Behövs män i politiken?

Text av redaktionen | Bang 1/1998 | TEMA POLITIK

Enkät från Bangs temanummer om Politik

Bo Rothstein, professor i statsvetenskap:
– Skojar ni, detta är väl inte seriöst? Den fråga man kan fundera över är varför nedskärningspolitiken under den nuvarande regeringen enligt finansdepartementets egna siffror riktats mest mot lågutbildade ensamstående föräldrar, och de flesta av dem är ju kvinnor, samtidigt som vi har satt internationellt rekord i antalet kvinnliga statsråd, särskilt inom social- och välfärdspolitikens områden. Och varför kvinnor lät Mona Sahlin falla men förlät Mats Hulth?

Mian Lodalen, journalist:
– Usch vilken svår fråga … (paus). Behövs män överhuvudtaget? (hörbar suck) Nä då blir man helt fascistoid. Människor behövs i politiken. Men jag kan inte se att män behövs på något annat sätt än kvinnor. Vad som behövs är att män kliver tillbaka i alla politiska sammanhang. Många kompetenta kvinnor har fått stå tillbaka för att män skjutit fram sina trynen.

Britt Mogård, fd moderat riksdagskvinna:
– Ja, både män och kvinnor behövs i politiken. Demokratin ska spegla folket. Ja, det där vet du själv …

Kay Glans, medarbetare på Svenska Dagbladets kulturredaktion:
– Nej, jag vill inte svara på frågan … (paus). Ja.
Män behövs alltså i politiken.Varför då?
– Alltså, jag förstår inte riktigt frågan. Jag vill fundera lite. Ring mig om en timme.
Drygt en timme senare:
– Det är självklart att båda könen behövs i politiken. Man skulle kunna föra en mer djuplodande diskussion, men på de här betingelserna får du inget mer svar än så.

Stockholms anarkafeminister:
– Vilken politik syftar ni på? Vi är emot det partipolitiska systemet, eftersom vi är anarkister. Menar man politisk kamp överhuvudtaget måste männen vara med, dels för att det finns andra former av förtryck, dels för att det behövs män som solidariserar sig med kvinnorörelsen. Män behövs också för att ta ansvar inför andra män, så att kvinnor t ex slipper ta diskussion med väldigt sexistiska män.

Göran Perssson, statsminister:
(Pressekreteraren:) – Det ringer alltid folk som vill att Göran Persson ska svara på frågor. Vi återkommer. (Återkom inte.)

Clara Mannheimer, programledare för Elbyl, Sveriges Television:
– Ja … (paus). Det skulle vara jävligt orättvist om männen inte skulle få vara med. Det är bra att de får vara med så att man blir uppmärksam på problem som män kan ha. Mansfrågor skulle få en låg status om män inte fanns med i politiken. Jag tycker bra om mixade sällskap överhuvudtaget.

Göran Greider, författare och debattör:
– Ja, helt klart. Det är en rättvisefråga. Fifty-fifty ska det vara. All mänsklig erfarenhet bör representeras i politiken. För närvarande är det för många män i politiken. Idealet är att komma till könsblindhet, då blir det automatiskt hälften av varje kön.

Maciej Zaremba, medarbetare på DN:s kulturredaktion:
(tydligt irriterad) – Det var en konstig fråga. Jag svarar inte på den.

Maud Eduards, professor i statsvetenskap:
– Utmärkt fråga! Det är först när man ställer samma frågor om och till män som man brukar ställa till kvinnor, som det blir uppenbart hur oreflekterat könsbetingad politiken är. Det är kvinnor som definieras som specifika, avvikande, en könskategori för sig. Det råder en konflikt i politiken mellan kvinnor som envisas med att de är kvinnor och män som förnekar att de är män. Kan vi få Göran Persson och Carl Bildt att inse att det är en resurs att vara man – och att de är män – vore mycket vunnet. Då kan vi börja föra en jämlik diskussion om kön och politik.

 

Publicerat 1998-03-08

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer en lampa

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen