Bangs vänner - Lovette Jallow

Bang 1/2018 | Juliet Atto

Lär känna Bangs nya vän: aktivisten och skönhetsexperten Lovette Jallow! Hon delar med sig av sina rädslor, favoritlåt, bästa pepp-tips och feministiska och antirasistiska ikoner.

Lovette Jallow

 

Vår nya vän är Lovette Jallow – skönhetsexpert och aktivist! Hon är grundare för Black Vogue, smink- och skönhetsgruppen och rörelsen för svarta kvinnor och ickebinära. I november förra året tog hon initiativet för demonstrationerna runt om i landet mot slavhandeln i Libyen och vann Rättviseförmedlingens Rättvisepriset för hennes insats. Senaste månaderna har hon med hjälp av volontärer förberett för hennes resa till Libyen för att hjälpa flyktingar på plats.

 

 

Stjärntecken: Kräfta i solen och vädur i månen

Jag är bosatt i: Sverige, Stockholm

Till vardags är jag: Associate som arbetar med internationella kommersiella fastigheter

Men ibland drömmer jag att jag var: Läkare

Just nu är jag aktuell med: Libyen-resan

Mina vänner älskar mig för att jag är: Lojal, ärlig och motiverande

Men de blir irriterade för att jag är: Så bestämd och arbetar i en ganska hög och snabb takt

Mina största feministiska och antirasistiska förebilder är: Angela Davis, Oprah Winfrey och Toni Morrison

Om jag var ett djur skulle jag vara: En svart panter

Om jag var en sagofigur skulle jag vara: Pippi Långstrump

Om jag fick leva som en kändis för en dag skulle jag vara: Solange

Under helgen hittar du mig förmodligen: I en stuga på landet, med en bok och en kopp te

Favoritårstid: Sen höst

Favoritmat: Domodah och Supa Kanja (Gambias nationalrätter)

Favoritdryck: Chai-te

Favoritlåt: ”A Change is Gonna Come”

Favoritserie: American Dad

Favoritbok: Things Fall Apart av Chinua Achebe

Favorit film: The Color Purple

Favoritglass: Magnum-glass med nötter

Jag lämnar inte hemmet utan: Min handkräm! Är konstant ashy på händerna

Något jag önskar att jag gjorde mer av: Vilade, och kunde ta till mig mer av kärleken som människor ger mig

Något jag önskar att jag gjorde mindre av: Oroade mig för allt och alla, från familjemedlemmar till vänner och bekanta

Något jag är stolt över: Min ihärdighet och faktumet att motsättningar driver mig att arbeta hårdare

Något jag vill lära mig: Konsten att utveckla tålamod

Innan jag dör vill jag: Adoptera 6 barn

Mitt livsmotto är: “Always keep your side of the road clean” alltså, se till att ta ansvar och fixa det du kan från ditt håll innan du kollar på andras brister

Mitt mest pinsamma minne: Det har nog inte hänt ännu

Mitt läskigaste minne: Att förlora min mormor så abrupt utan chansen att säga farväl och påminna henne att jag älskar henne

Jag blir glad när: Människor förverkligar sina drömmar

Jag blir arg på: Rasism, ignorans, orättvisor och apati

Jag blir ledsen när: Barn och djur far illa

Något som många inte vet om mig som skulle förvåna: Jag är en mästare på att virka och sticka

Det här säger jag till vänner när de känner sig nere: Alla känslor är temporära, det är okej att känna sig nere men viktigt att komma ihåg människorna som älskar en. Dessa människor är stjärnorna i mörkret som man alltid ska försöka nå ut till. Sedan påminner jag de att de lyser upp min vardag och hur mycket de betyder för mig personligen

En viktig lärdom jag skulle vilja att kommande generationer fick med sig: Det krävs bara en röst för att åstadkomma förändring ibland. Var aldrig rädd att tala ut när du ser orättvisor. Särskilt när du för talan för andra som saknar en röst

Mitt bästa citat: “I am a Black Feminist. I mean I recognize that my power as well as my primary oppressions come as a result of my blackness as well as my womaness, and therefore my struggles on both of these fronts are inseparable.”Audre Lorde

Den här texten publicerades i Bang 1/2018 med tema Livspusslet.
Stöd feministisk och antirasistisk journalistik genom att prenumerera på Bang!

Publicerat 2018-03-19

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer en brandsläckare

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen