Hej Adori!

Aktuellt | HEJ FEMINIST VALSPECIAL

Nästa feminist på tur i Hej feminist valspecial är aktivisten Adori Rahman. Läs om varför hen helst vill festa med Hägglund och varför hen troligt inte kommer att ha något hår kvar efter valet.

ADori

Adori Rahman

Vad pratas det för mycket om i valrörelsen? 

”Positiv antirasism” eller överhuvudtaget att vissa röster avkrävs en massa saker som är fullkomligt absurt och orealistiskt. Varför skulle grupper som ständigt blir misstänkliggjorda och föremål för trakasserier vilja vara glada och lättsamma? Det handlar inte om att en ”väljer” att vara arg, det handlar om att en försöker överleva och göra sig hörd i rum där en annars aldrig får plats. Jag förstår att människor som inte blir utsatta för transfobi eller funkofobi tänker att vederbörandes kamp måste vara langos och partyhattar, men verkligheten för personer som faktiskt får utstå mycket skit ser väldigt annorlunda ut.

Vad får dig att plocka fram skämskudden under valrörelsen?
När det är partiledardebatt och partiledarna bara häver ur sig floskler. Det känns som om det enbart handlar om att håna sina meningsmotståndare och häva ur sig punchlines som Aftonbladet och Expressen ska rulla runt i och trycka upp på förstasidan. Det är så oerhört smärtsamt att höra våra ”framtida ledare” försöka sätta dit varandra snarare än framföra konkreta, politiska mål och visioner som skulle leda till en reell förändring för människor. We’re waiting…

Hur tar du dig igenom ett avsnitt SVT Debatt?
Ärligt talat så.. gör jag inte det. Jag sliter av mig 20% av mitt hår, ligger i fosterställning i sängen och twittrar i versaler. Egentligen brukar jag läsa vad andra skriver om det och bildar mig därefter en uppfattning. Saker jag hellre gör än tittar på SVT debatt: äter tårta från Jimmie Åkessons ansikte, försöker beställa hamburgare på ett bibliotek och hånglar med en liberal.

Vad med valet gör dig arg? 

Att folk gråter över ”identitetspolitik”… UÄHHH människor utgår ifrån olika gruppers särskilda intressen, jag får inte vara med! Ja, det är ju förfärligt när olika utsatta grupper i samhället organiserar sig och pekar ut särskilda frågor som berör dessa istället för att fokusera på allt som gynnar normen.

Vad gör dig skeptisk med hela valet? 

Alla som skriker om ”demokrati” och ”yttrandefrihet” i desperata försök att ge nazister och rasister plattformer. Har vi inte fattat att detta enbart normaliserar och sätter deras agenda högst upp på dagordningen? JAG KOMMER INTE HA NÅGOT HÅR KVAR EFTER DET HÄR VALET.

Var vänder du dig för bästa valbevakningen? 

Twitter är min vän (och fiende). Där kan en följa rasifierade och transpersoner som kritiskt granskar varenda fråga samt får ”ta debatten” med god ton-liberaler och typ Fredrik Reinfeldts lakejer. Om en inte var övertygad om hur kefft det är att enbart fokusera på lika lön-frågan, så förstår en ju det i sådana sammanhang. Jag menar, hur kan vi prata om lika lön när inte alla ens har tillgång till offentliga rum samt HAR ett faktiskt jobb?

Hur soundtrackar du dig fram till valdagen?

Lyssnar på Silvana Imams ”IMAM” för att underhålla min kamplust, Chers ”Believe” för pepp och Azalea Banks ”212” när jag bara vill dansa galet.

Varför ser Carl Bildt och Maria Corazza Bildt ut som tvillingar? 

Antar att monogami gör sådant med folk. En liksom smälter ihop med sin respektive och plötsligt vet en inte vem som är Carl och vem som är Maria. Var det Maria som sa att vi alla ändå kommer vara döda om 50 år? Var det Calle som sa att ”vänsterfeminister får mig att se rött”? Vem vet, vem bryr sig.

Vilken politisk profil skulle du helst festa med?
Skulle faktiskt vilja prata lite med Göran Hägglund. Hur känns det egentligen att stå för så mycket hat mot QTBH-rörelsen? Vad händer inom dig när ingen tar dina ledsna hundvalpsögon på allvar? Kommer du någonsin få det reella inflytande i samhällsdebatten som du egentligen skulle vilja ha? Jag tror att det finns mycket hos Häggis som vi inte vet om ännu. Mycket fantasier och luftslott som en behöver spränga.

Vilken röst klarar sig Sverige inte utan i debatten? 


Utan alla rasifierade och transpersoner som förespråkar intersektionalitet, som på riktigt vill att all förändring ska ske genom att granska förtryckssamverkan så skulle vi alla förmodligen stå och stampa på samma osolidariska skithög som vi gjort i så många decennier. All credd till dessa som försöker bredda en ganska trång och exkluderande syn på feminism och antirasism. Om vi bara pratar om föräldraförsäkring och genusdagis i Sverige, missar vi att prata om nationalism och hur väst exploaterar exempslvis svarta och bruna kroppar.

Vad får vi inte glömma bort? 

Att fascism fanns redan innan SD:s intåg i riksdagen. Att rasifierade har varit föremål för rasism innan Åkesson började babbla om ”ansvarsfull invandringspolitik”. Om vi bara låter SD stå för all rasism och fascism har vi inte bara avsagt oss vårt egna ansvar utan även osynliggjort åratal av förtryck som vår röda regering även utsatt oss för.

Har något under valrörelsen överraskat dig på ett positivt sätt? 

Tycker det är väldigt fett att alla inte lägger all sin tillit på politikerna utan organiserar och mobiliserar sig på andra sätt. Alla autonoma grupper som bildas och försöker lyfta varandra utan att göra anspråk på något särskilt. De flesta av oss är väl trött på ryggdunkande politiker och andra i diverse politiska organisationer. Ja, eller så är ”de flesta av oss” jag och mina fantastiska grannar som får stå ut med att höra mina avgrundsvrål när jag tittar på nyheterna eller läser någon dum Timbro-artikel.

Vem/vilka vill du ge extra pepp? 

Pepp till alla transpersoner som slåss om det lilla utrymme som cispersoner vill ge oss. Kan räkna på ena handens fingrar hur många gånger någon cisperson faktiskt tagit ett steg tillbaka och velat att en transperson ska få prata för sig själv.

Publicerat 2014-08-26

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer en mössa

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen