Feministiska horoskop: zodiaktecken och robotar

Text av Anitha Cocktail | Illustrationer av Hanna Böhm | Bang 2/2018

Människan har kommit otroligt långt vad gäller artificiell intelligens. En framtid där humanoida robotar finns i våra hem känns inte långt borta. Bangs astrolog Anitha Cocktail förklarar hur våra zodiaktecken kommer att interagera med dessa "mänskliga robotar". Kom ihåg att läsa om era sol-, mån- och ascendenttecken!

 

VÄDUREN

Detta eldiga och envisa tecken protesterar först ljudligt, högt skanderandes om hur roboten inte kan komma i närheten av människans överlägsenhet. Snart kommer dock Väduren inse robotens potential och använda den för egen vinning. Som lagkamrat, träningspartner eller maktvapen.

 

OXEN

Efter att först ha ifrågasatt robotens syfte – ”Vad kan den göra som jag inte redan gör? Och alltid har gjort, på samma sätt!” – kommer Oxen ändå bädda ned sig i sängen och gladeligen låta roboten sköta alla hushållssysslor, och mer därtill. Roboten har en inprogrammerad receptbank och ser till att Oxen aldrig går hungrig.

 

TVILLINGARNA

Varför ha en robot, när man kan ha flera? Tvillingarna kommer att modifiera inställningarna på sina robotar så att de nästan uteslutande levererar spännande kuriosa. Var tionde minut kommer robotarna att utropa “Vill du göra något annat?” och följa upp med förslag på nya saker att hitta på.

 

KRÄFTAN

Beställer en robot med ett massivt internt minne och anförtror sedan alla sina hemlig­heter, irritationsmoment, tankar och känslor till den. Men Kräftan – som ofta kommunice­rar utan ord – blir snart trött på att roboten inte plockar upp alla subtila signaler som Kräftan sänder ut, och gör sig kvickt av med den.

 

LEJONET

Robotens skal består enbart av reflekterande material, så att Lejonet kan spegla sig så fort de interagerar. Medföljande talfunktioner är bland annat positiv feedback och beundrande skratt. Roboten har även en funktion som ger en högtravande dramatisk presentation varje gång Lejonet gör entré.

 

JUNGFRUN

Är motvillig till roboten men låter sig till slut övertalas. Roboten sköter allt husarbete och Jungfrun blir först frustrerad över att inte känna sig behövd längre. Men till sin förtjusning upptäcker hen snart att roboten trots allt inte åstadkommer ett perfekt resultat. Roboten får stanna, men bara för att Jungfrun ska kunna påpeka missarna och åtgärda dem.

 

VÅGEN

Vågen applicerar robotens matematiska uträkningar på sin feng shui, och tillsammans skapar de den ultimata harmonin hemma. Roboten har en inbyggd diffuser och lämnar efter sig ett ångmoln av rosdoft när den passerar. Den har även en värmefunktion och får fungera som stora skeden i sängen om nätterna.

 

SKORPIONEN

Innan Skorpionen öppnar sitt hem skickas roboten till en datahackare, som säkrar roboten mot avlyssning. Roboten är inställd på ”selfdestruct mode” om minsta känslig informa­tion yppas utanför hemmet. Trots allt förarbete slutar det oftast med att roboten skickas till den ljudisolerade garderoben så fort privata affärer diskuteras.

 

SKYTTEN

Robotens huvudsakliga talfunktion är att utbrista ”Ja, vilken bra idé, vi kör!” till alla Skyttens förslag. Roboten behöver därmed också vara utformad för att klara terräng och väderlek. Det finns en inspelnings­funktion, så att alla Skyttens filosofiska utläggningar är tillgängliga för uppspelning under sociala tillställningar.

 

STENBOCKEN

Bossar redan över stora robotföretag och har flera robotar hemma till sitt förfogande. Alla fyller en specifik funktion, och Stenbocken njuter av att se den disciplin med vilken de utför sitt arbete. Självständiga Stenbocken vägrar i sin maktsträvan att låta robotarna ta över helt och ser till att styra dem med järnhand så att det inte sker.

 

VATTUMANNEN

Vägrar att äga en robot och startar en organisation för robotars rättigheter. Får hjälp att finansiera ett rymdskepp och tar med sig alla robotar ut till en rymdkoloni strax utanför Uranus. Här lever och frodas Vattumannen i sällskap med sina robotvänner. Enstaka jordbesök sker, för att hämta fler likasinnade.

 

FISKARNA

Modifierar en inställning så att roboten alltid skrattar åt Fiskarnas egenartade skämt. Ser en dag ett gyllene tillfälle och kopierar sitt medvetande för att sedan överföra det till roboten. Roboten tar över allt världsligt ansvar, som vardagsbestyr och interaktioner. Fiskarna lutar sig tillbaka, kopplar av och försätter sig i sitt älskade drömtillstånd.

 

Den här texten tillsammans med Anithas astroskola publicerades i Bang 2/2018 med tema Arbetslinjen.
Stöd feministisk och antirasistisk journalistik genom att prenumerera på Bang!

Publicerat 2018-08-14

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer en skruvmejsel

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen