Asyl är inte en gåva, det är en mänsklig rättighet.

Text av Redaktionen

I sociala medier har Bang deltagit i #vägravaratacksam – vilket lett till några frågor som besvaras här.

vagravaratacksam#vägravaratacksam handlar inte om att det i sig är fel att vara tacksam eller att det är fel att känna tacksamhet. #vägravaratacksam är ett svar på att svenska medborgare som har en bakgrund i andra länder ofta avkrävs en extra tacksamhet mot Sverige som land, något som inte på samma sätt krävs av medborgare som levt i Sverige i flera generationer.

Bakgrunden till #vägravaratacksam är bland annat uttalanden från Tobias Billström (M), vice talman i riksdagen och Sara Skyttedal, ordförande för Kristdemokraternas ungdomsförbund där de uttryckte kritik mot denna text av Somar al Naher. Kortfattat menade de att al Naher, som kom till Sverige som flykting, inte borde klaga på asylprocessen utan borde vara tacksam för sitt medborgarskap. Skyttedal beskrev bland annat asyl som en gåva. ”Att få asyl i Sverige är en gåva. Den som kommer hit som flykting har därför en tacksamhetsskuld till Sverige.” (Metro 9/6/-15)

#vägravaratacksam är även en reaktion på att svenska medborgare som rasifieras allt som oftast möts av kommentarer som ”Åk hem om det inte passar” om de kritiserar Sverige. Att ifrågasätta dessa ojämlika förväntningar kring tacksamhet är också att belysa att alla, oavsett medborgerlig status, ska ha samma rätt att framföra kritik och delta i samhällsdebatten.

Att kritisera kravet på tacksamhet står inte i motsättning till att kunna uppleva tacksamhetskänslor. En kan känna tacksamhet över att leva i ett land utan beväpnande konflikter inom nationens gränser, sommarkvällar, godhet eller sina nära och kära, och samtidigt ha kritiska åsikter gentemot det land en lever i.

#vägravaratacksam syftar även på att rätten att leva trygga liv i frihet inte ska bero på människors prestationer. Människovärdet ska inte tummas på eller vara beroende av allmosor och andra bättre lottades välvilja. Rätten att söka asyl gäller oavsett om det är en duktig mönstermedborgare med ett glatt och älskvärt humör eller en sur otacksam person. Asyl är inte en gåva, det är en mänsklig rättighet. Därför är Bang med och uppmärksammar problematiken med kraven på tacksamhet – och vilka politiska vindar som blåser liv i dessa krav

Med vänlig hälsning,
Bangredaktionen

Publicerat 2015-06-11

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer en häftapparat

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen