Fira 8 mars: Bangs officiella guide

Text av Angelina Rodriguez Karlsson

Bangs första nummer år 2017 har temat Falska profeter. Onsdagen den 8 mars tar vi ett steg bort ifrån svek, fusk och fejk, och riktar strålkastarna mot systra- och syskonskapet, politiska allianser och samhörighet. Följ med och pyssla, samtala eller skrik på Internationella kvinnodagen!

Skärmavbild 2017-03-06 kl. 15.43.14

 

GLOBALT

Internationell kvinnostrejk den 8 mars

 • På den Internationella kvinnodagen kommer kvinnor över hela världen att strejka. Vi riktar oss mot patriarkatet som struktur, mot kapitalismen, rasismen, homofobin och andra förtryckande strukturer. Läs mer om hur du kan delta i strejken här!

 

STOCKHOLM

Kulturhuset Stadsteatern

 • Kulturhuset Stadsteatern bjuder in till en rad samtal på lilla scenen som borrar ner sig i samtidens och historiens feminism och kvinnokamp. Dessutom blir det scener ur aktuella teaterföreställningar, bar, musik och mingel – allt med fri entré. Mer info här.
 • Är du sugen på musikglädje? I Hörsalen visas konserten Förbjudna Orkestern. Fem kvinnor, fem musiker, fem uttryck. Mer info och biljetter här.
 • Gillar du handarbete och är mellan 14-25 år? Kulturhuset Stadsteater arrangerar handarbetsaktivism i Lava bibliotek & verkstad med fri entré. Läs mer här!

 

StreetGäris i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby

 • StreetGäris bjuder in till en dag med olika aktiviteter som avslutas med dans och fest på Trappan i Vällingby! Ät frukost och träna dig mentalt/fysiskt med Alexandra Pascalidou för att senare njuta av poesi och musik i äkta StreetGäris-anda. DJ Fatty bjuder också på sköna vibes att dansa till! Läs mer om eventet och attenda via Facebook här!

 

Tatuera dig på Queendom Crew

 • Skaffa dig en feministisk tatuering och bidra till föreningen Storasyster som arbetar mot sexuella övergrepp. Queendom Crew tatuerar egendesignade kvinnotecken med mera på drop in. Det bjuds på vegansk fika och kaffeMer info här.

 

Beyonce GIF - Find & Share on GIPHY

 

Tempo dokumentärfestival

 • Tempo Dokumentärfestival 2017 är den 18:e i ordningen och huvudtemat för festivalen är (o)sanning. Temat har en naturlig koppling till de dokumentära berättandet – vems verklighet är det som skildras och hur handskas vi med sanningen när berättelser formas? Årets festival pågår mellan den 6-12 mars och programmet för den 8 mars hittar du här!

 

Internationella kvinnodagen á la Sápmi

 • Sameföreningen i Stockholm bjuder in till firande av Internationella kvinnodagen den 8 mars i Elsa Laula Renbergs tecken! Det var hundra år sedan denna pionjär samlade till det första samemötet och det ska såklart firas på kvinnodagen. Mer info och biljettköp här!

 

Women’s Wednesday – Standup comedy med kvinnliga komiker

 • En specialkväll med enbart kvinnliga komiker på scen: Josefin Sonck, Therese Sandin, Elena Gabets, Elin Almén, Felicia Tomala och Cissi Wallin! Kvällen äger rum på Södra Sällskapet: Åsögatan 111. Köp biljetter via ticketmaster.se.

 

Demonstrera med 8 mars-kommittén

 • Demonstrationen som startar kl. 17:30 på Norra Latins gård arrangeras av 8 mars-kommittén som består av en sammanslutning av flera politiska partier och organisationer. Årets tema lägger fokus på vikten av bred feministisk organisering och solidaritet över alla gränser. Mer info här!


Bangs SELF CARE-fest lördagen den 11 mars

 • Som efterfest till Internationella kvinnodagen bjuder Bang in till en fest där vi kan sjunga, skratta, dansa, hångla och frossa i livets ljuvligheter i sann feministisk anda! Festen äger rum på Kraken där vi kommer få se Wendy Francis, Hip Hop Karaoke Stockholm, Rahma & Senait, Wasima, AmberValent och Emilie Ebbis Roslund. Dessutom väntar en hemlig artist (psst, grammisvinnare och Sverige kanske bästa RnB-artist)! Läs mer om festen här och köp din biljett på tickster.com!

 

UPPSALA

Internationella kvinnodagen på Ungdomens hus

 • Ungdomens hus arrangerar den 8 mars en kväll på temat Feminism & Antifascism. Kom och kämpa, fira och njut av gemenskapen! Det kommer finnas fika under hela kvällen och freeshopen är tillbaka! Feministiskt självförsvar, kurs i civilkurage, pysselhörna, underhållning och separatistiskt demonstrationståg. Läs mer här.

 

Fackeltåg med Uppsala Tjejjour

 • Uppsala Tjejjour arrangerar sitt årliga fackeltåg på Internationella kvinnodagen! Temat för året är Unga organiserar sig feministiskt. Efter fackeltåget följer tal av bland annat Uppsala Tjejjour, Pillerpodden och Tonårshat. Mer info här.

 

Buffy The Vampire Slayer GIF - Find & Share on GIPHY

 

LUND

Kvinnojouren i Lund demonstrerar den 8 mars

 • På internationella kvinnodagen samlas kvinnojouren i Lund under parollen “Feminism är bra för alla”. Kvinnojouren är en rad ideella organisationer som vill uppmärksamma att kampen för jämställdhet fortsätter! Kl. 15:30 är det samling på Stortorget med tal & musik och senare väntar panelsamtal på stadsbiblioteket som arrangeras av Zonta. Mer info här!

 

Lund universitet arrangerar seminarium, 350-årsjubileum: Kvinnor – styrkor, möjligheter och hot

 • Berättelsen om Sverige som ett av världens mest jämställda länder är en viktig ingrediens i den svenska självbilden. Detta seminarium har som utgångspunkt de fyra jämställdhetspolitiska målen – en jämn fördelning av makt och inflytande, ekonomisk jämställdhet, jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet samt att mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Se mer info och hela programmet här.

 

8 mars på Mejeriet

 • För andra året i rad uppmärksammar nu Mejeriet den Internationella kvinnodagen med en helkväll full av kultur som bekräftar och utmanar. Systrarna Kronlöf och Thom Gisslén, Hedda Vitestam, stickningsbio på Södran och workshops bland annat! Se fullständigt program här!

 

MALMÖ

8 mars-demonstration mot sexism och rasism + efterhäng på Inkonst

 • Samling på Gustav Adolfs Torg för plakatmålning med Glitterbyrån och tal av bland annat F! och Kvinnorättsförbundet. Efter demonstrationen väntar efterhäng på Inkonst där det bjuds på bland annat panelsamtal, feministiskt självförsvar och musik. Mer info och fullständigt program här!

 

I’m her(e) – en berättelse om det nya flickrummet på Youtube

 • Under de senaste tre åren har PotatoPotato Scenkonst ägnat sig åt att utforska femininiteter som strategi för motstånd inom scenkonst. Nu har produktionen I’m her(e) – en berättelse om det nya flickrummet på Youtube premiär i Malmö den 8 marsProduktionen visas även i Stockholm, Umeå och Lund. Mer info och biljettköp här.

 

Skamfest den 8 mars: En hyllning till tjejgänget

 • Moriska paviljongen i hjärtat av Folkets Park firar Internationella kvinnodagen med en SKAM-fest den 8 mars. Det bjuds på quiz, henna, glitter och musik! Mer info och biljettköp här!

 

Nrk P3 GIF - Find & Share on GIPHY

 

GÖTEBORG

Kvinna till Kvinna arrangerar en helkväll onsdagen den 8 mars

 • I Göteborg arrangerar Kvinna till Kvinna en helkväll för att hylla Systerskapet och Syskonskapet och uppmärksamma den långa och gemensamma kampen för kvinnors rättigheter. Kvällen bjuder på föreläsningar med Kvinna till Kvinna, UN Women och Feministiskt självförsvar, samt grym musik av Hana Oceans och Saidartch samt DJ Hannah Prescott. Läs mer på Kvinna till Kvinnas hemsida.

 

Internationella kvinnodagen på Göteborgs universitet

 • Alla är välkomna till GU:s arrangemang på Internationella kvinnodagen som hålls den 8 mars. Korta föreläsningar och panelsamtal om förortsfeminism, flyktingskap, HBTQ-rättigheter och svenska krusbär. Fri entré för alla! Mer info här.

 

NORRKÖPING

CNEMA bjuder på starka berättelser den 8 mars

 • På internationella kvinnodagen bjuder CNEMA på en härlig blandning av komedi, feelgood, dokumentär och drama – majoriteten kvinnor, både på duken och bakom kameran. Mer info och hela programmet hittar du här!

 

LINKÖPING

Internationella kvinnodagen på Linköpings universitet

 • Seminarier och föreläsningar på temat Makten över kroppen. Evenemanget hålls i både Linköping och Norrköping. Mer info och anmälan via liu.se.

 

Linköpings stadsbibliotek bjuder in till Bokhallen

 • Under dagen i Bokhallen är alla välkomna att ta del av craftivism, bildspel, bokbord och utställningar. I foajén finns Amnesty International och Tjejjouren Beata representerade. I Café Galejan finns det specialerbjudande på fika! Lyssna på talare som Salem Yohannes, Maha Eichoue, Anissa Mohammed och Tone Schunnesson. Fullständigt program finns här.

 

UMEÅ

Kvinnohistoriskt museum bjuder in till kvinnofrukost och boksamtal

 • Kvinnofrukost i samarbete med Umeå sameförening Såhkie på Tráhppie följt av författarsamtal med Lena Bezawork Grönlund om debutromanen Slag. Mer info på kvinnohistoriskt.se.

 

Samisk klubbkväll och jojkslam

 • Samisk klubbkväll som inleds med att Hanna Nutti värmer upp publiken. Därefter en omöjlig och lekfull tävling i framförandet av jojk med influenser från Poetry Slam. Alla kan vara med och publiken utser en vinnare. DJ Hálgu kokar en het musikalisk brygd i baren! Mer info här!

 

Womens Rights GIF - Find & Share on GIPHY

Publicerat 2017-03-07

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer bilnycklar

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen