Debatt och ­dödshot

Text av Bangredaktionen

Bangredaktionen suckar högt över sommarens urartade DJ-debatt.

På Stockholmsklubben Slakthusets Facebooksida efterlyste DJ:n Tova Wellton i början av augusti fler kvinnor i DJ-båsen. I Göteborg visar en granskning av stadens stora klubbar samma sak som Rättviseförmedlingens i Stockholm.

Så vad blev reaktionen på efterfrågan om jämnare könsfördelning? Bekymrade klubbarrangörer hade kunnat uttrycka oro över orsaken till snedfördelningen och vilka talanger de går miste om. ­Telefonlinjer till förskolor skulle ha kunnat översvämmas av förfrågningar om strategier för att nå efterlängtade underrepresenterade grupper.

Men snarare var majoriteten av dem som kommenterade kritiska till att frågan ens kom upp. Vad har DJ:s med jämställdhet att göra? Skulle vi (manliga DJ:s) vara inkvoterade? Sedan följde de vanliga bortförklaringarna: Det finns inga tjejer, killar är mer framåt, vi struntar i vilket kön en DJ har och att en ”ganska hög tekniktröskel” hindrar kvinnor. Som att klubbvärlden existerar i ett vakuum utan maktstrukturer. Utöver det: personangreppen. Kvinnliga DJ:s som deltagit i debatten betygsattes och hånades, fokus flyttades från sakfrågan till en enskild DJ:s kvalitet.

Den här gången stannade det inte vid en tröttsam debatt där gamla argument blandades med nedvärderande omdömen. Den här gången dödshotades Tova Wellton. En sorglig påminnelse om hur nära hoten om våld ligger när ojämlikhet uppmärksammas och normer ifrågasätts.
/Bangredaktionen

ps Tova Wellton skriver själv om händelserna här, Ladyfest Göteborg, som ordnar Bangs fest 24/9 i Göteborg, har skrivit om debatten på sin blogg, Lisa Magnusson skrev i Rodeo och Emerentia Leifsdotter Lunds statistik för Göteborg kan ni läsa här ds

Ur Bang 3/2011

Publicerat 2011-09-14

Leave a Comment

  • Ung man som är trött på att bli smutskastad och sed på men sneda ögon! says:

    Snälla!! Sluta lägga upp texter där ord som inkvotering och jämställdhet finns med i samma text!! \"Kvinnor kan\" heter det. Låt dom tjejer som vill lira som DJ jobba sig fram så som jag/vi killar fått göra!
    Mvh Nr.35415561389 i den patrialkala bastuklubben.

    Inkvotering = diskriminering.(som i punkt)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer en kaffekopp

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen