Bang kan vinna pris för vagina-nörderi!

Bang är nominerad till Årets Tidskrift Populärpress Print. Utmärkelsen delas ut av Sveriges Tidskrifter och belönar kvalitet och nyskapande. Vinnaren offentliggörs på Tidskriftsgalan 26 november.

bang-1-2015-omslag-liten

Omslaget till Bang 1/2015 pryds av Fatima Johansson. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin.

– Vi är sjukt glada och stolta! Som tidskrift är Bang med vårt feministiska och antirasistiska perspektiv unik i tidningshyllan. Vi ser nomineringen som en bekräftelse på att vi har lyckats utveckla tidningen och att fler efterfrågar en mångfald av perspektiv som går utanför mallen, säger Johanna Palmström, chefredaktör.

Under 2015 har Bang gjort covers på tidskrifter som mama, Illustrerad Vetenskap och Café. Det är ett experiment för att undersöka nya metoder och vägar för innehåll och form.

– Vi ville se vad som händer när vi tar befintliga tidskrifter och gör feministiska och antirasistiska versioner av dem. Vi visar att det går att ta publicistiskt ansvar och spegla befolkningen. En föräldratidning ska självklart berätta om familjer som lever utanför den vita, normativa kärnfamiljen. En vetenskapstidning kan nörda ner sig i vaginor, säger Mireya Echeverría Quezada, chefredaktör.

Förra året nominerades Bangs formgivare i kategorin årets AD. Då lyfte juryn fram att det är “uppfriskande att se en form som istället utgår från en stark idé i linje med tidningens innehåll. Starka, identitetsbärande omslag.”

– Det känns roligt att tidningen nu uppmärksammas i sin helhet, Bangs normkritik och ambition att synliggöra maktstrukturer gäller både form och innehåll, säger Brita Lindvall, formgivare.

– Vi jobbar medvetet med att utmana formnormer genom att exempelvis lyfta fram lågt värderade visuella uttryck som något positivt och betydelsebärande, säger Alexandra Falagara, formgivare.

Juryns motivering till nomineringen av Årets tidskrift 2015 lyder:

“Lättillgänglig, men ändå krävande. Glimten i ögat, men ändå allvarlig. Det märks för inuti rasar ofta samhällsdebatten, men den är paketerad med ett kioskblänk.”

Vinnarn utses på Tidskriftsgalan 26 november. Övriga nominerade tidskrifter i kategorin Årets Tidskrift Populärpress Print är Icon Magazine och Språktidningen. För mer info se Sveriges tidskrifter.

white1

Redaktionen tecknade av Liv Strömquist: Emma Stormdal, Johanna Palmström, Alexandra Falagara, Mireya Echeverría Quezada och Brita Lindvall.

Publicerat 2015-10-23

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer en tumstock

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen