En enhörnings dagbok

Text av Paloma Halén Román

Eftersom vissa feministiska debattörer verkar tro att transkvinnor är några slags teoretiska gåtor eller magiska figurer blev vi på Bang så klart nyfikna på vad en gör om dagarna som sagoväsen! Så vi bad skribenten och corgiälskaren Paloma Halén Román att skriva en dagbok. Vi trodde den skulle vara full av äventyr i skogar med piskande pilträd, men hör och häpna en transtjejs dagbok är som vilken annan tjejs dagbok som helst.

Under den senaste tidens diskussion om trans, kön och feminism har vi transkvinnor ofta blivit reducerade till ett magiskt sagoväsen det pratas om, men inte med. Och då menar jag inte en glad enhörning utan snarare något slags skogstroll som ingen sett men alla är övertygade om är:

  1. jättefarligt
  2. del av någon större trollkonspiration där de ska ta över skogen/världen/sporten
  3. i ständigt behov av att äta upp kvinnor för att kunna överleva

Men vi är inga sagoväsen, varken skogstroll eller enhörningar. Vi är vanliga kvinnor, som lever vanliga, tråkiga liv. Varken mer eller mindre. Och vi går att prata med, om en vill.

Måndag

Drömde om dinosaurier inatt. De var gulliga djur som en kunde rida på JÄTTESNABBT. Alla var också växtätare så det var inget Jurassic Park-scenario utan bara gullig och gosigt. Tycker vetenskapen ska fokusera mindre på miljövänliga bilar och mer på dinosaurier som transportmedel.

Tog en långpromenad hem på mina friskvårdstimmar. Blev jättetrött i benen och fick ont i höften. Min kropp är gammal. Tänkte på det här med muskler. Jag har ju “nästan oupptäckbara nivåer av testosteron” i min kropp men det är tydligen mycket nog för att ha ett potentiellt övertag i elitidrott. Jag som inte ens vågar byta om i offentliga omklädningsrum för hur folk ska reagera. Det är märkligt det där. Tack och lov räddade litteraturen mig från idrotten. 

Tisdag

Åt chips till middag. Fick ont i magen. Älskar att vara vuxen. Såg även många fina bilder på corgis. Tack internet. En bra dag.

Onsdag

En feministisk debattör frågar om “rätt” kön kan existera eftersom folk kan födas i “fel” kön. Att hon inte förstår detta koncept. Att det kanske till och med är ett anti-feministiskt förhållningssätt till kön.

Ett sätt att förhålla sig detta är att tolka det på följande sätt: rätt och fel är filosofiska koncept som aldrig kan besvaras till fullo. För att något ska vara rätt måste det också vara helt och hållet rätt. Det finns inget halvrätt eller halvfel, det är antingen eller. Svart eller vitt. Därför är det transpersoner som upprätthåller konceptet om rätta kön och felaktiga kön, eftersom vi påstår oss kunna födas i fel kön. Alltså har vi makten att ensamma upprätthålla patriarkatet på våra axlar.

Min främsta teori är förvisso att hon inte vill förstå en enkel tankemodell i stil med att “födas i fel kön”. Att hon medvetet ignorerar att den metaforen inte kan förklara komplexiteten i vad den försöker beskriva och att den aldrig menat att göra det.

Torsdag

Idag dekorerade jag HELA mitt kontor med vimplar. Hoppas innerligt att min a kollegor inte får spel för att jag plojat till vår arbetsplats för mycket i deras frånvaro. Samtidigt känner jag: vem älskar inte vimplar? Och vill jag jobba med folk som avskyr vimplar? Vad är de för slags människor i så fall? Vill jag jobba kvar då? Känner spontant att nej.

För övrigt: jag säger inte att folk som avskyr vimplar är potentiella seriemördare men jag skulle vilja att någon åtminstone utreder korrelationen grupperna emellan.

Fredag

Har försökt dricka upp glöggen som står kvar. Känns liksom lite pinsamt att möta våren och ha glögg kvar i skåpet? Sen insåg jag att det var minst en halv flaska kvar så jag la ner det projektet och nöjde mig med två koppar.

Har också börjat kolla på Star Trek Discovery och det är SÅ BRA. Älskar allt. Speciellt Tilly. Okej jag älskar inte att Michael är hetero, jag menar kolla hennes frisyr??? Falsk marknadsföring. Och att hon går och blir kär i någon slags sten till man (både till utseende och personlighet). Men som de säger, heterosexualitet är ju bara en fas. Jag fortsätter hoppas.

Lördag

Undrar vad Caitlyn Jenner gör idag? Vi delar ju ändå ett speciellt band. Jag menar vi lever helt olika liv men det har ju aldrig hindrat någon från att tro att hennes verklighet är min. Det tycks nämligen saknas lite nollor på mitt konto. Utom sparkontot som legat på 41 öre sedan 2015. Nåväl, hoppas hon unnar sig ett glas vin idag, det kan hon förtjäna.

Söndag

Hade en mycket bra selfiedag. Äntligen börjar det bli rimligt ljus i min jävla lägenhet.Tacka vet jag att våren kommer snart. Åt en god ordsallad till lunch.Tänkte måla om mina naglar men vill inte appropriera kvinnligheten för mycket. Tog en tupplur istället.

Publicerat 2018-02-14

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer bilnycklar

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen