Bangs guide till kunskap om rasism: Böcker

Text av Webbredaktör | Bang 1/2009 | TEMA FRIA ORD

Vi skickade ut en fråga: Vilka böcker, filmer och texter har varit viktiga för dig när det gäller kunskap om rasism? Det här är vad vi fick tillbaka – inspirationstips till läsarna, från läsarna. Del 1: Böcker och texter.

OM KOLONIALISM
Aimé Césaire har skrivit en lättläst och rasande agitationsskrift som kritiserar västvärldens historia och med oroväckande tydlighet visar varför Europa är omöjligt att försvara.

PEDAGOGIK FÖR DE FÖRTRYCKTA
Den brasilianska pedagogen Paulo Freire synliggör bland annat hur överordnade förlorar sin mänsklighet när de förtrycker och hur underordnade internaliserar förtrycket och upprätthåller det. Hans teorier om hur maktstrukturer fungerar är allmänna men samtidigt indirekt bland de bästa analyserna av rasism.

DANS I MÖRKER
Roman av Caryl Phillips. För att det rasistiska skrattet har sönder människor och kärlekar, och för att det aldrig någonsin är oskyldigt.

Angela Davis, Malcolm X och Muhammed Alis självbiografier
De rannsakar och blottlägger rasismens olika ansikten i vardagen, medierna och makten.

Angela Davis är aktivist och författare och var tidigare professor vid fakulteten för Medvetenhetens historia (fritt översatt) vid University of California. I den här föreläsningen talar hon om strategier som har skapat historia och kan göra det igen.

Svart hud, vita masker
av Frantz Fanon. En bok som rannsakar begäret i kolonialismens kölvatten; begäret att bli vitare, begäret att bli svartare och begäret att försvinna ut ur diskursens riskabla ordning.

Kan den subalterna tala?
Ingen kan med samma intellektuella briljans som Gayatri Chakravorty Spivak skärskåda de koloniala diskurser som talar i oss när vi förstår vår omvärld. Läs hela essän här (öppnas som pdf).

Allt av Audre Lorde, bell hooks och Adrienne Rich.

Audre Lorde

Audre Lorde var aktivist och poet. 1980 bildade hon tillsammans med Barbara Smith och Cherrie Moraga det första amerikanska förlaget för icke-vita kvinnor, Kitchen Table: Women of Color Press.

Flyktingfällan
Sanna Vestins välresearchade bok om en asylpolitik som mer går ut på att skydda Europa från flyktingar än på att skydda flyktingar från förföljelse.

The deportation machine

The deportation machine
Skakande rapport från EU:s baksida av Liz Fekete från brittiska Institute of Race Relations.

Feminism utan gränser
Chandra Talpade Mohanty skriver om den stora utmaningen i och nödvändigheten av en avkoloniserad feministisk praktik, och en praktisk feministisk solidaritet.

Paradise
Roman av Toni Morrison. Introducerade den svindlande tanken att det skulle kunna finnas helt svarta städer i USA – att frigörelse inte behövde handla om en resa till Liberia som “skänktes” till frigivna slavar. Den gjorde det möjligt att se svarta amerikaner utan att behöva sätta dem i relation till vita men skildrade den “vita” doktrinen som något som följer med, som en del av människorna.

och

“Mörkt spel – vithet och den litterära fantasin”
Toni Morrisons bok ger insikter om hur det “svarta” systematiskt utesluts och samtidigt förutsätts i skapandet av den vita, neutrala normen.

Lasermannen
Gellert Tamas dokumenterar det svenska nittiotalet då flyktingförläggningar brann, VAM bildades och Ny Demokrati röstades in i riksdagen.

White like me
av Oivvio Polite.

Oivvio Polites bok White like me

The fire next time
Klassiker av den amerikanska författaren James Baldwin, som också har skrivit “Notes of a native son”. Läs ett utdrag här – kapitlet “Stranger in the village” (öppnas som pdf).

Antirasister
En svensk antirasistbibel av Sven Lindqvist.

Bortom mammas gata
Alexandra Pascalidous självbiografi.

Maktens (o)lika förklädnader
av Diana Mulinari, Paulina de los Reyes och Irene Molina. Jag fick äntligen ord för mina tankar.

Elise eller det riktiga livet
Claire Etcherelli skriver om arbetarkvinnan Elise och rasismen mot nordafrikaner i 1960-talets Frankrike.

omslag Katitzi

Katitziböckerna
Bokserie av Katarina Taikon om romerna i 1940- och 50-talens Sverige ur en smart och rolig tjejs perspektiv.

White boy shuffle
av Paul Beatty

The color purple
av Alice Walker

 


Har du ett tips till listan?

Lämna en kommentar.

Publicerat 2009-03-06

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer en kaffekopp

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen