Foto Sofia Runarsdotter

Hej Fanna!

Bang 3/2015 | TEMA CAFÉ

Den 10 mars 2014 dök det upp ett Instagramkonto vars första inlägg var en kort text om att vara Svart kvinna i Sverige idag. Nu kommer boken!

Det första inlägget löd: ”Att existera som svart kvinna i Sverige resulterar inte sällan i sexualiserande/sexistiska, exotifierande och/eller rasistiska utagerande från omgivningen. @SvartKvinna påvisar de upprepande strukturerna av den ständiga objektifieringen vi lever i. Det som publiceras är personligt upplevt av personer som definierar sig som svarta kvinnor. ”

Snart därpå hade det 10 000 följare. I oktober kommer boken med samma namn, SvartKvinna. Bakom allt ligger Fanna Ndow Norrby, frilansskribent och aktivist.

Vad förvånade dig mest när du startade Instagramkontot @SvartKvinna?
Den snabba spridningen. Att det efter kanske två dagar togs upp på Aktuellt och Gomorron Sverige. Det var väldigt konstigt att se printscreens från något jag själv lagt upp på den där stora skärmen bakom nyhetsuppläsarna.

Vilken är den största funktionen som @SvartKvinna har fyllt?
Att många svarta kvinnor har fått en känsla av samhörighet och fått det bekräftat att det inte har varit fel på dem utan att det är omgivningen som är störd.

Vad har du fått för reaktioner?
Det har varit väldigt positiva reaktioner. Jag tror att Instagram är nyckeln bakom det. På ett snabbt, enkelt och opretentiöst sätt gick det att typ få förståelse för vissa rasistiska strukturer genom att läsa kommentarsfält och själv se de olika mönstren som behandlades i de olika bilderna som lades upp. Plus att jag via kontot inte hoppar på någon. Jag tror att det är en bidragande faktor till att jag inte heller tagit emot en massa hot eller så. Kontot är inte riktat mot någon eller några utan vill snarare visa på strukturer.

Vad identifierar du som den största skillnaden mellan de berättelser om rasism som kom in från svarta kvinnor och svarta män?
Berättelserna från kvinnor kunde jag väldigt lätt känna igen genom att jag har upplevt liknande situationer själv. Den vinkeln på rasism, sexualiserande rasism, är något jag har känt av mycket och en av anledningarna till att jag startade kontot. Männens berättelser var mer direkt hotfulla. Det är svårt att förklara men jag antar att det är just det faktum att de situationerna ofta skedde mellan två eller flera män som gjorde att det hela kändes obehagligt på ett annat sätt.

Vad får inte missas i kampen mot afrofobi?
Historia, colorism* och skillnader i hur afrofobi ser ut på olika platser på jorden.

Vad tar du med dig från @SvartKvinna?
Att om en upplever något som ett seriöst problem i ens vardagliga liv är en sällan ensam om den känslan. Och att inte dra igång projekt helt själv. Det hade varit väldigt mycket lättare om jag hade haft någon eller flera till med mig i arbetet med @SvartKvinna.

Vad är din största issue med feminismen?
Att den för jämnan misslyckas med att vara intersektionell…

Vad hade du för idol när du var liten?
Mel B, eller hela Spice Girls faktiskt. Förutom Victoria, jag tyckte att hon var för tråkig.

Vad brukar dina beundrare skriva till dig?
”Tack”, brukar det ofta stå. Och någon rad om hur @SvartKvinna öppnat deras ögon eller fått dem att förstå vissa saker… Det är väldigt fint att få sådana kommentarer.

Då känner jag mig fri?
När jag reser själv. Kan vara tåg till en svensk stad eller utomlands. Det ger mig en frihetskänsla som jag älskar.

Om du var en superhjälte, vad skulle du ha för superkraft?
Jag skulle kunna teleportera. Både mig själv, andra och föremål.

Favoritljud?
Syrsor på natten. För det betyder att jag är någonstans varmt och ofta någonstans rätt lugnt.

* Colorism är en term för hur rasism tar sig uttryck i icke-vita grupper, där de med ljusare hud betraktas och behandlas bättre.

Publicerat 2015-09-22

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer en tumstock

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen