FEMINISTISKA HOROSKOP: VEM ÄR DU I DEN FEMINISTISKA ZODIAKEN?

Text av Vian Tahir | Illustrationer av Hanna Böhm | Bang 2/2017

Stjärnorna säger mer om ditt politiska engagemang än du tror. Se vilken typ av feminist du är utifrån ditt horoskop. Känner du inte igen dig? Glöm inte att kolla upp dina sol- och måntecken plus ascendent för att få korrekt och nyanserat resultat.

VÄDUREN

21/3 – 20/4

Riot grrrl­feministen

Väduren är en typisk riot grrrlfeminist. Det är lite snack och mycket verkstad för en vädursfeminist. Du ser att något är fel och agerar direkt. Det gör att det ofta blir roligt, skrikigt och röjigt men också med mer känsla än analys. Din vilja till snabb handling vinner ofta över lusten till diskussion och planering.

Tips: Testa att vara en closer i stället för do’er! Det vill säga stanna i ett projekt från början till slut.
Feminister i vädurens tecken: Valerie Solanas, Gloria Steinem, Maya Angelou.

OXEN

21/4 – 21/5

Kroppspositiva feministen

Oxen är den kroppspositiva feministen som älskar njutning. Du älskar det så mycket att du sätter ditt välmående före patriarkatets – det hyllar vi dig för! Du fyller din och vår vardag med livets goda. Dessutom är oxfeministen praktiskt lagd och tar det mesta med ro. När vi står på barrikaden med dig vet vi att du kommer ihåg mat- och dryckespauser. Och allas favoritsnacks.

Tips: Skit i matsäcken och unna dig att vara arg och skrika för fulla lungor ibland, det är också njutning!
Feminister i oxens tecken: Grace Jones, Tina Fey.

TVILLINGARNA

22/5 – 21/6

Mediefeministen

Tvillingfeministen är smart, snabb och bra på att kommunicera. Det gör att du passar bra som talesperson och för det mesta älskar du det. Ibland är du så pass snabb att andra inte uppfattar att det har försiggått en lång tankeprocess när du har ändrat dig om en fråga eller en person. Därför misstolkas du ibland som ombytlig eller falsk.

Tips: Testa att stanna upp och förklara hur du tänker innan du byter spår.
Feminister i tvillingarnas tecken: Laverne Cox, Hélène Cixous.

KRÄFTAN

22/6 – 23/7

Särartsfeministen

Kräftan gillar att förvara och förvalta saker. Därför är din inställning att kvinnor och män är olika, men att problemet ligger i att kvinnorollen nedvärderas. Du tycker att det viktigaste är att kvinnors arbete, egenskaper och intressen ska värderas högre. Kräftan tycker om att ta hand om andra, men tycker att det ska värderas lika högt som mäns statusjobb.

Tips: Våga låta dig själv tänka i andra banor, kanske utanför det könsbinära systemet?
Feminister i kräftans tecken: Frida Kahlo, Malala Yousafzai.

LEJONET

24/7 – 23/8

Performance­feministen

Lejonet tycker att livet är en scen och står ofta mitt på den med allas fulla uppmärksamhet. Din kamp består ofta av en enskild sakfråga och du belyser den gärna genom att göra något storslaget och dramatiskt med dig själv i centrum. Du är bra att hamed när det ska väckas uppmärksamhet för en fråga, men försvinner när det är dags för genomförandet.

Tips: Feminism är mer än en show. Häng gärna med oss på praktisk aktivism som soppkök, kvinnojour eller fackligt arbete!
Feminister i lejonets tecken: Madonna, Jennifer Lawrence.

JUNGFRUN

24/8 – 23/9

Postkoloniala feministen

Jungfrufeministen är analyserande, strukturerad och prestigelös. Du ser kollektivets behov före individens. Det gör att du självklart är intresserad av postkolonial teori, men vi ser dig också ofta i gräsrotsrörelser som Refugees Welcome och kvinnojourer. När du tar dig an en uppgift kan man lita på att du gör den effektivt och felfritt.

Tips: Det är okej att ta åt sig äran när man har gjort nåt bra!
Feminister i jungfruns tecken: Sara Ahmed, Chimamanda Ngozi Adichie.

VÅGEN

24/9 – 23/10

Marxistfeministen

Vågen är diplomatisk och organiserad. Du älskar rättvisa, det ska vara halva makten och hela lönen. Din intellektuella ådra gör att du gärna analyserar allt från det kapitalistiska systemet till arbetsfördelningen i samborelationer. Ditt rättvisepatos gör att du vill att allt ska fördelas jämnt, men ibland blir det lite fyrkantigt.

Tips: Tänk på att rättvisa inte alltid går att mäta på millimetern, speciellt när det finns annat att mäta än kapital.
Feminister i vågens tecken: bell hooks, Mary Daly.

SKORPIONEN

24/10 – 22/11

Sexpositiva feministen

Skorpionens främsta kännetecken är passion, och du ser sex som vägen till feministisk frigörelse. Alla har rätt till bra sex, hela tiden, varje dag. Eftersom du själv är hemlighetsfull av dig är du också intresserad av det som ses som tabu och mer nyfiken på människans individuella psykologi än samhällets struktur.

Tips: Tänk på att den feministiska frigörelsen inte bara handlar om att vi ska ligga mer. En förutsättning för bra sex är lika lön och en värld utan våld mot kvinnor och transpersoner.
Feminister i skorpionens tecken: Naomi Wolf, Katy Perry.

SKYTTEN

23/11 – 20/12

Radikalfeministen

Skyttar är drivna sökare. I ditt sökande efter roten till kvinnors underläge i samhället har du hittat till radikalfeminismen. Du är väldigt törstig på kunskap, därför har du vänt dig till 1970-talets feministiska kanon, vilket kändes som ett säkert kort. Det du söker är den ultimata sanningen, vilket gör att du ibland kan bli dogmatisk.

Tips: Googla på intersektionell feminsm och se att det inte bara finns en sanning eller en sorts kvinna. Erfarenheter av patriarkatet är olika för olika grupper.
Feminister i skyttens tecken: Shulamith Firestone, Emma Goldman.

STENBOCKEN

21/12 – 20/01

Liberalfeministen

Stenbocksfeministen menar att kvinnans underordning beror på fördomar och att vi inte haft tillgång till det offentliga rummet. Du är högpresterande, karriärsinriktad och tror på din individuella förmåga att förändra. Därför ser man ofta dig i mansdominerade rum, där du går in hårt och hänsynslöst.

Tips: Din kompromisslösa kamp för att ta plats är beundransvärd, men tänk på att inte kliva på dina medsystrar på vägen.
Feminister i stenbockens tecken: Michelle Obama, Dolly Parton.

VATTUMANNEN

21/01 – 19/02

Queerfeministen

Vattumannen är alltid först med nya idéer. En vattumansfeminist har många visioner och långt utvecklade teorier. För dig är det uppenbart att allt är socialt konstruerat och att ingenting är av naturen givet.

Tips: Kom ihåg att vi inte är framme i utopin där alla ismer, normer och konstruktioner är ett minne blott. Det kan vara bra att börja med att gräva där vi står.
Feminister i vattumannens tecken: Barbro Alving, Ellen DeGeneres.

FISKARNA

20/02 – 20/03

Ekofeministen

Fiskfeministen känner mycket, hela tiden och för hela planeten. Du har inte tid med småsaker, du vill rädda världen. Du är den som sätter saker i större perspektiv. Till exempel hur miljöfrågan är viktig även för kvinno- och klasskampen och migrationsrätten eftersom de som kommer att drabbas värst av miljöförstörelsen är fattiga kvinnor söder om ekvatorn.

Tips: Lägg inte allt fokus på framtiden, vi behöver dig i realtid också!
Feminister i fiskens tecken: Audre Lorde, Janet Mock.

 

Stöd feministisk och antirasistisk journalistik genom att prenumerera på Bang.

Publicerat 2017-09-15

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer en banan

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen