Det är härifrån världen breder ut sig

Text av Vilda Kvist | TEMA KÄNSLOR

Det här är min definition om tingens och människornas ordning. Delar av den. Om den så kallade verkligheten. Det här är inte en plats som givits till dig.

Blanche Wittman tvångsintas för hysteri 1877 på Salptêtière sjukhuset i Paris. Det är de vita kvinnorna som ska utredas för att bevisa att de inte är som människan, det vill säga mannen. Olikheten ska befästas i köttet. I kroppen. Och därmed kan de inte ändras. Hysterikorna visas upp och Blanche Wittman framför allt. På tisdagar och fredagar för hela Europas kulturella elit och vetenskapliga elit. Strindberg är där. Freud är där.

De är 6000 kvinnor på Salpêtrière sjukhuset. 1893 samma dag som professor Charcot dör släpps 2000 av dem fria. Blanche Wittman är en av dem.

Det här är inte en plats som givits till dig.

Sara Baartman förs, 1810, med våld till Europa från Sydafrika. Hon visas upp som ett cirkusdjur i Storbritannien och sedan i Frankrike. De kallar henne ”Hottentott Venus”. Detta är vägen mot darwinismen. Med Linné och många andra har kategoriserandet blivit essentiellt. Även människorna ska definieras i olika arter. Vilka som är mer djur och vilka som är mer människor. Läs civiliserade. Allt i vetenskapens namn.

Det här är inte en plats som givits till dig.

Kristina Katarina Larsdotter dör 1854 efter att också hon har visats upp för Europas kungligheter. Även kallad Storstina. En storvuxen samisk kvinna. Det är viktigt att slå fast att det samiska folket inte är som svenskarna.

Det här är inte en plats som givits till dig.

1921. Det är ingen slump att kvinnor spärrades in för hysteri innan de fick rösträtt. Precis som det inte är en slump att samma år, 1921, som kvinnor skaffar sig rösträtt i Sverige öppnar rasbiologiska institutet i Uppsala. När en grupp människor vinner inflytande och makt ifråga om rättigheter inskränks andras.

Det här är inte en plats som givits till dig

1941. Rose Mary Kennedy, lillasyster till John Fritzgerald Kennedy, JFK som vi känner honom. En ganska ”god” amerikansk president. Rose Mary Kennedy är väl ungefär som sina bröder, sexuellt utlevande, en party-pingla. Hon fungerar inte så bra i den respektabla katolska familjebilden. 1941 lobotomeras Rose Mary. De öppnar skallen och ber henne sjunga. När hon slutar sjunga slutar de skära. Hon kommer aldrig sjunga igen.

Det här är inte en plats som givits till dig.

Rosa Parks, 1955, sätter sig längst fram i bussen, framför de vita männen. Det här är inte en plats som givits till henne men hon tar den. Och saker sätts i rörelse.

Det här är inte en plats som givits till dig.

27 juni 1969. Stonewallkravallerna. Det som firas med Pride runt om i världen. Det kan tänkas vara en festlig tillställning med fjäderboor men en ska komma ihåg att Stonewall var ett upplopp, det var kravaller. För att ta sina rättigheter.

Det här är inte en plats som givits till dig.

1979. Socialstyrelsen. Stockholm. Homosexualitet är psykisksjukdom i Sverige. Folk ockuperar Socialstyrelsen eller ringer in och säger att de inte kan komma till jobbet idag: De känner sig lite homosexuella. Det kan vara en rolig historia. Det kan också vara allvar. Och det ändras: homosexualitet upphör att vara en psykisk sjukdom.

Det här är inte en plats som givits till dig.

1985. AIDS-epidemin i Sverige. Läkare hävdar på fullt allvar i public service att HIV-smittade människor bör tatueras i armhålan och deporteras till särskilt inhägnade områden, helst öar. Det här är ett sätt så att svenska befolkningen ska kunna leva i tron att det bara är bögar, horor och knarkare som bär viruset. Det är ett sätt särskilja de sjuka från de friska. Att skilja de goda medborgarna från de andra.

Det här är inte en plats som givits till dig.

1992. Sinéad O’Connor river en bild av Johannes Paulus den II i direktsända Saturday Night Live. För att uppmärksamma att Vatikanen försöker mörka att katolska präster våldtar barn. En medial lynchning följer, av Sinéad O’Connor. Runt Vatikanen och dess präster förblir det tyst.

Det här är inte en plats som givits till dig.

En brittisk konstnär, Marc Quinn, placerar 2005 en temporär skulptur på Trafalgar Square. Den är i vit marmor. Alison Lapper Preagnant heter verket. Alison Lapper är britt och konstnär vars nakna kropp nu pryder torget. Ingenting konstigt med det kan en tänka men tumult uppstår. Alison Lapper är neurosedynskadad och gravid och detta är mer än det offentliga rummet klarar av.

Det här är inte en plats som givits till dig.

2008. Konstnärerna Michael Elmgreen och Ingar Dragstedt har gjort ett monument i Berlin över de HBTQ-personer som dog under förintelsen. 2008 får de en fråga om hur det känns nu när verket är vandaliserat. De säger att det känns fantastiskt. Verket går att reparera. Det är mycket bättre att folk ger sig på konsten, än att folk ger sig på en bög som går i parken.

Det här är inte en plats som givits till dig.

2011. Kvinnor från Nordafrika kan få uppehållstillstånd i Schweiz upp till 6 månader om de jobbar på de statliga bordellerna. Detta innebär givetvis inte någon som helst möjlighet till ett permanent uppehållstillstånd utan bara om att göra skillnad på folk och folk. Vilka som ska jobba, så att säga jobba, på bordellerna och vilka som ska gå dit. Samt att det ska komma nya fräscha fittor till dessa bordeller.

Det här är inte en plats som givits till dig.

2012. Nawall ed Saadawi säger: ”De som är fria talar inte om friheten, de upplever den.” Vi är alla beroende av dem som har flyttat fram positionerna före oss. De som stått kvar på minerad mark oavsett konsekvenserna. Det är viktigt att påminna om att allt som en har vunnit kan en också förlora.

Det här är inte en plats som givits till dig.

Normöverskridare, som begärt/ begär friheten bortom vett och sans. Fyller världen med jubel. Sorg. Tacksamhet. Det behöver resa monument. Hylla dem som fallit längs vägen och ännu lever. Som den okände soldatens grav ungefär. En plats för det okuvbara. En plats där det är lite möjligare att vara människa och hedrar varje steg mot frihet som tagits och kommer tas. Ärar den som äras bör.

Nawall ed Saadawi säger också: Hope is power.

Orden och verket I Cover You Blanche

är en plats jag givit till dig.

Det är härifrån världen breder ut sig.

 

 

Publicerat 2012-09-25

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer en kudden

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen