Hbtq-personer tvingas lämna Ryssland

Text av Anneli Carnelid | Bang 3/2013 | RYSSLAND

Hbtq-personer i Ryssland vittnar om ökad homofobi sedan de nya lagarna som förbjuder ”homosexuell propaganda” bland minderåriga antogs i somras. Bang ställde några frågor till Milena Chernyavskaya, chefredaktör för det nystartade lesbiska livsstilsmagasinet Agens, som spår en dyster utveckling i landet.

Bild av Miriam Ivanoff

Hur har de nya lagarna påverkat din vardag som öppet lesbisk?
– Allting blev mer deprimerande. Öppen homofobi och diskriminering har blivit vanligare, och du vet aldrig vad som kommer hända imorgon. Men mitt liv, min hjärna och mitt hjärta är alltid uppfyllda av kreativa projekt som måste genomföras, och det hjälper mycket att hålla sig sysselsatt.

Hur påverkas hbtq-personer generellt?
– Det är som under den stora depressionen, det är verkligen samma sak som pågår. Allting blir bara värre och värre. Majoriteten av alla hbtq-personer funderar på att emigrera, men tror inte att det är en reell möjlighet. Det leder till mycket frustration. Människor är jätterädda.

Journalisten Masha Gessen, som pryder Bangs omslag, skrev i Dagens Nyheter att hon tvingades lämna Ryssland eftersom hon var rädd att förlora sina barn. Att det kunde räknas som ”homosexuell propaganda” bland minderåriga att leva tillsammans med sin familj. Hur bedömer andra hbtq-familjer den situationen?
– Alla är rädda så klart. Masha Gessens familj är väldigt offentlig och i Ryssland finns det inte så många öppna familjer. De flesta undviker att prata om sin familjesituation i skolan och på förskolan. Människor gömmer sig, och kommer fortsätta gömma sig. Det är kanske det som skyddar dem.

Det skissas just nu på ett förslag som ska göra homosexualitet till en grund för att frånta föräldrar vårdnaden om sina barn (på samma sätt som våld och alkoholism). Hur bedömer du risken att lagen blir verklighet?
– Det är precis vad vi alla diskuterar just nu, som att sitta på en krutdurk. Jag kan inte svara, det är 50/50. Men om lagen antas, så kommer de ta folks barn. Det är helt säkert. Den ryska staten är ond och själlös.

Hur har magasinet Agens som du är chefredaktör mottagits?
– Det har mottagits väl, också bland heterosexuella, men helt ignorerats av regimen. Om den skulle få en större upplaga och räckvidd skulle regimen utan diskussion stänga ner den och ge oss böter. Men än så länge är vi för små för dem. Vad som helst kan hända.

Hur görs motstånd mot utvecklingen i Ryssland?
– Protester, mediala kampanjer, offentliga personer håller stödtal. Men inget verkar fungera.

I Sverige, och över världen, pågår en diskussion om hur en ska förhålla sig till de olika internationella sportevenemang som nu hålls i Ryssland, vad tycker du?
– Jag tror tyvärr inte det förändrar någonting, om ni gör eller inte gör någonting.

Hur beskrivs internationella protester av den ryska regimen?
– Som att det finns två perspektiv: västs och östs. De beskrivs inte som något kriminellt avskyvärt, faktiskt.

Vad för slags stöd skulle du vilja ha från omvärlden?
– Lättare asylprocesser och fler jobb till ryska hbtq-flyktingar.

Vad är dina största farhågor och förhoppningar just nu?
– Vi vill vara lyckliga. Och vi är rädda att vi aldrig kommer bli det om vi stannar i Ryssland.

Publicerat 2013-09-24

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer hörlurar

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen