Illustration av Jazzy Mercedes

Ett avsnitt ur "Den sista utposten"

Text av Redaktionen | Anna Åberg | Bang 2/2018

Forskaren Anna Åberg ligger bakom fakta- och analystexten "Den sista utposten" om rymdkolonialism. Vi bjuder på första stycket från texten som finns att läsa i sin helhet i årets andra nummer med tema Arbetslinjen!

”Hur kommer morgondagen se ut? Vår värld har nått sin gräns. Och ändå vill vi alla ha mer. Och varför inte? Varför ska inte framtiden vara ljusare än idag?”

Det är frågor som berättarrösten i en reklamfilm för företaget Deep Space Industries (DSI) ställer sig. DSI är ett av flera privata företag som under de senaste åren har inriktat sig på utvinning av mineral­resurser i yttre rymden, framför allt ur asteroider. Den reklamfilm som citatet ovan kommer ifrån spelar på dagens hot om försvinnande resurser på jorden. Reklamfilmen konstaterar att framtiden kan eller till och med borde se ljusare ut. Det finns nämli­gen ett svar på jordens nära förestående resursbrist, enligt DSI, och det är att utvinna metaller i rymden. För de flesta låter detta som, om inte ren science fiction, så ett relativt galet projekt. Även för dem som ställer sig bakom grundpremissen, att mänskligheten oavbrutet behöver mer resurser för att överleva, så är gruvdrift i rymden belagt med stora tekniska och vetenskapliga osäkerheter och hög ekonomisk risk. Energimängderna som krävs för att genomföra utvinningen i rymden överstiger idag flerfaldigt mängden energi som behövs för motsvarande utvinning här på jorden.

Men enligt de så kallade newspace­företagen, en ny typ av rymdaktörer, kommer de att stå för innovationskraften och investeringarna som krävs för att en gång för alla föra ut mänskligheten i yttre rymden. Frågan är vad en rent kommer­siellt driven rymdindustri kommer att innebära för mänsklig­hetens framtid i rymden?

Läs hela texten “Den sista utposten” i Bang 2/2018 med tema Arbetslinjen.

Anna Åberg
Forskarassistent i teknik- och vetenskapshistoria, undervisar även i genus och populärkultur vid Chalmers tekniska högskola.

Foto av Chalmers

“Mitt intresse för rymden startade genom science fiction men idag fascineras jag av kombinationen av en mörk, rent av dödlig miljö för en människa, och de oändliga varianter av liv som sannolikt finns där. Vi borde först och främst hitta ett hållbart sätt att ta hand om rymdskrot som redan nu har börjat bli svårhanterligt, trots att vi inte ens har flyttat ut i rymden än.”

Stöd feministisk och antirasistisk journalistik genom att prenumerera på Bang!

Publicerat 2018-08-07

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer en penna

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen