
”Hur kan jag ge mig själv helt till kärleken utan att förlora mig själv?” Kärlekspolitik. Jag kämpar fortfarande med den frågan själv.

Vilken är den viktigaste politiska frågan i Puerto Rico för dig just nu?
Hur vi kan lösa det utbredda våldet i hemmet som kvinnor drabbas av.

Du kommer att spela på Bangs årliga 8 marsfest i Stockholm. Vilket är ditt bästa partytrick?
Att själv ha roligt, det smittar och är oemotståndligt.

Vad förväntar du dig av publiken i Stockholm?
Att de ska känna allt. Allt de ska släppa loss och känna musiken.

Beskriv ditt drömsamhälle med ett ord.
Kärlek.

Vad önskar du dig just nu?
Klarhet i vad som är viktigt i livet och modet att göra vad jag måste göra även om jag är rädd.

Vad skriver dina fans till dig om?
För det mesta uppmuntrande ord om att jag ska fortsätta vara annorlunda och att min musik gör dem lyckliga. Och det får mig att känna mig hel.

Publicerat 2014-03-04

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer en dörr

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen