Fittans fantastiska värld

Text av Cajsa Unnbom | Bang 2/2015 | TEMA ILLUSTRERAD VETENSKAP

Lär dig mer om klitoris komplexa anatomi, geniala genitalier i djurriket och slidan hos världens största däggdjur.

När sajten Mic för ett tag sedan gav några män en penna och ett papper och uppmaningen ”rita en fitta” fick de en rad fantasifulla alster tillbaka. Någon pekade glatt ut klitoris som g-punkten och klitorishuvan som livmoderhalsen. Andra kastade fram termer som ”fittbotten”, ”ingenmansland” och funderingar som ”nånstans här finns kiss”.

Att det är många som som trevar i dimman när det gäller det finstilta med den medfödda fittan visar även en studie gjord av cancerorganisationen The Eve Appeal. De fann att hälften av de kvinnor som de frågade inte kunde identifiera dess olika delar på en enkel ritning. Hur många klarar du?

Fittansdelar

Rätt svar kan du läsa i slutet av artikeln.

Som tur är finns det pålitliga källor som kan reda ut saken. 1998 skapade den australiensiska urologen Helen O’Connell sensation när hon beskrev hur en medfödd klitoris ser ut. Hennes team hade med hjälp av magnetröntgen tagit fram tredimensionella bilder på organet och kunde visa det i upphetsat tillstånd. O’Connell konstaterade att en oerigerad klitoris, som till största delen döljs inuti kroppen, kunde vara upp till nio centimeter lång – längre än en slak medfödd penis.

Den mäktiga 1990-talsversionen av klitoris kallas också isbergsorganet eftersom delar av det ligger ”under ytan”. Ollonet är alltså klitorisens ansikte utåt. Det förtjänar väl också sin stjärnstatus eftersom det har fler känsliga nervändar än någon annan plats på människokroppen. Klitoris växer vid stånd och även de delar som inte är lika synliga blir då lättare att känna.

Men hur är det möjligt att forskningen lyckades göra den medfödda klitorisen rättvisa först på 1990-talet? Svaret är att det inte riktigt stämmer. Klitoris komplexa och till stor del ”underjordiska” anatomi beskrevs redan i mitten av 1800-talet. Men av någon anledning försvinner klitoris om och om igen efter några generationer och behöver bli återupptäckt. En uppgiven professor Robert King vid Irlands University College Cork kallar det ”en gåta värdig Miss Marple” i en underhållande sågning av medicinska läroböcker.

Skärmavbild 2015-06-04 kl. 12.30.32

KLITORIS I OLIKA MODELLER
Naturligtvis kommer klitoris i flera modeller. Förutom den ovan finns även transklitoris, som kan hittas hos någon som fått det juridiska könet man vid födseln men är kvinna eller föredrar en neutral könsidentitet. Läkare kan få för sig att kalla transklitoris för penis, men som vi sett ovan är de medicinska beskrivningarna av fittor ibland ute och cyklar.

Med hjälp av kirurgi går det också att skulptera fram en erhållen klitoris och en neovagina, eller en erhållen slida. Att på det här sättet skapa en fitta av de könsorgan som finns kallas vaginoplastik. Ett tag efter operationen har de flesta fått lika mycket känsel i sitt nya könsorgan som i det de hade innan. Många transtjejer kan exempelvis få klitorisorgasm.

En gyllene sexikettregel är förstås att alltid lyssna in vad den du har sex med kallar sitt könsorgan. Bara för att det liknar en klitoris är det inte säkert att det är det; du kan ha lämnat fittans fantastiska värld och trätt in på transkukens förlovade territorium. Transformering.se har mer info om olika könsorgan och hur de funkar.

GENIALA GENITALIER I DJURRIKET
Varför nöja sig med en slida när det går att ha tre? Djurvärlden har otaliga varianter av vaginor – ankans korkskruvsformade är minnesvärd – men får de lika mycket uppmärksamhet som diverse penisar? Nej. Island har till och med dragit till med ett kukmuseum, som skryter med världens största samling av penisar och penisdelar. Den som har sett deras burkar med avhuggna, fjällande lemmar i formalin kan dock vara tacksam över att fittor inte gått samma öde till mötes.

Ett djur med maxat reproduktionsorgan är kängurun, som har inte mindre än tre slidor och två livmödrar. Två av slidorna mynnar i livmödrarna och leder spermier dit, medan den tredje används för att transportera ut ungarna. Det avancerade systemet gör det möjligt för kängurun att vara permanent gravid. Ett fosters utveckling kan också pausas i väntan på att förälderns ficka ska bli ledig. Trippelvaginor är något alla pungdjur har gemensamt, exempelvis koalor, vombater och pungdjävlar.

Så har vi den mytomspunna – och länge illa sedda – fläckiga hyenan. Arten har en stor framhjärna, den del av hjärnan som är aktiv i komplex problemlösning, men det är inte det enda som är ovanligt stort hos dessa djur. Honans synliga klitoris kan bli upp till 18 centimeter lång och få stånd. Till det kommer en mullig, pungliknande vulva.  Flocken styrs av alfahonor och de kan vara väldigt aggressiva. Hanarna får närma sig på egen risk vid parningen, som kräver viss taktik. Detta är nämligen det enda däggdjur där honorna inte har en yttre slidöppning – penisen måste in i klitoris, som är försedd med en smal kanal. Sedan ska valpen som väger runt ett och ett halvt kilo ut samma väg. Utan ryggmärgsbedövning. Även urinen passerar genom klitoris. En hona som nyss har parat sig kan alltså ändra sig och spola bort spermierna med kiss.
två

FRÅN X-TRA LARGE TILL SMALL
Världens största däggdjur blåvalen lär ha en slida som är runt två meter lång. Som en riktigt stor dubbelsäng ungefär. Men det är en rejäl utmaning att komma valarna tillräckligt nära länge nog för att studera den delen av deras anatomi och kunskapen är följdaktligen begränsad. Marinbiologen Marah J Hardt, författare till Sex in the Sea , vill råda bot på det och har skrivit artikeln ”Sju steg för att lära känna en valvagina”. Inte bara för sitt höga nöjes skull utan även för att vi behöver veta hur dessa marina däggdjurs reproduktion går till för att kunna hålla koll på hotade populationer.

En avslappnad, medfödd slida hos en människa är ungefär tio centimeter djup. Men den växer vid upphetsning, både på bredden och längden, och kan bli upp till dubbelt så stor. Även livmodern kan resa sig och dra sig uppåt i kroppen. Det är som om att den också får stånd. Neovaginor expanderar i mindre grad än slidor hos cis-personer.

En av däggdjurens absoluta minstingar näbbmusen, som faktiskt är mer släkt med katt än med råtta. Slidans längd hos en postpubertal näbbmus är i genomsnitt en centimeter. Mössen lever kort men intensivt, så de utvecklas snabbt. Till deras live fast, die young-stil hör stor sexuell aktivitet. När en tropisk art studerades noterade forskarna att en av honorna parade sig 278 gånger inom loppet av två timmar, med åtta olika hanar.

Rätt svar på fittans delar:
1) Klitorisollon
2) Klitorisskänklar
3) Klitorisklyftor
4) Urinrörsmynning
5) Slidöppning

Publicerat 2015-06-02

2 Kommentarer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer ett kuvert

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen