Fråga Agnes Wold

Bang 2/2016 | FRÅGA ORAKLET

Bangs orakel svarar på läsarnas frågor! Agnes Wold är professor, forskare, överläkare och även Årets kvinna 2016 enligt Expressen. Bang passade på att fråga henne om överlevnad, strategier och hur man kommer över en politisk depression.

Skärmavbild 2016-07-26 kl. 12.23.45Det jag undrar är, borde man verkligen skaffa barn när hela världen kommer brinna ner om ca 30 år, är det så smart/schysst?
/Therese

Agnes Wold: Jämför med hur världen såg ut på 1600-talet när i princip alla män var ute i kriget. Härar brände och skövlade. Häxor brändes på bål. Jag kan nog inte hålla med om att det skulle se värre ut idag än tidigare i historien.

Jag tycker inte att barnskaffandet är en moralisk fråga, barn skaffar man/får man för att det är ”part of life”. Att försöka resonera moraliskt om ifall barnen kommer att bli tacksamma för att bli födda eller inte, det tror jag inte leder någonstans. Möjligen till att de mest eftertänksamma inte skaffar barn, medan de andra gör det.

Det är ju en ny situation för människan att man tar ett beslut om att skaffa barn. Förut har man ju blivit med barn vare sig man ville eller inte. Det satte ju kvinnor i en fruktansvärd knipa många gånger, men man behövde i alla fall inte fundera på om det var ”moraliskt rätt” att skaffa barn.

Sedan är det ju inte alls säkert att man vill ha barn. Av någon anledning anses kvinnor som inte vill ha barn behöva ha något skäl till detta, till skillnad från män som inte vill ha barn. Men det har ingen med att göra, det är ens egen ensak.

 

Skärmavbild 2016-07-26 kl. 12.23.27

Hur överlever man en politisk depression?
/America

Agnes Wold: Jag tror att man måste tänka: Om alla vettiga och tänkande människor blir deprimerade och paralyserade, då blir det ju de ovettiga som kommer att styra. Jag brukar tänka på hur folk måste sett på världen under andra världskriget när Hitler invaderade land efter land – vilken fasa att se detta rycka allt närmare. Så i det perspektivet finns ingen anledning att vara deprimerad idag.

Sedan kan man ju vara politiskt aktiv på så många sätt och i så många frågor och sammanhang. Om man blivit less och känner sig uttömd på kraft och energi inom det man jobbat med, så kanske man kan dra ned på just det engagemanget. Sedan kanske ett annat engagemang erbjuder sig. Jag tror att om man är en politisk människa, så förblir man det och hittar saker att engagera sig i var man än befinner sig.

 

Skärmavbild 2016-07-26 kl. 12.23.45Kultur har ju en tendens att ha ett reaktion- och motreaktionsförhållande mellan generationer rent historiskt. Kan mänskligheten någonsin komma till insikt om något och bara ”stanna” där?
/Djup_87

Agnes Wold: Nej, det är nog mot vår natur. Människan är en missnöjd varelse som tröttnar på allt och vill ha förändring bara för att det ska vara så. Det ligger säkert i våra gener, eftersom det har gynnat vår överlevnad.

Jämför med en växt – den syntetiserar sin näring från solljus och vatten. Den behöver inte flytta på sig eller tänka. Människan som är både rovdjur och jordbrukare och har spritt ut sig över hela jorden har utvecklats genom att ständigt vara missnöjd och vilja erövra nya ställen och göra nya saker. Därav vår rastlöshet och vårt missnöje. Det är en utopi att vi skulle kunna bli permanent nöjda och lyckliga, för vi är inte byggda för det.

 

Skärmavbild 2016-07-26 kl. 12.23.27När vuxna säger att det var bättre förr, är det sant?
/Ugglan

 Agnes Wold: Nej, men man präglas nog av hur världen var när man var, typ 10-25 år gammal. Innan man själv får barn. Det är den ”naturliga” världen och det naturliga sättet att vara. Musiken, modet, kulturen. Allt som händer efter det ter sig en smula konstigt, även om vissa saker bevisligen är bättre nu. Vi har ett extremt selektivt sätt att minnas. Vissa minns bara det som var hemskt, men det vanligaste är nog att man tycker att det var ”normalt” (alltså ”bättre”) förr.

Men en sak som jag säkert vet var oändligt mycket sämre förr var maten. Den var knappt ätbar när jag var liten. Äckligt sött bröd, genomstekt kött och trista rätter. Så du kan fråga de vuxna om maten verkligen var bättre förr. Säger de att den var det, så vet du att de minns fel.

 

Skärmavbild 2016-07-26 kl. 12.23.45Säg att jorden skulle attackeras av aliens, hur sannolik är utgången av Tom Cruise-rullen War of the Worlds, där jordens mikroorganismer besegrar invaderande utomjordingar som inte är bekanta med vår flora?
/Bombibitt

Agnes Wold: Jag ser ju aldrig science fiction själv. Men det låter som ett ganska troligt scenario, även om kanske inte alla dör ut. Man kan jämföra med att många av ursprungsbefolkningen i Amerika dog i sjukdomar som mässlingen, som kom med kolonisatörerna. Omvänt fick vi in syfilisen på 1500-talet som dödade massor av européer.

 

Skärmavbild 2016-07-26 kl. 12.23.27Hur gör man gör att odla sin självbehärskning i en provokativ tid?
/Yasmin

Agnes Wold: Jag är inte den rätta att fråga – jag har själv väldigt lite självbehärskning. I allmänhet tycker jag att kvinnor skulle behärska sig lite mindre. Ibland är det bra att ryta ifrån, då kan det hända att folk skärper sig.

Sen tror jag att många som är provocerande och elaka idag är väldigt rädda. Varför så många är rädda idag vet jag faktiskt inte. På 1960- och 70-talet, då det fanns betydligt mer skäl att vara rädd (gifter, atombomb, kallt krig), var ingen rädd, vad jag vill minnas. Och nu är alla rädda. Kan det bero på att man ser för mycket skräckfilmer nu?

 

Skärmavbild 2016-07-26 kl. 12.23.45Har du någon tröstande tanke när allt känns hopplöst?
/Kim

Agnes Wold: Jadå: Varje dag jag är i livet är ett gruskorn i mina fienders skor.

Och säkert är det också så att varje dag du är i livet, är en glädje för dem som gillar dig. Det vore säkert förfärligt för ett antal människor om inte du fanns. Så bara att hålla sig vid liv är en god prestation som gör tillvaron bättre!

 

Publicerat 2016-07-26

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer en blomma

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen